Hollanti Lasten kanssa

Amsterdam lasten kanssa

Mikä määrittää lapsiperheille sopivan matkakohteen helpoiten? Vastaan tulevien leikkipuistojen määrä.

Minä olen testannut leikkipuistoja ympäri maailmaa. Monet kaupungit ovat muuten lapsiperheille erittäin sopivia, mutta niiden keskusta-alueilta ei löydy ilmaisia leikkipuistoja. Joissain toisissa kaupungeissa taas on muuten hankala liikkua lasten kanssa, mutta leikkipuistot ovat mahtavia.

Me kävimme Amsterdamissa miehen kanssa kahdestaan. Tämä oli perinteinen kevätmatkamme, jolle lapset eivät pääse mukaan. Silti meidän on mahdotonta oleilla uudessa paikassa ilman, että katsomme koko ajan ympärillemme sillä silmällä, että olisiko se hyvä matkakohde myös lasten kanssa.

Amsterdam

Amsterdamissa majoituksemme sijaitsi meidän tarpeisiimme nähden ihanteellisessa paikassa. Olimme suositusten perusteella etsiytyneet lähelle De Pijpin aluetta, jota mainostetaan Amsterdamin uutena ja rentona asuinalueena, ja sitä se olisi ollut myös lasten kanssa. Siellä olisi ollut tilaa elää. Turistivirrat olivat kohtuullisia, ja ravintoloissakin suurimman asiakaskunnan muodostivat paikalliset. Ravintolat tarjosivat ranskalaisia perunoita, ja kaikista olisi löytynyt vaihtoehtoja myös lapsille. Alueella oli myös Sarphatin puisto, joka olisi leikkipuistoineen ollut ihanteellinen kohde lasten kanssa.

Amsterdam

Parhaat leikkipuistot näimme kuitenkin museoalueen välittömässä läheisyydessä: aivan Rijksmuseumin edessä, sekä sen takapuolelta itään päin johtavan tien varrella. Museoalue, joka on aivan De Pijpin vieressä, on muutenkin hyvä kohde lasten kanssa. Alueen keskellä on suuri nurmikkoalue, jolla ihmiset pelasivat jalkapalloa ja viettivät aikaa. Nurmialue on myös täydellinen paikka eväiden syömiseen.

Lähistöllä on myös kaksi muuta puistoa: Vondelpark ja Oosterpark, joissa emme kummassakaan käyneet. Uskon kuitenkin, että niistä löytyisi lapsille hyvää tilaa juosta ja leikkiä. Vondelpark ilmeisesti ainakin on Amsterdamin suosituin lenkkeilypaikka. Lähellä Oosterparkia sijaitsee myös kaupungin eläintarha.

Amsterdam

Amsterdam on myös ehdottomasti museoiden kaupunki. Varsinaisiin lasten museoihin emme törmänneet, mutta esimerkiksi kaupungin tiedekeskusta ja merimuseota on suositeltu lapsille.

Isommat lapset veisin ainakin Rijksmuseumiin katsomaan taidehistorian aarteita. Sen näyttelyt olivat mielestäni erityisen mielenkiintoisesti rakennettuja: taulujen ja veistosten seassa oli aina tavallisia käyttöesineitä ja esimerkiksi laivan pienoismalli, joita lapsetkin jaksavat ihailla.

Amsterdam

Amsterdam

Museo-oppaan mukaan kaupungista löytyy museoita lähes kaikelle aina perinneasuista asuntolaivamuseoon. Näitä pienempiä museoita emme testanneet, mutta niistä saattaisi löytyä myös lapsia kiinnostavia, jos vain sisäänpääsyjen hinnat ovat kohtuulliset. Yksi pisimmistä jonoista, joiden läpi yritimme päästä, oli Madame Tussaud’sin vahakabinettiin. Me emme vahakabineteista välitä, mutta jonossa oli paljon myös lapsiperheitä.

Lasten kanssa hyvä idea olisi myös vuokrata polkupyörät – niin täynnä pyöräreittejä kaupunki on. Jos lapsi osaa ajaa hyvin polkupyörällä, hänelle voi ottaa oman pyörän – muuten voi harkita tandemia, joita oli myös tarjolla runsaasti. Pienimmät lapset voi sijoittaa laatikkopyörän laatikkoon, mikä oli suosittu kuljetusmuoto kaupungissa.

Amsterdam

Amsterdam on helppo kaupunki liikkua ja kävellä, mutta lasten kanssa siellä kannattaa olla varovainen. Autot kyllä väistelevät jalankulkijoita, mutta kaupunkiliikenteen kuninkaita ovat polkupyöräilijät, jotka saattavat suhauttaa ohi kovaakin vauhtia. Lasten kanssa täytyy siis olla tarkkana siitä, ettei pyöräteitäkään voi ylittää katsomatta tarkasti molempiin suuntiin.

Amsterdam

Koska syöminen on Amsterdamissa suhteellisen arvokasta puuhaa, kannattaa lasten kanssa miettiä ravintoloita huokeampia vaihtoehtoja. Ainakin, jos lapset ovat yhtään samanlaisia syöjiä kuin meidän lapsemme: kalliista ravintola-annoksesta jää yleensä yli puolet syömättä, ja sitten jämiä raahataan rattaiden alakorissa ympäri kaupunkia, kun ei raaskita jättää niitä jälkeen.

Tehokkain nälän sammuttaja ovat varmasti ranskalaiset perunat, joita saa kioskeista kohtuuhintaan. Näihin flaamilaisiin perunoihin voi vielä valita päälle erilaisia kastikkeita, jolloin niihin saa vähän vaihteluakin. Myös hodareita saa lähes jokaisesta kadunkulmasta. Yleensä mausteet saa vielä laittaa itse, mikä on lasten kanssa aina varmin vaihtoehto. Mikään ei pilaa hodarihetkeä niin tehokkaasti kuin sämpylän väliin laitettu sipuli.

Minusta paras tapa ruokkia lapset Amsterdamissa on kuitenkin Albert Heijn eli paikallinen supermarket-ketju. Hinnat ovat jopa Suomen hintoja edullisemmat, ja ainakin museoalueen suuressa marketissa oli huomioitu piknik-kansa erinomaisesti: myynnissä oli erilaisia valmiita evässettejä, kuten hedelmiä ja juustokuutioita. Itse ottaisin seuraavalla kerralla mukaan jonkinlaisen retkihaarukan, ettei tarvitsisi ostaa kaupasta heikkoja kertakäyttöhaarukoita, jotka sitten koko ajan pyörivät laukun pohjalla.

Yksi erikoisimmista elintarvikkeista, johon törmäsimme, oli myös lastemme suosikkituliainen: leivän päälle laitettavat strösselit. Ne muistuttavat strösselejä, joita me laitamme kakkujen päälle, mutta Hollannissa niitä myydään nimenomaan leivän päälle laitettavaksi. Marketeista niitä saa isoissa purkeissa, ja niitä löytyy myös hotellin aamiaiselta. Lapset eivät tosin halunneet laittaa niitä leivän päälle, vaan kaatoivat pienestä pahvirasiasta suoraan suuhun.

Amsterdam

Minä suosittelen Amsterdamia ensisijaisesti lapsiperheiden rentoon oleskeluun. Kaupungissa on paljon samaa kuin Berliinissä, joka on leikkipuistojen ja helpon ruokailun taivas. Ainakin meidän perheellemme Amsterdam olisi varmasti parhaimmillaan juuri leikkipuistoissa ja suurilla nurmialueilla, joissa voisi viettää vapaasti aikaa, ja leikkiä ja pelata.

Lapsia on turha viedä kävelylle punaisten lyhtyjen alueelle tai yrittää tunkea ruuhkassa rautatieaseman edessä, vaan sen sijaan kannattaa etsiytyä hieman syrjäisempiin kaupunginosiin ja nauttia tunnelmasta. Paikalliset muuten puhuvat erittäin hyvää englantia, joten puistoissa voi tutustua ihan paikallisiin ihmisiin. Ja näiltä paikallisilta voi samalla kysellä, mihin he itse suuntaisivat, sillä juuri sieltä varmasti löytyy lisää paikallisia lapsiperheitä.

You Might Also Like...

18 Comments

  • Reply
    Mirkka - Hima Saimi blogi
    28 toukokuun, 2017 at 1:21 pm

    Kiitoksia hyvistä vinkeistä. Meidän ukkeli on vasta pääsemässä leikkipuistojen makuun, mutta aina jos löytyy tilaa juosta on paikka täydellinen 🙂

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      28 toukokuun, 2017 at 11:36 pm

      Siinä tapauksessa suosittelen Amsterdamissa museoaluetta – siellä, jos missä, oli nurmikkoa juostavaksi. Ja varmasti kaupungin puistot ovat myös hyviä paikkoja siihen tarkoitukseen.

  • Reply
    Sisko
    28 toukokuun, 2017 at 5:27 pm

    Minäkin mietin reissussa mistä lapset tykkäisi, miten niiden kanssa eri paikoissa olisi tehtävää jne, mutta leikkipuistoja ei ole tullut bongailtua. Siihen kyllä saattaa vaikuttaa paikatkin missä olen käynyt (Brysseli ja Hanoi)..
    Olen kyllä miettinyt tuota Amsterdamia lasten kanssa ja ilmeisesti se on ihan hyvä vaihtoehto. 🙂

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      28 toukokuun, 2017 at 11:37 pm

      Amsterdam on varmasti hyvä vaihtoehto lasten kanssa. Me ollaankin siirretty matkaa sinne vuosi toisensa jälkeen, kun on ajateltu aina lähteä koko perheen voimin. Nyt kuitenkin päätettiin tehdä meidän lapseton matka sinne, ja sekin oli ihan mukavaa. Silti seuraavalla kerralla menisin mieluiten lasten kanssa.

  • Reply
    Terhi/ Fammo matkalla
    29 toukokuun, 2017 at 5:39 pm

    Olette päässeet lomalle kahdestaan ja mietitte kaikkea lasten kannalta. Vanhemmuudesta ei pääse lomalle.
    Me olimme viikon kolmen lapsen kanssa Amsterdamissa viime vuonna (7,5 ja 1-vuotiaat) Leikkipuistoja riitti ja ne olivat ilmaisia. Kävimme kahdessa museossa tiedekeskus Nemossa ja Stedelijkin taidemuseossa. Molemmat museot olivat ottaneet lapset hienosti huomioon, tekemistä riitti. Isommat lapset nauttivat myös kanava-ajelusta.
    Amsterdam on mukava perhekohde.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      29 toukokuun, 2017 at 9:36 pm

      Ei kahdenkeskisellä lomallakaan osaa irtautua vanhemman roolista. Eikä ole oikein tarvettakaan, kun se kuitenkin on ihan mieluisa rooli. Vaikka asioita ajatteleekin myös lasten kannalta, on silloin kuitenkin olemassa vapaus tehdä juuri, mitä itse haluaa. Ei tarvitse tehdä kompromisseja kuin yhden ihmisen kanssa – joka yleensä on vielä sieltä järkevimmästä päästä. Ja tosiaan Amsterdam on mukava kohde myös lapsiperheille!

  • Reply
    Kati / Lähinnä Kauempana
    30 toukokuun, 2017 at 5:09 pm

    Mä voisin kuvitella meidän menevän Amsterdamissa lasten kanssa tandempyörällä ja pyörän lastenistuimella. Vaikka Tytär onkin jo melko pätevä pyöräilemään, en tiedä luottaisinko vielä lähivuosina niin paljon hänen havainnointikykyynsä ja jaksamiseen. Mutta ehdottomasti sopisi meidän perheelle tutustua Amsterdamiin pyörien kanssa!

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      30 toukokuun, 2017 at 9:57 pm

      Erityisen käteviltä näyttivät istuimet, joissa on vain suora istuinosa ja sen päälle taipuva selkänoja. Selkänojan sai alas silloin, kun lapsi ei ollut kyydissä. Meillä oli vakaana tarkoituksena tuoda sellainen tuliaisiksi kotiin, kun hintakin oli vain 25 euroa, mutta jostain syystä jäi aikomuksen tasolle.

  • Reply
    Teija / Lähdetään Taas
    2 kesäkuun, 2017 at 9:30 am

    Leivän päälle laitettavat strösselit?? Miltä ne maistuu? 😮

    Me ollaan matkustettu niin vähän aikaa lapsen kanssa, että en ole MISSÄÄN törmännyt maksulliseen leikkipuistoon. Missä ne maksavat?

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      5 kesäkuun, 2017 at 12:12 am

      Ne muistuttavat hyvin paljon niitä strösseleitä, joita me laitamme kakkujen ja mokkapalojen päälle. Niitä vain sai kaupoista kilon purkkeina, ja jokaisella yleisellä aamiaisella niitä oli pienissä pahvipaketeissa. Olisin muuten luullut niiden kuuluvan kakkujen päälle, mutta paketeissa näytettiin selvästi strösseleitä leivän päällä. Käyttötarkoituksesta ei voinut erehtyä.

      Maksullisia leikkipuistoja on monessa paikassa. Minulle on parhaiten jäänyt mieleen Pariisin Luxemburgin puiston leikkipuisto. Se maksoi noin 2 euroa, mutta oli jokaisen sentin arvoinen. Erilaisia härveleitä oli paljon, ja lapsi olisi viihtynyt siellä loputtomiin. Useimmiten maksullisuus tarkoittaa myös sitä, että puistossa on paikalla henkilökuntaa, joka pitää sen siistinä ja valvoo samalla järjestystä. Monissa on myös kioski, josta saa ostettua syötävää ja juotavaa leikkimisen lomaan. Maksullisuus ei siis aina ole huono asia, sillä se voi tuoda mukanaan muita palveluja, ja erityisesti paremman siisteystason.

  • Reply
    Laura / RIMMA + LAURA
    2 kesäkuun, 2017 at 2:48 pm

    Jep, leikkipuistojen olemassaolo laupunkikohteessa on _kriittisen_tärkeää_ jo meilläkin taaperon kanssa! Olin ihan helisemässä Sheffieldissä Englannissa, missä ei ollut yhtävään fiksua leikkipuistoa keskustassa majapaikan lähellä. Sen sijaan Reykjavíkista löytyi helposti leikkipuisto, missä pääsi touhottamaan 🙂 Dami on kyllä kiva kaupunki, kiva kuulla toimis hyvin myös ipanoiden kanssa!

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      5 kesäkuun, 2017 at 12:16 am

      Leikkipuistot ovat tärkeimpiä! Me olimme aikoinaan Kööpenhaminassa, eikä löydetty sieltä leikkipuistoja. Yritettiin vielä kysellä mun paikallisesta ystävältä, joka ei lapsettomana oikein osannut vastata. Hän arveli, että varsinkin keskustan alueella monilla on todella hyvät omat pihat, jolloin julkisille leikkipuistoille ei ole samanlaista tarvetta. Myöhemmin olen oppinut, että liikuimme vain täysin väärällä alueella leikkipuistojen bongaamiseen.

      Amsterdam on todellakin kiva kaupunki myös lasten kanssa. Me oltiinkin aina suunniteltu vierailua sinne nimenomaan lasten kanssa, mutta päätettiin nyt kuitenkin lähteä kahdestaan. Jotenkin mulle Amsterdam on aina ollut esimerkki kaupungista, jossa voi nauttia elämästä koko perheen voimin.

  • Reply
    Tiia(ntai)
    2 kesäkuun, 2017 at 6:58 pm

    Tuli mieleen viimeisin Iholla-kausi: siinä toimittaja Laura Friman oli perheineen Amsterdamissa, ja pienet pojat olivat ilmeisesti ehtineet käydä kaupungissa jo useammankin kerran. Voisin siis minäkin kuvitella, ettei se ainakaan huono valinta ole 🙂

    Mulla oli muinoin suuria vaikeuksia löytää niitä marketteja, mutta lopulta Albert Heijn kyllä yllätti positiivisesti! Ja voihan majoneesiranskikset <3

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      5 kesäkuun, 2017 at 12:25 am

      Minäkin lähtisin mielelläni Amsterdamiin perheen kanssa – vaikka monta kertaa. Albert Heijnit oli onnistuttu häivyttämään katukuvaan tehokkaasti: monesti niitä sai oikein etsiä. Silti ne päihittivät eväsvalikoimallaan monet ravintolat, joita vastaan osui. Oli mahtavaa kerätä erilaisia kippoja, joihin oli valmiiksi kasattu erilaisia ruokia ja muuta naposteltavaa, kun hintaakaan ei kertynyt mitään verrattuna vaikkapa ravintolalounaaseen.

  • Reply
    Paula - Viinilaakson viemää
    3 kesäkuun, 2017 at 3:41 am

    Ihana tuo bannerin kuva! 🙂 Tuli ihan hyvälle mielelle siitä. Amsterdam on kyllä vahvasti omalla listalla, että sinne joskus pitäisi vielä päästä. Me kun asutaan täällä maapallon toisella laidalla, eikä meillä ole varsinaista tukiverkostoa joka lasta hoitaisi, reissataan siis pääasiassa lapsen kanssa. Yleensä mennään katsomaan paikat jotka meitä vanhempia kiinnostaa, ja sitten vastapainoksi katsellaan myös jotain mistä lapsi nauttisi. Eli kyllä sitä sillä vanhemman silmällä aina katselee ja miettii, että tuolla lapsilla varmaan olisi hauskaa 🙂

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      5 kesäkuun, 2017 at 12:32 am

      Kiitos Paula! Kerron taiteilijalle terveiset – hän on erittäin tarkka omista töistään, eikä niitä saisi muokata tai käyttää millään tavalla väärin.

      Me ollaan oltu siinä onnekkaita, että meillä on mummola, jonne lapset voi huoletta jättää. Ollaan siis päästy matkalle myös kahdestaan. Tosin silloinkin maailmaa katsotaan lapsiperheen vanhemman silmin, jolloin opittua voi hyödyntää jatkossa, kun palaa kohteeseen lapsen kanssa. On kuitenkin ihanaa vaellella paikassa ilman minkäänlaista painetta siitä, että pitäsi saada lapset viihtymään. Minusta kaikessa perhematkustamisessa onkin tärkeää se, että otetaan matkaohjelmaan mukaan niin lasten kuin aikuistenkin toiveita.

  • Reply
    Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog
    3 kesäkuun, 2017 at 12:29 pm

    Maksuttomat leikkipuistot ovat kyllä kaupunkilomalla iso plussa ja puistot suurine nurmialueineen varsinaisia keitaita, kun lapset pääsevät juoksemaan vapaasti ja vanhemmat hengähtää hetken ‘paimentamisesta’ .

    Amsterdamissa emme ole lasten kanssa käyneet, mutta vaikuttaa kaikin puolin hyvältä vaihtoehdolta seuraavalle perheen kaupunkilomalle!

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      5 kesäkuun, 2017 at 9:29 am

      Varsinkin pienten, juuri liikkumaan oppineiden, kanssa kaupunkimatkailu voi olla raskasta, jossei välillä löydä paikkoja, joissa lapset voivat liikkua vapaasti. Ainakaan meidän lapset eivät ole siinä vaiheessa jaksaneet istua rattaissa yhtään, vaan haluavat juosta itse. Myös isommat tarkastelevat kävelylenkkejä siirtymisinä leikkipaikasta toiseen. Sellaiset kohteet ovatkin antoisimpia, joissa leikkipaikkoja on tasaisin väliajoin. Amsterdamista tällaisia paikkoja löytyi, kun ei pysytellyt vain ydinkeskustassa.

Leave a Reply