Eurooppa Lasten kanssa Saksa

Berliinin parhaat leikkipuistot

Berliini on leikkipuistojen kaupunki. Jokaisen kulman takana siintää uusi leikkipaikka, joka eroaa kaikista edellisistä. Toki puistoista löytyy yhteisiäkin elementtejä, kuten käsipumppuja, joista monessa puistossa saa pumpattua vettä hiekan sekaan, sekä pingispöydät, joiden ääressä vanhemmat voivat verrytellä lasten leikkien ajan.

Berliinin leikkipuistoista on oikeasti vaikea nimetä parhaita, koska niitä on niin valtava määrä, ja niillä kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Minä olen kuitenkin kerännyt listan puistoista, jotka ovat nousseet meidän perheen suosikeiksi kolmen käyntikerran perusteella. Nämä ovat kaikki sellaisia, joihin me suuntaisimme ehdottomasti kartan avulla vielä uudestaankin.

Berliini

Minä laitoin Berliinin parhaat leikkipuistot muistiin Wowanders-appiin. Se on tuore kotimainen sovellus, jonka voi ladata ilmaiseksi puhelimeensa. Minä testasin Wowandersia jo tammikuussa Sri Lankassa, mutta huonojen nettiyhteyksien vuoksi en saanut siitä kaikkea irti. Nyt Berliinissä se toimi erinomaisesti juuri leikkipuistojen merkitsemisessä: sain heti kuvan kanssa ylös paikan nimen ja sen sijainnin kartalla. Kuva myös auttaa omia kuvailuja paremmin muistamaan, mistä puistosta oikein oli kyse.

Berliini

Viiru ja Pesonen Klausenerplatzilla

Tähän leikkipuistoon törmäsimme vahingossa, mutta olisimme voineet viettää siellä vaikka koko päivän. Puisto sijaitsee aivan Charlottenburgin linnan kupeessa, ja se onkin hyvä paikka leikkiä linnavierailun jälkeen.

Berliini

Parasta leikkipuistossa on ovelasti integroitu Viiru ja Pesonen -teema, joka ainakin meitä riemastutti suuresti. Puusta tehdyt hahmot, pienet rakennukset, joihin pääsi sisään leikkimään, sekä joka puolelle sijoitetut kanat veivät suoraan näiden ruotsalaisten lastenkirjojen tunnelmaan. Puistossa oli myös erittäin haastava puumaja, johon lapset joutuivat oikeasti harjoittelemaan kiipeämistä.

Berliini

Berliini

Tarvittavien kiikkujen ja muiden rakennelmien lisäksi puistosta löytyi paljon varjopaikkoja, missä vanhempien oli hyvä istuskella. Monet puut tekivätkin puistosta rauhallisen, kun ne samalla rajasivat puiston eri osia vähän erilleen. Meidän kanssamme samaan aikaan puistoon sattui koululuokka, mutta heidänkään kova vauhtinsa ei häirinnyt muita leikkijöitä, kun tilaa oli eri puolilla.

Berliini

Berliini

Vaivalla etsitty Snow White Playground

Charlottenburgissa sijaitseva Lumikki-teemainen puisto oli sellainen, jota oikeasti etsimme kartan avulla, emmekä pettyneet perillä. Portille saapuessamme kaikkien kasvoille tuli lievästi pettynyt ilme, kunnes hieman askeettisen sisäänkäynnin jälkeen alkoi paljastua erilaisia suojaisia sopukoita, jotka oli valjastettu leikkikäyttöön.

Berliini

Berliini

Myös tässä puistossa puiset hahmot näyttelivät suurta roolia, kun Lumikki ja paha noita seisoivat keskellä leikkialuetta tuijottamassa toisiaan. Linnan alakerrassa taas paha äitipuoli ihaili itseään peilistä, kun vesielementin ympärillä kääpiöt tekivät ahkerina töitään. Lasten mielestä Lumikki ei ollut tarpeeksi kaunis, mutta näin aikuisen silmin hahmot oli veistetty puupölkyistä erittäin taitavasti.

Berliini

Berliini

Myös tässä puistossa ihastutti sen suojaisuus. Isot puut suojasivat leikkipaikkoja pahimmalta auringolta ja rajasivat samalla alueita hieman erilleen. Täällä ihastelimme erityisesti suurta puusta rakennettua linnaa, johon pääsi kiipeämään monenlaisia tikkaita tai jopa suoraa seinää, ja josta pääsi laskemaan alas useampaakin liukumäkeä. Ehdottomasti etsimisen arvoinen puisto.

Berliini

Ikisuosikki Weichselplatz

Tässä leikkipuistossa olemme käyneet jokaisella Berliinin vierailullamme. Kätevästi Neuköllnissä aivan Landwehrkanalin varrella sijaitseva puisto on aina ihastuttanut erityisesti kiipeilymahdollisuudellaan. Leikkipuistossa on parikin rataa, jota pitkin voi kiivetä joko vähän korkeammalla telineissä, tai sitten matalammalla liikkuvien puutukkien päällä. Reitti päättyy vaijeriliukuun, jota ei koskaan voi jättää väliin.

Berliini

Berliini

Weichselplatzin huono puoli on sen avaruus: siellä puita on suojana vain aivan reunalla. Tällä kertaa meidän vierailumme osui +30 asteen helteille, jolloin puiston laitteita oli hankala käyttää. Aurinko paahtoi suoraan päin, ja kaikki liukumäet ja kiikut olivat liian kuumia edes koskettavaksi.

Berliini

Berliini

Parhaisiin puoliin taas kuuluvat pienet kahvilat heti puiston ulkopuolella. Niissä voi pitää leppoisaa taukoa kahvin ja mehun merkeissä, ja niistä löytyvät takuuvarmasti hyvät vaipanvaihto- ja lastenhoitomahdollisuudet.

Berliini

Tankkauspaikaksi Jockel Biergarten

Tämä olutravintolan ja leikkipuiston yhdistelmä tunnettiin ennen nimellä Burg-am-See, mikä sopikin Landwehrkanalin risteyskohdassa olevalle linnapuistolle hyvin nimeksi. Nyt paikka löytyy kartoista helpommin Jockel Biergartenin nimellä, vaikka muuten paikka on täysin ennallaan.

Tänne olemme yleensä suunnanneet heti Weichselplatzin jälkeen, sillä puistojen välissä on vain lyhyt matka. Toisin kuin Weichselplatz, Jockel Biergarten on ihanasti puiden varjossa. Kuumana hellepäivänä se oli myös ainoita paikkoja, johon kävi edes vieno tuuli kanavalta päin. Puusta rakennettu linna myös tarjosi edes vähän suojaa, vaikka tällä kertaa vesipumppu ei ollut käytössä. Ritariteema näkyy puistossa linnan lisäksi lähinnä puisen lohikäärmeen ja ritarin muodossa.

Berliini

Berliini

Leikkipuiston puoli on jo nähnyt parhaat päivänsä, ja esimerkiksi kolmipäisen lohikäärmeen yksi pää oli jo napsahtanut poikki. Tämä on kuitenkin ehdoton paikka pitää pieni tauko: kioskissa on tarjolla ruokaa, juomaa ja hyvä valikoima jäätelöä, ja pöydistä on helppo seurata lasten leikkejä.

Paikallisten perheiden Humannplatz

Berliinin ehdottomasti suosituin alue lapsiperheiden keskuudessa on Prenzlauer Bergin kaupunginosa. Siellä majaillessaan tai vieraillessaan kannattaa piipahtaa myös Humannplatzin leikkipuistossa, joka sijaitsee lähellä Schönhauser Alleen juna-asemaa.

Berliini

Berliini

Humannplatzin vesiteema ihastutti ainakin minua suuresti: ison puisen veneen lisäksi sieltä löytyivät puiset kalaverkot ja muut kalastusvälineet, sekä tietysti puiset laivarotat. Tämä on ollut myös yksi harvoista leikkipuistoista, josta löysimme vauvakeinut ihan pienimmille.

Berliini

Berliini

Erityisesti lämpimänä kesäkuun iltana Humannplatz oli paikallisten perheiden suosiossa. Vanhemmat olivat levittäytyneet penkeille pizzalaatikoiden ja olutpullojen kanssa, ja lapset juoksivat hiekalla vähissä vaatteissa. Pingispöydät olivat ahkerassa käytössä, kun isot seurueet pelasivat turnauksia.

Berliini

Näiden viiden erityisen hyvän leikkipuiston lisäksi haluan jakaa kanssanne vielä muutaman vinkin, jotka sopivat hieman erilaiseen puistokokemukseen.

Karibialaista tunnelmaa Yaamissa

Näistä ensimmäinen on yhteisöprojekti Yaam, jonka ruokatori, taidenäyttely ja rantabaari löytyvät Spreen rannalta läheltä East Side Galleryä. Nimi on lyhenne sanoista Young African Art Market, vaikka minulle paikka toi Afrikkaa enemmän mieleen Karibian alueen.

Yaamiin astuessaan törmää ensin kirjaimellisesti muutamaan isoon mieheen, jotka käsi ojossa pyytävät rahaa. He kertovat kyseessä olevasta projektista, johon vapaaehtoiset sisäänpääsymaksut käytetään. Kolikkoa vastaan saa käteensä leiman.

Aidatulta alueelta löytyy pieniä ruokakojuja, jotka vievät heti karibialaiseen tunnelmaan. Ainakin meidän perheemme riemuitsi suuresti jerk-kanasta ja riisistä, jota sai muovilautasille annosteltuna.

Berliini

Berliini

Hieman pidemmällä on rantabaari, jossa voi tepsutella hienolla hiekalla, ja asettua rantatuoleille tai riippumattoon nauttimaan päivästä. Parasta rantabaarissa on kuitenkin sen leikkialue: hyvin rennolla otteella laudoista ja vanhasta kuorma-autosta rakennettu leikkipaikka viihdytti meidän lapsiamme pitkään. He vuoroin keinuivat, leikkivät kuorma-autossa kotia, ja kaivelivat paikan hiekkaleluilla kuoppia rantahiekkaan. Me vanhemmat ehdimme löhöillä tuoleilla pidempään kuin olimme aikoneetkaan.

Berliini

Berliini

Hieman samanhenkinen paikka löytyy kivenheiton päästä Holtzmarktista. Myös se on yhteisöprojekti, jossa joen rantaan on ryhdytty rakentamaan ikään kuin pientä kylää kioskeineen ja ravintoloineen. Meidän harmiksemme keskellä arkipäivää kaikki paikat olivat kiinni, emmekä löytäneet alueelta edes lounasta. Iltaisin ja viikonloppuisin se on varmasti käymisen arvoinen kohde, ja myös sieltä löytyy leikkipaikka keskeltä.

Berliini

Turvallinen Arnimplatz

Jos taas Berliinin leikkipuistojen käsintehdyt puurakennelmat ja korkeat linnat kauhistuttavat, kannattaa suunnata Prenzlauer Bergissä sijaitsevaan Arnimplatzin leikkipuistoon. Heti puistoon tullessaan huomaa sen yhtäläisyyden suomalaisten Lappset-puistojen kanssa.

Tämä ei tarkoita, että leikkipuisto olisi tylsä – ei toki. Sieltä löytyy esimerkiksi todella hieno kiipeilyteline, jonka päältä pääsee laskemaan korkeaa ja jyrkkää liukumäkeä alas. Silti suomalainen mieli lepää leikkipuistossa, jonka telineiden rakenteisiin voi luottaa, eivätkä lapset saa revittyä telineistä irti ylimääräisiä puunpaloja. Välillä kannattaa kokeilla tätäkin.

Berliini

Tieteen ystävien Boddinplatz

Neuköllnissä käymisen arvoinen leikkipuisto on myös Boddinplatzin pieni, mutta hyvin varusteltu leikkipaikka. Sieltä löytyy pienen trampoliinin, tolppien väliin viritettyjen kävelyliinojen ja järjettömän korkean kiipeilytelineen lisäksi Arkhimedeen ruuvi. Tuo omituinen metallikappale näytti ensin tilataiteelta, kunnes mies onneksi tunnisti sen antiikin aikaiseksi vesipumpuksi. Kun saimme sen pienen kokeilun jälkeen toimimaan, lapset eivät olisi älyttömästä paahteesta huolimatta suostuneet lopettamaan. Sen verran koukuttavaa on nostaa vettä pitkän ruuvin avulla.

Berliini

Berliini

Kun olette testanneet kaikki nämä hyvä leikkipuistot, voi niitä etsiä lisää paitsi Berliinin omilta leikkipuistosivuilta, mutta myös englanninkielisestä blogista Berlin for all the Family. Tuolta blogista minä löysin esimerkiksi Lumikki-puiston, joka kyllä oli kaiken etsimisen arvoinen paikka.

Berliinissä jo leikkipuistot ovat hyvä syy liikkua kaupunginosasta toiseen ja käyttää kaupungin hyvää junaverkostoa. Jos et kuitenkaan jaksa lähteä omia kotikulmia kauemmas, ei hätää – hyviä puistoja löytyy ihan jokaisesta kaupunginosasta!

Berliini

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply