Suomi Yhteistyö

Aurora Village on laatua arvostavan matkailijan valinta

*Kaupallinen yhteistyö Aurora Village (majoituksesta saatu alennusta)

Talvi lähestyy uhkaavaa vauhtia. Lehdet putoavat alas puista iso joukko kerrallaan, ja ilmassa on pakkasia enteilevää koleutta. Pipot ja hanskat ovat jo ahkerassa käytössä, eikä toppatakkiakaan kannata enää piilotella kaapin nurkkaan.

Talven tulossa on myös jotain lupaavaa. Taas kerran alkaa uusi vuodenaika, joka tuo tullessaan uusia aktiviteetteja. Toiset odottavat talvea innokkaina, jotta pääsevät talvilajien pariin, kun taas osalle talvi on lupaus hitaammasta elämästä ja hyggeilystä.

Myös Lappi valmistautuu ahkerasti tulevaan talvikauteen. Edelliset pari kautta menivät hieman pieleen koronan vuoksi, mutta tästä talvesta odotetaan menestyksekästä. Suomalaisten lisäksi myös muu maailma on alkanut liikkua, ja se tietää hyvää myös Lapin matkailulle.

Minä kävin Lapissa viime keväänä aivan edellisen sesongin loppumetreillä. Maassa oli vielä lunta, mutta sen kantavuus ei enää antanut myöten talvilajeille. Paikat alkoivat hiljalleen valmistautua kesän hiljaiseloon.

Aurora Village

Yhdeksi matkan mieleenpainuvimmista paikoista jäi Aurora Village, joka tarjoaa laadukasta majoitusta Ivalossa. Aurora Villagella on sama omistuspohja kuin legendaarisella Hotelli Ivalolla, mutta sen omistaja Juha Tuunanen on rakentanut revontulikylästään selvästi elämyskeskusta pelkän majoituspaikan sijaan.

Aurora Villagen pääasiallinen tuote ovat lasikattoiset mökit, joissa pääsee nukkumaan suoraan tähtitaivaan alla. Parhaimmillaan mökit olisivat tietysti revontulien aikaan, mutta kyllä minä nautin jokaisesta öisestä tunnista ihan katsellen tähtitaivasta. On myös aina erittäin terveellistä herätä aamulla yhtä aikaa auringon kanssa. Kun valon määrä lisääntyy hiljalleen, myös oma keho saa herätä hitaassa tahdissa kuulostellen.

Aurora Village
Aurora Village

Mökit eivät ole mitä tahansa koppeja, vaan erittäin laadukkaita pikkumökkejä. Niistä löytyvät omat suihkut ja wc:t, sekä pieni jääkaappi ja vedenkeitin. Nurkkaan voi sytyttää sähkötakan, ja nojatuolissa voi nauttia sen punaisesta hehkusta.

Minä pidin mökeissä erityisesti siitä, että ne on sijoitettu riviin metsän reunaan. Olen nähnyt lasikattoisten mökkien kyliä, joissa ikkunoista näkee lähinnä viereisiä mökkejä tai parkkipaikan, mutta Aurora Villagessa näkymät olivat ainoastaan taivaalle ja metsään. Yritin oikein kurkkia naapurimökkiin, mutta ei onnistunut. Mökissä oli siis suuresta lasikatosta huolimatta erittäin yksityinen tunnelma, enkä epäröinyt kulkea siellä myös ilman vaatteita. Nähdäkseen sisään mökkiin jonkun olisi pitänyt oikeasti lähteä metsään sitä varten.

Aurora Village
Aurora Village

Jossain näistä Aurora Villagen mökeistä on yöpynyt myös elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola. Hän oli pari kautta sitten vierailulla lapsenlapsensa kanssa. En tiedä, mikä mökeistä oli kyseessä, mutta tietysti aloin siitä hetkestä lähtien kuvitella nukkuneeni samassa sängyssä Francis Ford Coppolan kanssa. I’ll make you an offer you can’t refuse.

Majoituksen lisäksi Aurora Village tarjoaa paljon erilaista ohjelmaa, sekä ravintolapalveluja. Alueelta löytyy suuri lasikattoinen vuokrasauna, jonka lauteilta voisi myös ihailla revontulia, sekä alhaalta joen rannasta pieni tynnyrisauna, jonka laiturilta voisi pulahtaa uimaan.

Aurora Village
Aurora Village

Koska meidän Lapin viikkomme oli yhdistelmä monenlaisia majoituksia, en saapuessamme edes muistanut, että majoitukseen Aurora Villagessa kuului aamiaisen lisäksi illallinen. Hämmennys olikin suuri, kun jouduin alkaa luettelemaan ruokarajoituksia, jotka olisi tietysti pitänyt kertoa hyvissä ajoin etukäteen. Nyt keittiö sai käsiinsä ruokailijat, joille piti valmistaa harvinaisen erikoinen kattaus niistä raaka-aineista, joita enää sattui kaapissa olemaan jäljellä.

Täytyy kuitenkin sanoa, että parempaa en olisi voinut toivoa. Eteemme tuotiin ensin samettinen kurpitsakeitto, joka jo lupaili hyvää. Pääruoka oli rakennettu kukkakaalipihvistä, parista falafelista, sekä riisilisäkkeestä. Kokonaisuus oli taivaallisen hyvää, enkä voinut uskoa, että kokki ja tarjoilija olivat yhdessä visioineet sen muutamassa minuutissa. Onneksi nuori kokki pyörähti myös ravintolasalin puolella, jolloin pääsimme antamaan kiitokset oikeaan osoitteeseen.

Aurora Village
Aurora Village

Sesongin loppuminen ja paikan vaiheittainen sulkeutuminen näkyi huhtikuun lopulla Aurora Villagessa selvästi. Mökeissä oli enää vähän majoittujia, ja ravintola oli sulkemassa ovensa saman viikon lopulla.

Kesän lomakauteen olivat valmistautumassa myös Aurora Villagen porot. Talvikaudella Aurora Villagessa laiduntavat sen vakioporot, jotka vetävät rekiä ja toimivat alueen omina lemmikkeinä. Porot ovat paikallisen poronomistajan ja hän kuljettaa porot aina syksyisin Aurora Villageen, ja taas keväällä pohjoisemmas. Myös porot siis tekevät töitä talvikauden, mutta kesäkauden juoksevat suurella läänillä lähellä Norjan rajaa.

Aurora Village
Aurora Village

Aurora Villagen omistaja Juha Tuunanen vei meidät aamiaisen jälkeen kiertelemään alueelle ja syöttämään poroja. Astuimme jäkäläkoreinemme poroaitaukseen, missä innokkaat sarvipäät olivat jo vastassa. Osa malttoi syödä kädestä ojennettua jäkälää, kun taas toiset työnsivät turpansa suoraan koriin ja söivät omaan tahtiinsa.

Tämä ei minua haitannut yhtään, sillä silloin ehdin itse keskittyä kuuntelemaan Juhan tarinoita Aurora Villagesta ja sen poroista. En ole eläessäni tiennyt niin paljon poroista kuin mitä opin Juhalta tuon reilun tunnin aikana. En esimerkiksi tiennyt, että porot pudottavat sarvensa joka vuosi. Olen aina kuvitellut, että mökkien seinillä komeilevat sarvet on irrotettu kuolleilta poroilta. En myöskään tiennyt, että porot oikeasti laiduntavat aitauksissa. Aitaukset vain ovat niin isoja, että niiden keskellä voi mennä autoteitä ja järviä. Olen aina ihmetellytkin, että miten porot voivat juoksennella vapaana ja silti aina oikeaan aikaan palata takaisin erotteluun.

Aurora Village

Nopean vierailun aikana minulle kävi selväksi, että Aurora Villagen sydän on sen isäntä Juha. Hän on rakentanut alueen ja luonut siitä oman matkailukeitaansa. Juha on rakennuttanut alueelle tilausravintolana toimivan jurtan sekä ihan oikeat hevostallit. Hevoset ovat sentään appiukon hallinnassa, mutta Juha on visioinut talleille hevosten lannalla toimivan lämmitysjärjestelmän. Tulevaisuuden suunnitelmissa on esimerkiksi kesäkeittiö, jossa majoittujat voivat kokkailla silloin, kun ravintolapalvelut eivät ole käytössä.

Aurora Village
Aurora Village

Juhan tarinoita kuunnellessa käy nopeasti selväksi, että hän nauttii hulluista ideoista ja niiden toteutuksesta. Tarinoissa vilisevät Francis Ford Coppolan ja Shakiran kaltaiset julkkikset ja heille rakennetut elämykset, sekä joku nimeltä mainitsematon FC Barcelonan pelaaja, jonka oven taakse lennätettiin Ivalosta tonttu viemään perheen lapsille viestiä joulupukilta. Lopulta koko perhe saapui Aurora Villageen tapaamaan itseään joulupukkia.

Vaikka Aurora Village on tarpeeksi eksklusiivinen paikka hienoille maailmantähdille, oli se samaan aikaan tarpeeksi maanläheinen myös minun kaltaiselleni tallaajalle. Mökit ovat kauniita, mutteivät mitenkään liian luksusta. Ravintolan ruoka oli erittäin hyvää, mutta tunnelma oli rento ja asiakaskunta matkaajia laidasta laitaan. Aurora Villagessa kaikki olivat tasa-arvoisia.

Aurora Village

Enää vuosiin minua eivät ole ihastuttaneet majoituspaikkojen ylelliset yksityiskohdat, vaan minä huumaannun henkilökohtaisuudesta ja hyvistä tarinoista. Viihdyn hyvin, kun minulle tulee olo, että juuri minun halutaan majoittuvan siellä. Ja kuuntelen tarinoita paikoista ja niiden taustoista vaikka loputtomiin. Hyvillä tarinoilla majapaikatkin muuttuvat tutuiksi ja tärkeiksi.

Aurora Villagessa nämä molemmat toimivat hyvin: me olimme yhtä tärkeitä vieraita kuin kaikki muutkin, ja Juhan tarinat tekivät paikasta meille elävämmän. Mikään paikassa ei ole sattumaa, vaan kaikki on tarkkaan mietitty ja omistajan päässä pyöritelty. Aurora Villagesta jäi henkilökohtainen ja intiimi tunnelma, ja se todellakin on omistajansa paikka.

Aurora Village

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  24 lokakuun, 2021 at 7:20 pm

  Tämä kuulostaa todella kivalta. Ollaan muutamia öitä igluissa oltu ja meillä myös on aivan keskeistä yksityisyys siinä mielessä, että toiset ihmiset eivät voi nähdä sisälle. Nuo lasiseinäiset ja -kattoiset majoitukset toimivat omasta mielestäni melkein säällä kuin säällä. On tosiaan mukava katsella tähtitaivasta (ja niitä revontulia, jos on tuuri), mutta viimeksi syksyllä illalla ja yöllä satoi. Etukäteen ajattelin, että onpa harmi, mutta se oli sittenkin erittäin tunnelmallista ja mukava kokemus sekin.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   25 marraskuun, 2021 at 5:16 am

   Muistankin teidän reissun Utsjoelle, missä yövyitte iglussa. Se oli ihana, kun oli niin eristyksissä. Revontulia lähes kaikki lähtevät noista majoituksista hakemaan, mutta minä pidin tunnelmasta ilman revontuliakin.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  30 lokakuun, 2021 at 9:54 am

  Piti tulla kurkkaamaan tämä(kin) juttu kun kesällä majoituimme yhden yön sellaisessa kelluvassa Aurora Hutissa Ranualla. Se oli kyllä tiloiltaan (ja mukavuuksiltaan) paljon vaatimattomampi, eli hyvältä näyttää tämä Aurora Village. Ellei sitten arvosta sitä, että majoitusta voi käyttää myös veneenä 🙂 – kuten nota Aurora Huteja!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   25 marraskuun, 2021 at 5:20 am

   Minutkin yllätti tämän mökin hyvä varustelu. Joskus katsoin jotain igluja, niin niissä ei välttämättä ollut edes omaa vessaa. Noissa igluissa minua on alkanut epäilyttää se, kun kuulemma iso osa niistä on Kärkkäisen omistajan maahantuomia. Mutta ajatus kelluvasta iglusta on kyllä kiehtova 🙂

Leave a Reply