501 paikkaa Eurooppa Puola

Päivä keskitysleirillä: Auschwitz-Birkenau sai hiljaiseksi

Maailmassa on paikkoja, jotka jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Ja sitten on paikkoja, jotka kaivautuvat sinne ikuisiksi ajoiksi, vaikkei sitä välttämättä haluaisikaan.

Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri on paikka, jossa käytyään ei ole entisellään. Puolan Oswiecimissä sijaitseva keskitysleirimuseo muistuttaa koko toisesta maailmansodasta ja joukkotuhosta, joka vei mennessään noin kuusi miljoonaa juutalaista.

Juutalaisten joukkotuhoa masinoitiin Saksasta, jossa ennen toista maailmansotaa oli vain reilut 200 000 juutalaista. Kun Saksa vuonna 1939 miehitti Puolan, juutalaisia oli yhtäkkiä yli kolme miljoonaa. Todellista syytä sille, miksi Hitler halusi päästä eroon juuri juutalaisista, on vaikea sanoa, mutta tämä juutalaisten määrän räjähdysmäinen kasvu on yksi selitys. Toisaalta Hitlerin tulilinjalle joutuivat myös esimerkiksi intellektuellit, joihin kuuluvaksi hän katsoi myös kaikki yliopistojen henkilökuntaan kuuluvat.

Natsit hallinnoivat Euroopassa yli 40 000 leiriä, joihin nämä valtion viholliset kuljetettiin. Näistä leireistä noin 20 oli laajoja kokonaisuuksia, ja kuusi oli varsinaisia tuhoamisleirejä. Lopullinen päätös juutalaisten tuhoamisesta tehtiin Wannseen konferenssissa vuonna 1942 – vuosi Birkenaun tuhoamisleirin valmistumisen jälkeen.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Auschwitzin keskitysleiri rakennettiin lähelle Oswiecimin kaupunkia vuonna 1940 puolalaisia vankeja varten. Se oli leiri, jonka asukkaat kävivät töissä esimerkiksi lähellä sijainneilla Siemensin tehtailla. Auschwitz-Birkenaun leiriin kuuluikin kolmas yksikkö Monowitz, joka rakennettiin synteettisiä korvikeaineita valmistavan IG Farbenin tehtaan yhteyteen. Tällä tavalla vankien ei tarvinnut tehdä pitkää työmatkaa pääleiriltä joka päivä, vaan he olivat majoittuneina tehtaiden viereen.

Monet vangit työskentelivät leirillä: esimerkiksi Birkenaussa nuoret miehet muurasivat kaasukammiot, joissa heidät sitten myöhemmin surmattiin. Auschwitzin tunnus onkin sen portin yläpuolella sijaitseva teksti Arbeit Macht Frei eli työ tekee vapaaksi. Tämän leirin asukkaita työ ei vapauttanut mistään.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Vuonna 1941 Auschwitzin läheisyyteen rakennettiin Birkenaun tuhoamisleiri, jonne kuljetettiin junalla ne ihmiset, jotka katsottiin sopimattomiksi tekemään työtä. Birkenaussa oli jopa 300 parakkia, joista jokaisessa asui lähes 1000 ihmistä. Parakit olivat ahtaita ja täynnä puisia kerrossänkyjä, joista jokaisessa nukkui useampikin ihminen. Suosituimpia olivat yläsängyt, koska niihin rotat eivät päässeet kiipeämään yhtä helposti. Alasängyssä nukkuvat taas joutuivat kärsimään rottien puremista muiden vaivojen lisäksi.

Tänä päivänä Birkenausta on jäljellä pitkä rivi savupiippuja, jotka ovat jääneet pystyyn parakkien tuhouduttua niiden ympäriltä. Lohduton savupiippujen meri paljastaa koko karmean totuuden: miten valtavasta alueesta on kyse. Keskellä aluetta kulkee Birkenaun tunnetuin näky: junarata, joka saapuu ison punatiilisen portin läpi laiturille, jolla saapujat eroteltiin niihin, jotka majoitettiin parakkeihin – ja niihin, jotka marssitettiin suoraan kaasukammioihin.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Birkenaussa oli useita kaasukammioita, joihin vangit kävelytettiin jonossa. He riisuivat ja astuivat suihkuun, joka todellisuudessa tappoi heidät hetkessä. Tai ei ihan hetkessä, sillä kuoleminen saattoi kestää jopa 20 minuuttia. Kaasukammiosta ruumiit vietiin polttouuneihin. Kesällä 1944 kaasutettiin jopa 10 000 ihmistä päivässä, eivätkä Birkenaunkaan polttouunit ehtineet tuhoamaan kaikkia näitä ruumiita, vaan ne heitettiin lopulta suuriin joukkohautoihin.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Myös Auschwitzissa oli polttouuneja, mutta se ei ollut varsinainen tuhoamisleiri. Siinä missä Birkenau on parakkikylä, Auschwitz muistuttaa enemmän armeijan kasarmia. Kaksikerroksiset tiilirakennukset ovat tiukassa rivissä ja niiden väleissä kulkevat kapeat kadut. Ikkunoista näkyy aita ja sen päällä kiemurteleva piikkilanka, jotka pitivät vangit tallella. Tasaisin väliajoin kohoavat vartiotornit, jotka viimeistään varmistivat sen, ettei kukaan päässyt pakenemaan aidan yli. Birkenaussa oli kapina vuonna 1943, ja kapinoitsijat onnistuivat tuhoamaan yhden krematorion. Karanneet vangit kuitenkin saatiin kaikki kiinni ja heidät teloitettiin välittömästi.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Saksan mahti alkoi murentua vuonna 1944, kun liittoutuneiden joukot vyöryivät sen maaperällä. Syksyllä 1944 Neuvostoliiton joukot olivat jo 200 kilometrin päässä Auschwitzista, minkä vuoksi saksalaiset aloittivat leirin purkamisen. Vankeja kuljetettiin läntisille keskitysleireille, ja krematorioita tuhottiin. Noin 60 000 ihmistä marssitettiin sieltä pois.

Auschwitz-Birkenau vapautettiin lopulta 27.1.1945, kun puna-armeijan joukot saavuttivat sen. Leiri museoitiin ensimmäisenä, ja sen entiset vangit ryhtyivät työskentelemään leirin säilyttämiseksi jo sodan aikana. Leiri siirtyi Puolan kulttuuriministeriön alaisuuteen toukokuussa 1947, ja kuukautta myöhemmin se avautui museona.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Tänä päivänä Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo toimii muistutuksena koko kauheudesta, joka toisen maailmansodan aikana pääsi tapahtumaan. Auschwitzin rakennuksiin on varastoitu isot määrät vangeilta riisuttuja vaatteita ja silmälaseja, heiltä takavarikoituja esineitä, ja heiltä ajettuja hiuksia. Huoneissa on vaikea kulkea liikuttumatta.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Helpoiten Auschwitz-Birkenaussa pääsee vierailemaan opastetulla retkellä Krakovasta. Retkeen kuuluvat bussikuljetusten lisäksi liput niin Auschwitziin kuin Birkenauhunkin, sekä kuljetus näiden leirien välillä. Etäisyyttä näiden välillä on kolmisen kilometria, joten kävellen matkaa ei kannata taittaa. Alueeseen voi toki tutustua myös omatoimisesti, mutta silloin kannattaa tarkistaa lipputilanne etukäteen. Museoon kun päästetään päivässä vain tietty määrä ihmisiä, ja tämä määrä saattaa täyttyä jo aikaisinkin päivällä.

Turistibussit ajavat Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseoon Oswiecimin kaupungin kautta. Pientä tietä edetessä tulee taas mieleen loputon pohdinta siitä, kuinka paikalliset ovat voineet sodan aikana asua suuren tuhoamisleirin naapurissa. Monet sanovat, etteivät tienneet niistä, mutta toisaalta palavan lihan löyhkän sanotaan levinneen laajalle ympäristöön. On kuitenkin muistettava, että keskitysleirien alue oli noin 40 neliökilometriä, minkä vuoksi paikalliset eivät asuneet aivan krematorioiden läheisyydessä. Lähellä leirejä myös asui paljon leirien työntekijöitä perheineen, joten he olivat jo valmiiksi tietoisia tapahtumista.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Toisaalta joukkomurha esitettiin väestöä suojelevana toimenpiteenä, joka suoritettiin järjestelmällisesti ja tunteettomasti. Paikalliset myös auttoivat vankeja etenkin Monowitzissa, missä he auttoivat tehtaissa työskenteleviä pakenemaan. Avustuksia masinoivat poliittiset vastarintaliikkeet katolisen kirkon avulla.

Kolmenkymmenen toimintavuoden jälkeen Auschwitz-Birkenau hyväksyttiin Unescon maailmanperintökohteiden listalle sillä perusteella, että se ”on todiste kansallissosialistisen Saksan määrätietoisesta massamurhaamisen politiikasta”. Leirillä vieraillessa ei jää epäselväksi se, kuinka systemaattista tuhoaminen on ollut, ja kuinka kaikki on rakennettu tätä tuhoamista varten. Hitlerin valtaannousun vuosipäivänä vuonna 2013 Angela Merkel sanoi saksalaisilla olevan ikuinen vastuu kansallissosialistisen Saksan rikoksista ja juutalaisten joukkomurhasta.

Auschwitz-Birkenau on noussut natsien keskitysleirien ja niillä tapahtuneiden kauheuksien symboliksi. Leirillä kuoli noin 1,5 miljoonaa ihmistä.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Alun perin Tsekkoslovakian juutalainen kirjailija Ilse Weber kirjoitti Wiegala-nimisen kehtolaulun lapsille, joita hän hoiti Theresienstadtin keskitysleirillä. Weber seurasi vapaaehtoisesti miestään Auschwitzin leirille pienen poikansa kanssa, mutta päätyi kaasukammioon heti saapumisensa jälkeen. Hänen sanotaan laulaneen tätä kehtolaulua saattaessaan omaa poikaansa ja joukkoa muita lapsia kaasukammioon. Laulussa hän toteaa maailman olevan hiljainen, eikä mikään häiritse sen ihanaa rauhaa. Weberin mukaan kuolemaa ei päässyt leirillä pakoon, mutta natsit eivät voineet viedä heiltä mahdollisuutta tukea ja rauhoittaa näitä lapsia, jotka kulkivat kohti kuolemaansa, ja tehdä heidän viimeisistä hetkistään edes hieman siedettävämpiä.

Wiegala, weigala, wille,
how silent is the world!
No sound disturbs the lovely peace.
Sleep, my little child, sleep too.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Minä olen käyttänyt tässä jutussa lähteenä Silja Pitkäsen ja Ville-Juhani Sutisen kirjaa Kolmannen valtakunnan keskitysleirit (Savukeidas 2014) sekä Wikipedia-artikkeleita.

Auschwitz-Birkenau

Käy lukemassa myös juutalaisesta Krakovasta.

You Might Also Like...

22 Comments

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    14 helmikuun, 2021 at 7:28 pm

    Oikea hetki kirjoittaa Auschwitzistä – taitaa olla aina, sillä tätähän ei pidä unohtaa.
    Oli kiva lukea tästä noin kertauksena, sillä omasta käynnistä on jo hetki ja juuri nyt minulla sattuu olemaan kesken uudehko kirja Auschwitzin kirjastonhoitaja – suosittelen!

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      20 helmikuun, 2021 at 2:30 pm

      Nyt oli oikea aika minulle kirjoittaa Auschwitzistä, kun vierailusta on jo hetki aikaa, ja olen saanut hieman etäisyyttä siihen. Heti käynnin jälkeen olisi ollut vaikeampaa jäsennellä omia ajatuksiaan. Sitä kaikkea ei todellakaan saa unohtaa, ja sitä varten Auschwitzkin avattiin museona heti sodan jälkeen. Se on myös hienosti rakennettu museo, jossa Auschwitz ja Birkenau ovat hyvin erilaiset kohteet ja luovat erilaiset tunnelmat.

  • Reply
    Anne / Elämää Nomadina
    15 helmikuun, 2021 at 12:28 pm

    Kaunis kirjoitus karmeasta paikasta. Auschwitz-Birkenau ei todellakaan jätä tunteettomaksi, ja siellä vierailemista voi, kaikesta huolimatta, lämpimästi suositella. Vaikka paikan historia on varmasti kaikille enemmän tai vähemmän tuttu, alueella käyminen on silmiä avaavaa. Me mentiin paikalle omalla autolla ja ilman varauksia elokuussa 2017, ja ehkä hieman onnekkaasti saatiin paikat englanninkieliseltä kierrokselta kohtuullisen lyhyellä odottelulla, mutta etukäteen varaaminen on tosiaan suositeltavaa.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      20 helmikuun, 2021 at 2:34 pm

      Kiitos Anne! Minä halusin ehdottomasti vierailla Auschwitz-Birkenaussa, mutten usko, että tämän jälkeen käyn enää muilla keskitysleireillä. Auschwitz on niin hyvin jäsennelty museo, että uskon sen riittävän kokemukseksi.

      Suosittelen myös ehdottomasti varaamaan liput etukäteen, koska olisi todella harmillista kääntyä porteilta takaisin. Nyt tosin on vaikea sanoa, miten elämä koronan jälkeen vaikuttaa museon suosioon.

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    15 helmikuun, 2021 at 5:24 pm

    Meidän piti käydä tuolla pääsiäisenä, mutta koronasta johtuen matka peruuntui. Kesällä kuitenkin käytiin Dachaussa. Kuvien perusteella hyvin paljon samankaltaisuutta, vaikka Auschwitz-Birkenau selvästi laajempi kokonaisuus onkin. Samainen Arbeit Macht Frei -teksti oli Dachaunkin portin yläpuolella. Juuri tuli itse kirjoitettua Hiroshimasta, kamalia juttuja.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      20 helmikuun, 2021 at 2:36 pm

      Tuo Arbeit Macht Frei oli hyvin yleinen kyltti keskitysleirien porteilla. Auschwitzin kylttihän varastettiin joitakin vuosia sitten, mutta löytyi aika pian teon jälkeen ja laitettiin takaisin paikoilleen. Harmi, että teidän vierailu Auschwitziin peruuntui, mutta varmasti Dachau avasi myös asiaa.

      Täytyykin käydä lukemassa teidän juttu Hiroshimasta – myös se kiinnostaa itseä aiheena kovasti.

  • Reply
    Sini matkakuumeessa
    15 helmikuun, 2021 at 9:25 pm

    Dachausta jatkaakseni kävin siellä kesällä 2017. Opas kertoi, että se alkuperäinen ArbeitMF -kyltti oli varastettu Dachausta. Nyt siellä oli paikallisen sepän tekemä replica. Varastettu kyltti oli kuulema sitten löydetty Norjasta, jonkun muun etsinnän yhteydessä. Melkoista.

    Kannattaa maksaa Auschwitziin siitä opastetusta kierroksesta. Sillä ainakin meidän porukka pääsi jäätävän ihmislauman ohi. Ja me oltiin paikalla heti aamusta, kun paikka aukeaa.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      20 helmikuun, 2021 at 2:40 pm

      On vähän vaikea ymmärtää ihmisten halua varastaa noita Arbeit Macht Frei -kylttejä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään uniikki taideteos, vaan tekstikyltti, jollaisen voisi vaikka teettää itselleen.

      Mun käsityksen mukaan Auschwitziin pääsee vain opastetun kierroksen mukana. Paikoissa kierretään tietyssä järjestyksessä ryhmän mukana, eikä siellä voi vaellella ominpäin. Tämä on mun mielestä hyvä asia, koska se myös varmisti sen, että yhdessä tilassa oli aina yksi ryhmä kerrallaan ja kaikkea mahtui katsomaan.

  • Reply
    Merja / Merjan matkassa
    17 helmikuun, 2021 at 2:31 pm

    Kaikessa kauheudessaan Auschwitz-Birkenau on kohde, jossa haluaisin joskus käydä. Olen lukenut useita kirjoja keskitysleiriltä ja miettinyt usein miten tämä kaikki julmuus on ollut mahdollista. Sitä on niin vaikea ymmärtää. Uskon, että tuolla ei voi liikuttumatta käydä.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      20 helmikuun, 2021 at 2:46 pm

      Auschwitz-Birkenau on kyllä paikka, jossa keskitysleirien ja koko holokaustin kauheus tulee aivan iholle. Minä tosin liikutuin yllättävän vähän, kun minulle puski koko ajan päälle aiheesta tuntemani historia. Mikään ei siis tullut yllätyksenä, vaan enemmänkin antoi visuaalisen muodon kaikelle lukemalleni. Suosittelen kyllä käymään – sitten joskus.

  • Reply
    Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning
    17 helmikuun, 2021 at 7:00 pm

    Edellisten kanssa samaa mieltä, että Auschwitz-Birkenau on käymisen arvoinen paikka. Kävin ite tuolla syksyllä 2019 ja sain oppaalta tosi paljon arvokasta tietoa. Ja vaikka oli kattonut aiemmin useita dokumentteja aiheesta, ei sitä paikan laajuutta pystynyt etukäteen tajuamaan, eikä kyllä oikeastaan edes paikan päällä. Varsinkin Birkenaun laajuus oli jotain käsittämätöntä. Auschwitzin puolella taas ne ihmisten henkilökohtaiset tavarat ja etenkin pienet lasten vaatteet sai mut nyyhkimään ääneen museohuoneen kolkossa hiljaisuudessa. Myös kynsien jäljet kaasukammion seinillä oli sellainen näky, mikä on piirtynyt varmaan loppuelämäks mun mieleen.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      20 helmikuun, 2021 at 2:50 pm

      Olen ihan samaa mieltä, että Birkenaun laajuus on jotain käsittämätöntä, ja se on nähtävä omin silmin. Auschwitz muistuttaa enemmän museota, kun taas Birkenaussa vastassa on lohduton todellisuus. Oli myös karmeaa käydä Birkenaun parakissa, jonka kovat puulaverit ja hiekkapohja ovat toimineet ihmisten majoituksena.

      • Reply
        Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning
        20 helmikuun, 2021 at 6:43 pm

        Joo se parakki oli kans tosi surullinen paikka :'( Ei pysty jotenkin ees ajattelemaan, millaista niillä ihmisillä on siellä ollu. Ja kun miettii, miten vähän aikaa tosta kaikesta on, ja että se oli ns. sivistyneen länsimaan tekosia.

        • Reply
          Katja / Lähtöselvitetty
          24 helmikuun, 2021 at 7:12 am

          Sepä se, että kaikki tuo on tapahtunut meidän isovanhempiemme elinaikana. Toki kansanmurhia on tapahtunut sen jälkeenkin, mutta erityisesti kylmää ajatus siitä, että tarkoituksena on ollut tuhota kokonainen uskonto maailmasta.

  • Reply
    Annemaria/Samppanjaa muovimukista
    18 helmikuun, 2021 at 7:54 pm

    Luin viime viikolla kirjan Auschwitzin tatuoija, jossa kerrottiin juuri tältä leiriltä pakenemaan onnistuneen miehen tarina. Onneksi tämä leiri on museoitu, jotta emme koskaan, koskaan unohtaisi. Tuota julmuuden määrää ei vain voi mitenkään ymmärtää. Kiitos mielenkiintoisesta blogipostauksesta.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      20 helmikuun, 2021 at 2:56 pm

      Mulla on myös hyllyssä odottamassa tuo kirja, mutten ole ehtinyt vielä tarttua siihen. Täytyy ottaa se äkkiä lukuun.

      Minustakin Auschwitzin tapauksessa tehtiin valtava kulttuuriteko, kun se museoitiin heti sodan jälkeen. Ja sen käynnistävänä voimana olivat leiriltä selvinneet vangit, jotka halusivat kaiken sen kauheuden pysyvän ihmisten mielissä. Vierailu Auschwitzissä antaa valtavasti tietoa ja perspektiiviä koko holokaustiin.

  • Reply
    Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
    20 helmikuun, 2021 at 4:46 pm

    Hyvin kirjoitettu teksti. Olen lukenut paljon aiheesta ja katsonut jokaisen dokumentin, mitä on eteen tullut, sekä tarttunut jokaiseen blogitekstiin aiheesta. Tämä on yksi julmimpia asioita maailmamme historiassa eikä sitä saa koskaan unohtaa, siksi onkin hyvä, että aina aika ajoin joku siitä myös blogitekstin muodossa esimerkiksi muistuttaa. Jokainen meistä myös kokee asiat hieman eri tavalla ja antaa tekstiin palan omaa itseään ikään kuin. En ole koskaan paikan päällä käynyt, koska tarkoitus olis matkata Puolaan viime vuonna, mutta sitten tuli korona ja tämä jäi. Ehkä joskus tulevaisuudessa, kiire minulla ei ole. Liikutun aiheesta joka kerta pelkästään tekstin ja kuvienkin muodossa, joten käynnistä tulee varmasti tunteikas. Kaikkea ei vaan aina voi ymmärtää – eikä pidäkään. Kiitos kauniisti kirjoitetusta tekstistä! 🙂

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      24 helmikuun, 2021 at 7:11 am

      Kiitos Tiina! Auschwitzissa vierailu oli kyllä tunteikas päivä, mutta samaan aikaan imin itseeni lisää tietoa. On tärkeää tietää ja ymmärtää, mitä siellä tapahtui, jotta voimme omalta osaltamme edistää sitä, ettei niin tapahtuisi enää koskaan. Onneksi paikka on säilytetty museona ja siitä pidetään hyvää huolta, joten kiire sinne ei tosiaan ole.

  • Reply
    Aila ja Juha
    24 helmikuun, 2021 at 2:37 pm

    Auschwitz-Birkenau on kyllä vaikuttavimpia holokaustin muistomerkkejä, joissa olen käynyt. Olen käynyt muissakin, esim Berliinin lähellä Oranienburgissa, jossa oli enemmän poliittisia vankeja, Lublinin lähellä Majdanekissa ja Bergenin lähellä Bergen-Belsenissä. Suosittelen minäkin niihin tutustumista, ne ovat kaikessa kauheudessaankin tärkeitä muistomerkkejä siitä uskomattomasta julmuudesta jota ihan sivistyneeksi luokiteltavissa Euroopan olosuhteissa tapahtui. Minulla on juuri kesken kaksi keskitysleiriltä selviytymisestä kertovaa kirjaa, eli Heather Morrisin kirjat Auschwitzin tatuoija ja sen jatkoksi kirjoitettu Cilkan tarina. Koen ne tärkeäksi luettavaksi.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      4 maaliskuun, 2021 at 5:59 am

      Auschwitz-Birkenau oli ensimmäinen keskitysleirimuseo, jolla kävin, ja se kyllä teki suuren vaikutuksen. Paikka on niin hyvin museoitu, että sieltä sai paljon uuttakin informaatiota. Ehdottomasti suosittelen kaikille, jotka haluavat syväsukelluksen siihen, mistä holokaustissa oikein oli kysymys.

      Mulla on juuri nyt lukuvuorossa Antonio Iturben Auschwitzin kirjastonhoitaja. Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta kirjalta.

  • Reply
    Kohteena maailma / Rami
    25 helmikuun, 2021 at 5:58 pm

    Itse jätin Krakovassa Auschwitzin väliin, kun olimme siellä vain 2,5 päivää. Käytiin Schindlerin emaalitehtaalla ja Nova Hutassa, eli historiaakin tuli tutkittua kyllä. Ajattelin, että Auschwitz-Birkenau ansaitsee kiireettömän päivän ja kokonaan uuden reissun Krakovaan suolakaivoksen kanssa.

    Paljonhan tuolla on samaa kuin Dachaussa, joka oli ensimmäinen Saksan keskitysleiri. Hiljaiseksi vetää ihmisten julmuus toisiaan kohtaa – ei oikein muuta voi sanoa.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      4 maaliskuun, 2021 at 9:09 am

      Mulle Auschwitz oli ykköskohde, jota odotin Krakovan reissulta eniten. Olet ihan oikeassa, että sille kannattaa kyllä varata ihan oma päivä, koska ainakaan minä en enää siellä vierailun jälkeen halunnut päivään mitään muuta ohjelmaa. Suolakaivos jätettiin juuri tästä syystä väliin, koska se olisi vaatinut toisen päivän. Suosittelen kyllä vierailua sinne joku päivä.

Leave a Reply