Eurooppa Lasten kanssa Saksa

Berliini lasten kanssa

Me poistumme harvoin kesällä Suomesta. Joitakin autoretkiä olemme tehneet esimerkiksi Norjan puolelle tai Viroon, mutta yleensä pysyttelemme visusti koti-Suomessa nauttimassa maamme parhaasta vuodenajasta.

Neljä vuotta sitten kuitenkin pakkasimme tavarat ja lapset ja lensimme kahdeksi viikoksi Berliiniin. Se oli meille jo kolmas kerta kaupungissa, ja jokaisella kerralla matkustimme sinne lasten kanssa. Viimeistään tuolla matkalla meille selvisi, että Berliini on maailman paras kohde lasten kanssa. Kaipaan sinne jatkuvasti vieläkin.

Koska viimeisimmästä matkastamme kaupunkiin lasten kanssa on kulunut jo niin kauan, on ehkä hyvä hetki laittaa ylös ne asiat, jotka mielestäni tekevät siitä niin lyömättömän kohteen lapsiperheille. Minua myös hieman painostettiin kollegani Katin toimesta, sillä hän yritti keväällä etsiä arkistoistani vinkkejä Berliiniä varten. Ei niitä löytynyt.

 1. Leikkipuistot

Ehdottomasti paras asia Berliinissä ovat leikkipuistot. Niitä on joka kulmalla ja ne ovat lähes poikkeuksetta parempia kuin missään muualla maailmassa. Parhaudesta eivät ehkä kaikki ole samaa mieltä, mutta minä olen pitänyt erityisesti siitä, että ne ovat kaikki erilaisia, ja antavat lapsille reilusti haasteita. Esimerkiksi Arkonaplatzin puusta tehty kiipeilyrakennelma on oikeasti niin korkea, että minua pelotti siinä. Pienen arkailun jälkeen lapset kuitenkin juoksivat sitä ylös alas minun pitäessäni jalat tiukasti maan tasalla.

Berliini

Berliinin leikkipuistot ovat kaukana suomalaisesta Lappset-maailmasta. Monet on rakennettu puusta hyvin ronskilla kädellä, eikä niissä varmasti ole seurattu suojamääräyksiä kaidevälien ja telinekorkeuksien osalta, mutta minä pidän niistä juuri siksi. Toisaalta kaupungista löytyy myös muovista ja metallista rakennettuja leikkipuistoja, kuten eräs mitteläinen avaruusaiheinen puisto, joka kesäkuun kuumuudessa todella muistutti jonkin planeetan pintaa.

Myöskään berliiniläiset lapset eivät ole saaneet oppejaan suomalaisessa leikkipuistossa. Suomen säännöt siitä, kuinka liukumäkeä ei saa kiivetä ylöspäin, voi jättää kotiin, koska niitä noudattamalla ei pääse koskaan laskemaan. Paikalliset lapset ovat vauhdikkaita ja ottavat oman tilansa, mutta samalla myös kohteliaita ja ystävällisiä. He eivät myöskään ala heti itkemään ensimmäisestä kolauksesta, vaan pudottuaan puhdistavat hiekat vaatteista ja jatkavat leikkejä.

Berliini

Ja jos jossain leikkipuistossa on omaan makuun liian vauhdikas meininki, voi aina lähteä johonkin toiseen puistoon, joka löytyy takuuvarmasti viimeistään korttelin päästä.

Berliini

Muita meidän testaamiamme hyviä leikkipuistoja ovat esimerkiksi Weichselplatz, Burg-am-See, Mauerpark, sekä Boxhagener Platz. Kaikkiin näihin paikkoihin löydät helpoiten kirjoittamalla puiston nimen Google Mapsiin ja seuraamalla ohjeita. Jos haluat etukäteen nähdä berliiniläisten leikkipuistojen variaatiota, kannattaa laittaa Googlen kuvahakuun “spielplatz berlin”. Kahta samanlaista puistoa et kuvista varmasti löydä.

Berliini

2. Ruokailumahdollisuudet

Kaikki, jotka ovat käyneet ravintolassa syömässä yhden, kahden tai jopa kolmen lapsen kanssa, tietävät millainen sirkus se saattaa olla. Nälkäiset lapset kiljuvat pöydässä, kun keittiössä on ruuhkaa; kaikki potkivat pöydänjalkoja, kun eivät ole päässeet tarpeeksi juoksemaan ulkona; ja kaikki ruokailuvälineet on pudotettu lattialle ennen ensimmäistäkään ruokalajia, koska ne ovat ainoita leikkivälineitä.

Berliinissä sen sijaan syöminen on helppoa. Lähes kaikki ravintolat ovat lapsiystävällisiä eli niissä ei tarvitse istua selkä suorassa. Lapset ovat mukana syömässä ja heitä näkee paljon. Tällainen on esimerkiksi suosikkipitseriamme Il Casolare, jonka löytää aivan Landwehrkanalin rannalta. Terassin mutkattomat puupenkit tekevät tilanteesta niin epämuodollisen, että lapsetkin rentoutuvat välittömästi.

Berliini

Minun suosikkitapani syödä on kuitenkin noutoruoka, koska missään sitä ei saa niin helposti ja halvalla kuin Berliinissä. Lähes joka kulmalla on kioski, josta saa kolmen euron kebabeja ja falafelejä, joita on helppo kantaa myös leikkipuistoon. Iltaisin voi hakea asunnolle kasan vietnamilaista tai intialaista ruokaa, josta on helppo jakaa koko perheelle. Myös Babel Kastanienalleella on todettu hyväksi paikaksi, jonka suuresta lautasesta riittää syötävää isommallekin porukalle.

3. Museot ja nähtävyydet

Minä voisin kuluttaa Berliinissä viikkoja vain kierrellen leikkipuistoja. Jos ei kuitenkaan jaksa enää istua puupenkeillä ja kaivaa hiekkaa kengistään, voi tutustua myös kaupungin muuhun tarjontaan.

Vaikka lapset harvoin innostuvat museoista, on Berliinistä hyvä mahdollisuus löytää myös heitä kiinnostavia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Pergamon-museo on antiikin temppeliä esittelevä museo, josta löytyy suuria kokonaisuuksia. Ainakin meidän lapsemme tykkäsivät kiipeillä Pergamonin valtavilla marmoriportailla ja ihailla Ishtarin sinikultaista porttia.

Berliini

Berliini

Meidän mieleemme on ollut myös elokuvamuseo, joka on rakennettu moneen tasoon. Vaikka lapset eivät moniakaan elokuvia tai niiden tähtiä tunnista, vetoavat esimerkiksi Marlene Dietrichin esiintymisasut myös kauneutta rakastavaan lapseen.

Lasten kanssa voi lähteä myös jokiristeilylle, joita lähtee esimerkiksi museoalue Museuinselin vierestä, sekä Friedrichstrassen juna-aseman luota. Risteilyt kestävät yleensä tunnista kahteen, minkä lapsikin usein jaksaa istua kyydissä – erityisesti jos mukaan on pakattu hyvät eväät. Jokilaivan kyydistä kaupungin näkee erilaisesta perspektiivistä.

Muista nähtävyyksistä kannattaa harkintaan ottaa myös televisiotorni Fernsehrturm. Meidän lapsemme eivät juuri innostuneet maisemista, mutta he nauttivat hurjasta hissimatkasta ja ottivat kaiken ilon irti tornin 70-lukulaisesta sisustuksesta. Teräsputkikalusteet ja puuviiluiset pinnat innostivat lapsia kiipeilemään ja pujottelemaan kalusteiden välissä. Myös yläbaarissa nautitut apfelschorlet saivat suurta kannatusta.

https://www.flickr.com/photos/140320964@N06/35982915611/in/dateposted/

Berliini

Jos haluaa kokea historian havinaa, kannattaa suunnata Treptower Parkiin tai Olympiastadionille. Treptower Park on kaupungin kaakkoisosaan rakennettu valtava neuvostosotilaiden muistomerkki. Se on suuruudessaan ja monumentaalisuudessaan niin vaikuttava, että jopa lapset tykkäsivät olla siellä.

Berliini

Berliini

Berliini

Myös Olympiastadionilla on aivan omat merkityksensä meille aikuisille ja lapsille. Jos meille paikasta tulevat mieleen vuoden 1936 olympialaiset ja tietty valtakunnankansleri, on se lapsille vain loputon juoksurata ja kiipeilyteline.

Berliini

Berliini

Berliini

4. Eläintarha

Berliinin eläintarha on kohde, jossa me olemme käyneet aina kaupungissa vieraillessamme. Sinne pääsee kätevästi lähijunalla, mutta oma ohjelmanumeronsa on myös kävellä sinne valtavan Tiergartenin puiston läpi. Puistossa vaeltaessaan on vaikea kuvitella, kuinka suuri puisto on jätetty rauhaan niin keskellä kaupunkia. Jo puistossa on paljon katseltavaa lapsille.

Berliini

Vaikka eläintarhat saattavat monissa paikoissa olla aika arveluttavia vierailukohteita, on Berliini minun mielestäni yksi parhaista vaihtoehdoista. Se on vihreä ja eläimillä on tilaa olla. Olen tosin kokenut siellä myös surullisia hetkiä: eläintarhan muutaman vuoden takainen vetonaula jääkarhu Knut oli aika surkea näky. Raivokohtaustensa takia muista eristetty jääkarhu yritti lähes helteisessä kelissä etsiytyä kallion koloon. Myöskään toista vetonaulaa jättipanda Bao Baoa en halunnut kauaa häiritä: se istui apaattisen näköisenä syömässä porkkanaa, kun valtava lauma ihmisiä tuijotti sitä lasin läpi vain muutaman sentin päässä. Molemmat vetonaulat kuolivat vain vähän aikaa vierailumme jälkeen. Ehkä eläintarha onkin hyvä paikka keskustella lasten kanssa elämistä ja niiden roolista meidän maailmassamme.

Berliini

Berliini

Parasta Berliinin eläintarhassa on minun mielestäni ollut sen leikkipaikka. Myös se on hieno ja vaativa, ja lapset viihtyisivät siellä loputtomiin. Leikkipaikan vieressä on luonnollisesti ravintola, jonka terassille pääsee syömään ja juomaan leikkimisen lomassa. Ainoa häiritsevä seikka leikkipaikassa on sen sijainti karhuaitauksen vieressä. Jotenkin en pystynyt olemaan rentona, kun nojailin kiipeilytelineeseen, ja kapean polun toisella puolella minua tuijotti valtava karhu.

Berliini

5. Puistopiknikit

Niin mukavia kuin leikkipuistot ovatkin, kannattaa Berliinissä suunnata eväiden kanssa muuallekin. Yksi parhaista paikoista siihen tarkoitukseen on entinen Tempelhofin lentokenttä, joka on säästetty suureksi puistoalueeksi. Nurmikolla on hyvä syödä eväitä ja pelata pihapelejä, ja entisillä kiitoradoilla voi juosta kilpaa.

P1040378

Me kokeilimme myös sunnuntaipiknikiä Volkspark Friedrichsheinissa, jonka nurmikot olivat täynnä pyhäpäivää viettäviä kaupunkilaisia. Paikalla oli suuria perheitä, pienempiä kaveriporukoita ja kaikkea mahdollista. Lähes jokaisella oli grilli kuumana, ja keskustelu kävi kovaan ääneen. Mekin olimme ostaneet kaupasta mukaan kertakäyttögrillin, jonka käyttöä suomalaisina sääntöriippuvaisina kuitenkin arastelimme. Roskiksen vierestä löysimme onneksi hylätyn pallogrillin, jonka päälle uskalsimme asetella kertakäyttögrillin ruoanlaittoa varten. Myöskään kämpille unohtunut korkkiruuvi ei pilannut päivää, sillä naapuriseurueesta löytyi heti apu tilanteeseen.

P1040386

6. Aikuisetkin viihtyvät

Berliinissä lasten on helppo viihtyä, sillä aikuisetkin viihtyvät. Minulle riittää yleensä se, että paikassa on rento ilmapiiri ja siellä on helppo elää. Berliinissä on aina ollut helppo löytää leikkipaikkoja, helppo löytää ruokaa ja helppo istua itse penkillä lasten leikkiessä.

Berliinissä myös saa juoda olutta leikkipuistoissa. Ei niin, että se olisi minulle leikkipuistoelämän edellytys, mutta pidän ajatuksesta, ettei aikuisten tehtävä ole vain seistä vahtimassa lapsiaan. Monien leikkipuistojen yhteydestä jopa löytyy jonkinlainen biergarten, johon vanhemmat voivat mennä siksi aikaa, kun lapset leikkivät puistossa. Yksi minun suosikeistani on Burg-am-See, jonka merirosvoaiheisen leikkipuiston yhteydessä on ulkoravintola, josta juomien lisäksi saa myös lapsille sopivaa syötävää.

Berliini

Toinen suuri suosikkimme on Golgata, jonka leikkipaikka tosin on sen verran syrjässä, ettei sinne näe ravintolasta. Golgatan leikkipaikalle paikalliset vanhemmat hakivat juomia ravintolan puolelta, kun taas meidän lapsemme halusivat nimenomaan viettää aikaa ravintolan puolella. Rantatuolein ja kiikuin varustettu ravintola, sekä kioskista myytävät makkarat ja hapankaalit vetosivat myös lapsiin.

Berliini

Berliiniin on tärkeintä pakata mukaan hieman seikkailumieltä ja rento asenne. Siellä ei missään nimessä kannata jäädä Brandenburgin portin ja muiden tunnetuimpien nähtävyyksien alueelle kävelemään, vaan kannattaa rohkeasti hypätä junan kyytiin ja matkustaa muihin kaupunginosiin. Esimerkiksi Friedrichshein ja Neukölln ovat alueita, joista löytyy lapsiperheille paljon tilaa olla ja leikkiä.

Jos taas kaipaa hieman etnisempää ja eksoottisempaa meininkiä, kannattaa suunnata Kreuzbergiin. Siellä pääsee nopeasti sukeltamaan pois Mittelle ja Prenzlauer Bergille tyypillisestä lapsiperhekuplasta ja näkee kaiken sen kirjon, josta kaupunki muodostuu.

Ja jos haluaa saada Berliinistä mahdollisimman paljon irti, kannattaa jättää tarkat päiväohjelmat jo lähtiessä kotiin. Toki voi laittaa ylös joitain kohteita, joissa haluaa käydä, mutta parhaimmillaan kaupunki on silloin, kun siellä voi kävellä rauhassa tarvitsematta kiirehtiä mihinkään. Koska se on aivan varmaa, että lapset haluavat pysähtyä joka ikisessä kadunkulmassa ja leikkipaikassa, eikä niistä kerran sinne mentyään ihan äkkiä pääse pois.

Ja jos sadepäivä pääsee yllättämään, kannattaa käyttää vähän aikaa myös KaDeWen leluosastolla, sillä se on iso ja hieno.

Berliini

Lisää Berliinistä pääset lukemaan näiden linkkien alta:

Opetuksia Berliinistä

Parasta Berliinissä

Berliinin paras kaupunginosa

Miksi lasten kanssa kannattaa matkustaa Berliiniin?

Berliinin parhaat leikkipuistot

Näin liikut julkisilla Berliinissä

Berliinin museot lasten kanssa

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  28 heinäkuun, 2017 at 10:33 am

  Oi, kyllä! Berliini on kyllä huikean hyvä lapsiperhekohde. Ja just se, että aikuisetkin viihtyy! Eikä missään ole lapsivihamielisyyttä, vaan lapset tuntuu olevan tervetulleita mihin vaan.
  Arkonaplatz oli meidän eka leikkipuisto ja aiheutti aikamoisen wow-huudahduksen. Sitten huomattiin, että kaikkihan ne oli mahtavia. 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   30 heinäkuun, 2017 at 9:35 pm

   Mekin aikoinaan päädyttiin ensimmäisenä Arkonaplatzille. Silloin puisto ei ollut erityisen siisti, mutta kiipeilyteline vakuutti heti. Sen vieressä on myös kiva kirpputori, jossa tulee aina kierreltyä. Boxhagener Platzista tykkään, kun siellä on vähän rouheampi meininki. Sopii hyvin meille kalliolaisille.

Leave a Reply