Helsinki
Suomi

50 vinkkiä Helsinkiin

Lähellä olevaa on vaikea nähdä. Olen asunut Helsingissä jo lähes 20 vuotta, mutta silti hämmennyn joka kerta, kun minun pitäisi keksiä täältä kotikaupungistani nähtävää vierailijoille. Mieleen tulevat aina vain ne ilmeisimmät: Suomenlinna, Kauppatori, Senaatintori.

Viime keväänä kuitenkin törmäsin Fiftyfifty-blogissa hienoon listaan paikoista, joissa kannattaisi Helsingissä käydä. Löysin sieltä paljon paikkoja, joihin en ole itsekään vielä ehtinyt, mutta toisaalta puuttui paljon minun ehdottomia suosikkejani. Päätinkin koostaa nyt oman vastineeni Sonjan hienolle listalle.

Minun listallani korostuvat perheen yhteinen tekeminen ja oma kotikaupunginosani. Ravintolavinkkejä olen todella huono antamaan, sillä yleensä syömme ravintoloissa vain täällä omilla kulmilla. Sen sijaan erilaiset ulkokohteet ja koko perheelle sopivat aktiviteetit ovat meille tuttuja.

Olen aloittanut tämän listauksen tekemisen jo kauan ennen kevättä 2020. Tämä kevät muutti lähes kaiken – myös Helsingin. Olen merkinnyt listaan kohteet (*), joista voi nauttia myös sosiaalisen eristäytymisen aikaan – kunhan muistaa pitää turvavälin muihin nauttijoihin.

  1. Hakaniemen tori (*)

Minun kaupunkikierrokseni alkaa aina Hakaniemen torilta: paikasta, missä kohtaavat aamupuuron ja kahvikupillisen ääressä niin lapset kuin vanhuksetkin aina huonompiosaisista tasavallan entiseen presidenttiin. Hakaniemen torilta puuttuvat Kauppatorin pahimmat kliseet, kun turistit ovat vielä aika vähin joukoin Hakaniemeen löytäneet. Sen sijaan torilta saa tuoreita vihanneksia, kesäkukkia ja perunaa kapoittain.

Hakaniemen tori on tällä hetkellä hieman ahdas, sillä hallin remontti on vienyt väistörakennukselle suurimman osan torin pinta-alasta. Täytyy kuitenkin sanoa, että väistöhalli on viihtyisä ja valoisa, ja sinne kannattaa myös ehdottomasti piipahtaa.

  1. Tokoinranta (*)

Torilta on helppo kävelymatka Tokoinrantaan, joka on saanut nimensä työväenliikkeen keskeisen hahmon Oskari Tokoin mukaan. Ranta on yhdistelmä kaikkea, mitä alueella on tarjottavanaan: lasten leikkipuistoa, vilteillä makaavia hipstereitä ja Miina Sillanpään patsaalla päivystävää kaljajoukkoa – kaikki sulassa sovussa.

Kesäaikaan kannattaa ottaa kioskista jäätelö ja istua kivetyksen päälle seuraamaan menoa. Jos kuitenkin arastelee kansan pariin astumista, voi myös livahtaa edustalla kelluvaan Meripaviljonkiin aterialle tai viinille ja katsella elämää suojaisan etäisyyden päästä.

  1. Ravintola Juttutupa

Siinä missä Meripaviljonki on tuore tulokas Hakaniemen tarjonnassa, kadun toisella puolella sijaitseva Juttutupa on vahvasti osa historiaa. Juttutuvan vallankumouspöydässä sanotaan aikoinaan V.I. Leninin ja Otto Wille Kuusisen jutelleen ja suunnitelleen uutta maailmanjärjestystä.

Tänä päivänä Juttutuvan ovat valloittaneet alueen nälkäiset ja janoiset aikuiset. Ravintolan ruokalista on mutkaton, ja sen legendaarisinta tarjontaa ovat pizzat. Juttutupa sopii ruokapaikaksi myös lasten kanssa, sillä saleja on yhteensä kolme, ja niistä löytyy aina joku sopiva pöytä, mihin mahtuu suuremmallakin seurueella. Jos haluaa kokea Juttutuvan vauhdikkaimmillaan, kannattaa sinne suunnata vapunpäivänä perinteisen vappumarssin jälkeen.

  1. Kallion kirkko (* ulkoa)

Hakaniemestä kannattaa ottaa suunta ylöspäin kohti Kallion kirkkoa. Tällä hetkellä tosin matkaa ei pääse tekemään suoraan Siltasaarenkatua ylös, sillä reitin ovat katkaisseet uuden Lyyra-keskuksen rakennustyömaat.

Jos Siltasaarenportti edusti vielä tämän vuoden alkuun asti 1970-luvun karua arkkitehtuuria, kohoaa mäen päällä kaupunginosan helmi: Kallion kirkko. Se on seissyt omalla paikallaan vuodesta 1912, jolloin Lars Sonckin suunnittelema kirkko avasi ovensa.

Lisää Kallion kirkosta.

Helsingin 50 parasta

  1. Kallion kirjasto (* ulkoa)

Vain korttelin päässä kirkosta on toinen kaunotar: Kallion kirjasto. Kirkolta sinne kävellessään ohittaa paitsi Helsingin keskuspelastusaseman, myös kaupunginosan vanhimpia rakennuksia. Erityisesti vaaleanpunainen Ihantola on monille haaveiden kotitalo.

Vuonna 1912 valmistunut Kallion kirjasto on pieni keidas kaikille kalliolaisille. Kirjastosta voi paitsi lainata kirjoja, siellä voi myös tehdä töitä, istuskella lukemassa lehtiä ja kuunnella luentoja. Yläkertaan taas suuntaavat lapset, ja se on erityisesti koululaisten suosiossa koulupäivien jälkeen. Kallion kirjaston ovet ovatkin aina avoinna pienille koululaisille.

  1. Karhupuiston kahvila

Kirjastoreissun jälkeen voi hyvällä säällä istahtaa Karhupuiston kahvilaan. Puistokahvilan herätti eloon joitakin vuosia sitten puiston laidalla toimiva Bear Park Café, mutta ainakin edellisen kesän toimintaa pyöritti läheinen ravintola Way Bakery & Wine Bar.

Yrittäjästä huolimatta tärkeintä on se, että kesällä pöydät levittäytyvät puiston kulmalle, ja niihin voi istahtaa nauttimaan vaikka kupin kahvia. Samalla voi ihailla Karhupuiston kukkaloistoa tai seurata kulman pienellä hiekka-alueella petanquen heittoa.

  1. Kolmon3n (*ravintola on lopettanut toimintansa)

Suurempaan nälkään suosittelen piipahtamaan Kolmannella linjalla Kolmos3ssa. Suomalaista kotiruokaa hieman erikoisemmalla twistillä tarjoileva ravintola on noteerattu jopa Guardianissa, ja sinne kuljetetaan tasaisin väliajoin isoja ryhmiä ruokailemaan – joskus jopa bussilla. Täytyy sanoa, että iso turistibussi keskellä Kolmatta linjaa tekee tilasta aika kapean.

Jos taas Kolmos3n hieman hienompi tyyli ei innosta, kannattaa lähteä kävelemään Kolmatta linjaa ylöspäin. Matkan varrelta löytyvät kaupungin paras thaimaalainen Lemon Grass, huippuhyvää japanilaista tarjoava Roji, sekä pohjoisafrikkalaista keittiötä mukaileva Sandro.

  1. Oiva (* noutoruokana)

Jos taas toiveissa on mutkaton suomalainen ruoka, kannattaa laskeutua alaspäin Kolmannen linjan ja Fleminginkadun kulmaan, ja sukeltaa sisään Oivaan. Tämä jo Fredin laulusta tuttu ravintola on viime vuosina muuttanut profiiliaan, ja on tänä päivänä hyvä ruokaravintola ja viihtyisä oleskelupaikka. Erityisen suosittu on viikonloppujen brunssi. Oivassa voi toki istua myös oluella tai viinillä, sillä paikasta löytyy tilaa kaikille.

  1. Rytmi

Siinä, missä Oiva on legendaarinen kortteliravintola, yksi kortteli alaspäin sijaitseva Rytmi on rentojen ja nuorekkaiden suosiossa. Rytmin pelkistetty sisustus ja niukka juomavalikoima ovat houkutelleet jo vuosia luokseen näyttelijöitä, taiteilijoita ja muita luovia ihmisiä. Onpa vihreiden valtuustoryhmäkin nähty siellä viettämässä juhlailtaa.

Rytmi ei kilpaile pienpanimo-oluilla tai viinitarjouksilla, vaan sieltä saa olutta, lonkeroa ja viiniä. Sen turhempaan kikkailuun ei kannata ryhtyä. Päiväsaikaan Rytmi on myös erittäin suosittu työhuone, sillä lähes jokaisen pöydän on valloittanut mac-tietokone, jota naputtaa työhön suurella intensiteetillä keskittynyt kaupunkilainen.

  1. Merihaan leikkipaikka (*)

Hakaniemen kyljessä on kaupunginosa, josta monella on mielikuva jo etukäteen. Merihaka tunnetaan 1970-luvun neuvostohenkisestä arkkitehtuurista, jossa ei ole betonia säästelty. Merihaan idea on laaja betonikansi, josta kohoaa korkeita asuintaloja. Talojen keskellä sijaitsevat K-kauppa ja pari baaria, sekä palloiluhalli. Kannen alla taas on laajat pysäköintitilat autoille.

Tämän betoniviidakon keskelle on kuitenkin muodostunut keidas, kun koko Merihaan yhteinen leikkipaikka on remontoitu nykyaikaiseksi. Isosta leikkipaikasta löytyy kiipeilytelineiden ja keinujen lisäksi myös monitoiminen pallokenttä. Aina minun käydessäni leikkipaikalla siellä on paljon lapsia ja vanhempia viettämässä aikaa. Siellä myös järjestetään hyvällä säällä syntymäpäiväjuhlia, ja ovat asukkaat kuulemma innostuneet myös grillaamaan siellä yhteistuumin.

Helsingin 50 parasta

  1. Leblon

Aivan Merihaan rantaan on kohonnut toinen keidas, kun Leblon on saapunut vanhan mattolaiturin kupeeseen kioskeineen ja rantatuoleineen. Avoterassilla on esiintymislava, muutama ruoka- ja juomakioski ja hyvät vessat, mutta ennen kaikkea paljon rentoa istuskelutilaa. Erilaiset rantatuolit ja sohvat houkuttelevat syliinsä lojumaan ja vain tuijottelemaan merelle.

Meille lapsiperheellisille Leblonissa on hyvää myös se, että siellä on pieni kiipeilyteline ja pari jousivempelettä. Eivät ne tietysti lapsia pidä viihdytettynä valtavan kauaa, mutta ovat kiva lisä terassille.

Helsingin 50 parasta

  1. Vanhankaupunginkoski (*)

Yksi Helsingin idyllisimmistä näkymistä löytyy paikasta, johon kaupunki aikoinaan perustettiin. Vanhankaupunginkoskella Vantaanjoki laskee Suomenlahteen ja runsaan veden aikaan koski pauhuu runsaana.

Kosken partaalla sijaitsee Tekniikan museo, josta löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa koko perheelle, ja tauon voi pitää vaikka viereisessä Ravintola Koskenrannassa.

Helsingin 50 parasta

  1. Lammassaari (*)

Heti Vanhankaupunginkosken vierestä lähtee suosittu ulkoilureitti Lammassaareen. Vaikka lampaat sijaitsevatkin viereisellä Kuusiluodolla, vetävät kuuluisat pitkospuut ulkoilijoita sankoin joukoin myös Lammassaareen.

Ehkä parasta Lammassaaressa onkin tuo kävelymatka sinne. Pitkien kaislikkojen suojassa mutkitteleva puupolku on kuin reitti johonkin salaiseen.

Lisää Lammassaaresta.

Helsingin 50 parasta

  1. Kauppakeskus Redi (* kunnon suojauksilla)

Suurin odotuksin Kalasatamaan avattu Redi on ollut kaikkea muuta kuin menestys. Asiakkaat ovat valittaneet sen sokkeloisuutta, ja kauppiaat taas asiakkaiden vähyyttä. Niin tai näin, Redissä on tilaa liikkua.

Kauppakeskuksen paras puoli onkin tänä päivänä sen rentous: sieltä puuttuvat täysin Triplan eteenpäin vyöryvä kaaos ja keskustan kauppakeskusten isot nuorisolaumat. Redi on rauhallinen, ja sieltä löytyy aina tilaa hengittää. Lapsiperheellisille suosittelen ehdottomasti katolta löytyvää leikkipaikkaa, joka on harvinaisuus kauppakeskuksissa.

  1. Teurastamo

Teurastamon alue on ehkä hipstereintä, mitä Helsingistä löytyy. Punaisiin tiilirakennuksiin sijoitetut ravintolat, ruokakojut, ja ympäriinsä istuskelevat ihmiset muodostavat kokonaisuuden, jonka letkeys saa omatkin polvet notkumaan.

Lapsiperheelle Teurastamo on oivallinen paikka, sillä sen keskellä on ihan kunnon leikkipaikka. Kun vielä läheisistä kioskeista voi ottaa mukaan ruokaa ja juomaa, on tunnelma kaikessa rentoudessaan kuin suoraan Berliinistä.

  1. Mäkelänrinteen uintikeskus

Jos taas rennon oleilun ja syömisen sijaan tekee mieli urheilla, yksi legendaarisimpia paikkoja on Mäkelänrinteen uintikeskus. Minä muistan nimen jo lapsuudestani, kun siihen aikaan menestyneet uimarit Jani Sievinen ja Antti Kasvio aina mainostivat Mäkelänrinnettä.

Mäkelänrinteen uintikeskus on melkein lähempänä kylpylää kuin perinteistä uimahallia. Altaita on yhteensä viisi, ja näistä kolme on yleensä täynnä lapsia. Vesiliukumäen perässä pitäisi lähteä Vuosaaren uimahalliin, mutta kyllä Mäkelänrinteessäkin saa sukelleltua – kunhan mahtuu sekaan.

  1. Olympiakylä (*)

Käpylän kaupunginosasta löytyy harvinaisen yhtenäinen alue asuintaloja. Helsingin olympialaisiin rakennetut talot ovat tänä päivänä kaupungin halutuimpien osoitteiden joukossa: Käpylän lapsiperheidylli houkuttelee monia.

Itse asiassa alueella on vierekkäin kaksi kylää: on toisen maailmansodan vuoksi peruutettuja vuoden 1940 olympialaisia varten rakennettu Olympiakylä, ja vuoden 1952 kisoja varten tätä täydentämään rakennettu Kisakylä. Kylät sijaitsevat Koskelantien eri puolilla ja eroavat tyylillisesti jonkin verran. Sama idylli kuitenkin jatkuu myös tien toiselle puolen.

  1. Cella

Kun nälkä iskee, niin minun on vaikea pysytellä pois omilta kotikulmiltani. Vaikka kaupunki on täynnä ravintoloita, minä huomaan aina suuntaavani takaisin Kallion kaduille.

Yksi sen legendaarisimpia ravintoloita on Cella, joka tarjoilee perinteistä suomalaista ruokaa ja tiukkaa rasvan tuoksua. Muikut, metsästäjänleivät ja blinit tarjoillaan yhtä reippaalla otteella kuin vuosia sittenkin, ja vatsat tulevat takuuvarmasti täyteen.

Vaikka Cellaan astuessa ensimmäisenä on vastassa baarin puoli, on sen takaosa myös aivan kelpo ravintola lapsiperheelle. Erityisesti lastenlistan ruoat saavat meiltä suuret kiitokset: ahvenfile on harvinaista herkkua nakkien ja lihapullien joukossa, ja on maistunut meidän lapsillemme jo vuosien ajan.

  1. Vaasankadun ravintolat

Jos taas mieli tekee hieman modernimpaa ruokaa, kannattaa suunnata Vaasankadulle päin.

Entisellä ilotyttöjen kadulla on tänä päivänä vieri vieressä vietnamilaisia ravintoloita, gastropubeja ja voileipäbaareja. Kulman takaa Porvoonkadun puolelta löytyy myös legendaarinen Döner Harju, joka toi berliiniläistyyliset dönerit Helsinkiin.

  1. Harjutorin sauna

Heti ruoan päälle ei kannata saunaan mennä, mutta silti mielessä kannattaa pitää Harjutorin sauna, jonka punainen neonvalo houkuttelee luokseen pimeinä iltoina. Me kuljemme saunan ohi aina muskarimatkalla, eikä lapsi koskaan ohita paikkaa huomioimatta sen edustalla istuvia jäähdyttelijöitä.

Sauna houkuttelee lämpöönsä niin muotivillitysten perässä vaeltavia uuskalliolaisia kuin vanhan koulukunnan saunojiakin. Ulos viilentymään mahtuvat kaikki sulassa sovussa.

  1. Linnanmäki

Ilman Linnanmäkeä ei ole Helsinkiä. Minun lapsuuteni suurimpia elämyksiä olivat harvinaiset retket Linnanmäelle, ja tänä päivänä saan asua aivan sen vieressä. Tästä en osannut silloin edes haaveilla.

Linnanmäestä on muodostunut meille toinen olohuone – etenkin keväisin. Sen iloinen tunnelma ja ilmaiset laitteet viihdyttävät lapsia hyvinkin vähällä rahalla, ja samalla voi nähdä vielä viihdyttäviä esityksiäkin. Rannekkeet ostamme lapsille vain kerran vuodessa, mutta tunnelmasta käymme nauttimassa lähes viikoittain.

Lisää Linnanmäestä.

Helsingin 50 parasta

  1. Alppipuisto (*)

Aivan Linnanmäen vieressä on vehreä keidas, jonka ihanuutta ei meinaa aina itsekään muistaa. Alppipuiston läpi kiemurtelevat polut, jotka johdattavat välillä kasvuston keskelle, ja välillä taas pienen lammen rantaan. Nurmikolla on tilaa makailla ja pelailla, ja toisaalta amfiteatterissa voi järjestää oman esityksen.

Alppipuiston ainoa huono puoli on se, että se houkuttelee puoleensa myös oman elämänsä taiteilijoita. Paikkoja on usein sotkettu ja töhritty. Mutta toisaalta päiväkotiryhmä sai paljon pohdittavaa, kun pusikosta kömpi yhtäkkiä mies, joka ilmeisesti heräili sieltä aamupäivällä. Se, jos mikä, oli herättänyt kiinnostunutta keskustelua lounaspöydässä.

  1. Töölönlahti (*)

Kantakaupungin legendaarisin ulkoilureitti on Töölönlahden kierros. Linnunlaulun mäeltä alas kohti Talvipuutarhaa, siitä Oopperan ohi aina Finlandia-talolle, ja junaradan viertä taas ylös Linnunlaululle.

Etenkin kauniina päivinä Töölönlahtea kiertää sellainen määrä kävelijöitä, juoksijoita, pyöräilijöitä ja potkulautailijoita, että sekaan on vaikea mahtua. Jos ei kuitenkaan oleta pääsevänsä omaan rauhaan, on ihmismäärässä jotain ihanaakin – tuntee elävänsä pääkaupungissa.

Kesällä Töölönlahden rannalle myös rantautuvat erilaiset keitaat. Aivan Finlandia-talon päädyssä Hakuna Matata vuokraa sup-lautoja ja antaa mahdollisuuden makailla rantatuoleilla varpaat hiekassa. Lähempänä Oopperaa taas usein jumpataan tai tanssitaan. Myös lasten kiipeilypuisto on suuressa suosiossa.

  1. Sininen kahvila (* noutokahvina)

Töölönlahden kauneimmalta paikalta löytyy Sininen kahvila. Pieni sininen koppi kätkee sisäänsä hyvän valikoiman syötävää ja juotavaa, joita voi jäädä nauttimaan idylliseen ympäristöön – kunhan varoo lintuja. Näkymät alas Töölönlahdelle ovat verrattomat, eikä matkaa malttaisi jatkaa millään.

Itse muistan Sinisen kahvilan erityisesti vaunulenkkiajoilta: kävelyn tavoitteena oli aina saada lapsi nukahtamaan ennen kahvilaa, jotta sai rauhassa istua alas juomaan kupin kahvia ja syömään korvapuustin. Elämän pieniä luksushetkiä.

  1. Oodi

Reilu vuosi sitten Töölönlahden kupeeseen nousi uusi kaupunkikeidas Oodi. Vaikka Oodi on kirjasto, on sen pääpaino paljossa muussa kuin kirjoissa. Se on työpaja, missä voi käydä vaikka tulostamassa tai ompelemassa. Se on leikkipaikka, missä lapset voivat vapaasti pyöriä. Se on olohuone, missä voi asettua mukaviin tuoleihin ja katsella isojen ikkunoiden läpi maisemia yli Kansalaistorin.

Oodi on myös monien tapahtumien paikka: siellä järjestetään kaikenlaisia tilaisuuksia yleisölle, ja sen Leikkipuisto Lorussa on säännöllisesti ohjelmaa lapsille. Lorua voin myös lämpimästi suositella, sillä sinne siirtyivät meidän lähileikkipuistomme kaksi ihaninta ohjaajaa.

Helsingin 50 parasta

  1. Kansalaistori (*)

Oodin edessä taas avautuu viime kesänä valmistunut Kansalaistori, jonka on tarkoitus nimensä mukaisesti kerätä syleilyynsä koko kansa. Aukiolla onkin jo järjestetty kaikenlaisia tapahtumia, ja Oodin lippa on toiminut suojana esiintymislavalle useammankin kerran.

Kansalaistorilla voi toki myös hengata ilman ohjelmaakin. Musiikkitalon edustan nurmialue on mukava paikka istuskella, ja Oodin edustalla oleva kiipeilypaikka viihdyttää lapsia. Kesällä nurmikoilla voi myös pelata erilaisia pallopelejä – jos mahtuu sekaan.

Helsingin 50 parasta

  1. Kansallismuseo 

Muutettuani Helsinkiin 20 vuotta sitten kutsuin tätä rakennusta paikallisille ystävilleni kirkoksi, ja se huvitti heitä suuresti. Kansallismuseon kansallisromanttinen ulkoasu ja sen korkea torni olivat minusta selvä merkki kirkosta, koska en ollut silloin juuri kuullutkaan Kansallismuseosta.

Mutta nyt olen. Olen viettänyt siellä lukemattomia tunteja niin tutustuen näyttelyyn kuin puuhaten yläkerran vintilläkin. Vintti on nimittäin yksi keskusta-alueen parhaista tavoista viihdyttää lapsia: se on pieni ja valvottavissa oleva tila, jossa on kuitenkin lukematon määrä tekemistä. Siellä lapset voivat leikkiä vanhan ajan kauppaa tai kiivetä luonnollisen kokoisen hevosen selkään. Koko paikka kutsuu leikkimään.

Lisää Kansallismuseosta.

Helsingin 50 parasta

  1. Luonnontieteellinen museo

Aivan Kansallismuseon läheisyydessä on toinenkin mahtava museo. Luonnontieteellinen museo voittaa puolelleen jo ala-aulassa, missä seisoo Aasian elefantti Elmeri. Elmeri voi ensin hieman pelottaa suuren kokonsa vuoksi, mutta on oikeasti hyvin säyseä kaveri.

Luonnontieteellinen museo on aarreaitta kaikille luonnosta pitäville. Siellä pääsee tutustumaan niin Suomen luontoon kuin entisaikojen dinosauruksiinkin. Parasta museossa on sen interaktiivisuus: siellä on paljon esineistöä, jota saa koskea ja pyöritellä. Meidän suosikkimme on huussirivi, jonka luukkujen alta paljastuu eri eläinten jätöksiä. Hämmentävää, mutta hauskaa.

  1. Lautapelikauppa Kampin kauppakeskuksessa (*)

Kauppakeskukset ovat vähän kyseenalaisia paikkoja viettää aikaa, mutta yksi helmi löytyy Kampin kauppakeskuksesta. Sen lautapelikauppa on nimittäin aarreaitta, jolle on vaikea löytää vertaa. Kaupasta löytyvät kaikki mahdolliset lautapelit, mitä voit kaivata – ja joita et ole vielä edes osannut kaivata. Takuuvarma paikka löytää hyviä lahjoja koko perheelle.

Kun viereinen BR-lelut lopetti konkurssin vuoksi, lautapelikauppa otti valikoimiinsa myös pienen määrän leluja. Me olemme vaeltaneet sinne pelien lisäksi myös kiiltosilmien perässä: niitä kun löytyy täältä ehkä keskustan paras valikoima.

  1. Hobby Point (*)

Toinen hurmaava kauppa keskustan alueella on Fredrikinkadulla sijaitseva Hobby Point. Ulospäin se näyttää pieneltä erikoisliikkeeltä, mutta sisältä paljastuu loppumaton aarreaitta.

Yläkerta on täynnä askartelutarvikkeita – kaikkea mitä maa päällään kantaa. Usein sinne astuu mielessään joku yksi pieni purkki, mutta poistuu sieltä mukanaan iso kassillinen kaikenlaista jännää.

Alakerta taas on omistettu pienoismaailmalle: sieltä löytyy iso valikoima tarvikkeita niin pienoisrautateiden kuin nukkekotienkin rakentamiseen. Etenkin alakerrassa tekisi mieli vaellella loputtomiin hipelöimässä jokaista pientä ruokailuhuoneen kalustoa tai junanvaunua, mutta tietysti täytyy aina muistaa tukea liikettä. Se on ensisijaisesti kauppa eikä museo.

  1. Annantalo

Annankadulla sijaitseva Annantalo on nimensä mukaan taidekeskus. Minulle se on aina ollut enemmänkin puuhakeskus, sillä niin oleellinen osa sitä ovat erilaiset toiminnallisuudet. Talossa järjestetään taideopetusta, minkä vuoksi eri ikäiset lapset juoksentelevat sen käytävillä koko ajan. Lisäksi talossa on aina pystyssä useampikin näyttely, jotka ovat yleensä ihanalla tavalla interaktiivisia ja toiminnallisia, ja viihdyttävät etenkin lapsia.

Annantalon paras nurkka on ehkä kuitenkin sen kahvila. Lasten ehdoilla sisustettu kahvila tarjoaa aivan mahtavat korvapuustit, mutta samalla pitää lapset hyvin viihdytettyinä. Isot kirjavalikoimat houkuttelevat lukemaan, ja lelut pitävät vähän kärsimättömämmät kurissa.

  1. Ruoholahden kanava (*)

Ruoholahden kaupunginosasta löytyy näky, joka tällaiselle kalliolaiselle tuntuu yhtä kaukaiselle kuin Venetsia. Ruoholahden kanava halkoo tätä modernia kaupunginosaa, ja tekee siitä entistä merellisemmän. Kanavan varrella on ravintoloita, ja sen yli kulkeville silloille voi pysähtyä haaveilemaan kuin ainakin Huokausten sillalle.

Kanavaa pitkin voi myös veneillä. Minä olen kerran päässyt tuttavan kyydissä tällaiselle veneajelulle, ja oli mahtavaa parkkeerata kanavan varrelle, ja hypätä siitä suoraan keskelle kaupungin vilinää.

  1. Kaapelitehdas 

Helsingin ehkä merkittävin kulttuurikeskus on kuitenkin Kaapelitehdas. Se kätkee sisälleen niin valtavan määrän luovuutta, että siitä haluaa väkisinkin saada oman osansa. Jo pelkästään Teatterimuseo ja Hotelli- ja ravintolamuseo viihdyttävät pitkään.

Kaapelitehtaalla myös järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Tanssiteatteri Hurjaruuthin vuotuinen Talvisirkus on legenda, jonka lisäksi erilaiset festivaalit täyttävät tilat säännöllisesti. Taiteen lisäksi Kaapelitehtaalta voi löytää myös juomakulttuuria, sillä esimerkiksi olutfestivaalit ovat siellä säännöllisesti ohjelmistossa.

Lisää Kaapelitehtaasta.

Helsingin 50 parasta

  1. Hernesaaren ranta (*)

Hernesaari on omituinen pala keskustaa: entinen varasto- ja telakka-alue, joka on vielä tänäkin päivänä otettu vain osittain hyödyllisempään käyttöön. Keskellä kaikkea seisoo suuri kuplahalli, mihin monet lapsiperheet vaeltavat talviviikonloppuina pelaamaan jalkapalloa. Hieman syrjemmälle rantautuvat valtavat risteilijät, joiden asiakkaita sitten kuljetetaan tutustumaan Helsingin tarjontaan.

Aluetta on kuitenkin jo hetken piristänyt tunnettujen suomalaisten perustama Löyly, joka on paitsi sauna, myös tietynlainen näyttäytymispaikka. Siellä voi käydä saunomassa ja viettämässä aikaa hyvässä seurassa, mutta ennen kaikkea sen kattoterassilla kannattaa käydä nauttimassa lasillinen – ja ehdottomasti muistaa postata siitä kuva instagramiin.

  1. Seurasaari (*)

Seurasaari on kuuluisa kahdesta asiasta: juhannusjuhlista ja oravista. Seurasaaren juhannus on monien kaupunkilaisten pelastus lähes koko muun kaupungin paettua juhannuksen viettoon mökeille ja maaseudulle. Oravat taas ovat se vitsaus, joka vie eväät ja hyppii pään päältä. Ensitutustumisella oravat vaikuttavat söpöiltä ja suloisilta, mutta aika nopeasti niiden jatkuva läsnäolo alkaa ärsyttää.

Seurasaari on ulkoilmamuseona mitä paras ulkoilupaikka. Sieltä löytyy hieno valikoima entisaikojen rakennuksia, joita voi tutkia, mutta ennen kaikkea polkuja, joita voi vaellella loputtomiin. Toki esimerkiksi Keskuspuistosta löytyy paremmat ulkoilureitit, mutta urbaanille ulkoilijalle Seurasaari on sopivan turvallinen luontokohde.

Helsingin 50 parasta

  1. Tamminiemi

Seurasaaren sillan kupeessa kohoaa yksi Suomen historian legendaarisimmista asuintaloista: Urho Kekkosen Tamminiemi. Jykevä talo on jyrkän rinteen päällä, minkä vuoksi se näyttää rannan puolelta katsottuna valtavalta. Tien puolelta katsottuna se ei heti tee vaikutusta, mutta sen todellinen suuruus löytyykin sisältä.

Tamminiemi ei ole vain entisen presidentin koti, vaan se on entinen Suomen politiikan neuvottelupöytä. Tamminiemen saunassa on solmittu merkittäviä sopimuksia, joilla on ollut merkitystä koko maamme historiaan. Samalla se on kuitenkin ollut koti, jonka pihalla lapsenlapset ovat kirmanneet, ja joiden touhuja isovanhemmat ovat seuranneet myhäillen.

  1. Kaivopuiston ranta (*)

Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä tämä oli minun ensimmäinen kotimaisemani Helsingissä. Asuin väliaikaisasunnossa Merikadulla ja katselin kauas merelle. Sain ehkä vähän väärän kuvan elämästä pääkaupungissa.

Tänä päivänä Kaivopuiston ranta on enemmänkin juhlien maisema. Siellä vietetään kaupungin legendaarisimmat vappupiknikit, ja sinne kokoonnutaan kauniina kesäpäivinä puhumaan hölmöjä ystävien kanssa. Kaivopuistossa voi myös leikkiä lasten kanssa tai istua rauhassa jäätelöllä. Rannassa voi ihailla veneitä, joiden omistajat pääsevät vapauteen hetkenä minä hyvänsä.

Helsingin 50 parasta

  1. Allas Sea Pool

Keskusta-alueen uusimpia tulokkaita taas on Kauppatorin kylkeen rakennettu Allas Sea Pool. Se on keskittymä, missä voi ruokailla hyvin, istua kattoterassilla drinkeillä ja saunoa ystävien kanssa. Ja ennen kaikkea siellä voi uida mahtavissa maisemissa.

Allas Sea Pool ei ole perinteinen uimahalli, vaan enemmänkin näyttäytymistä varten, mutta Helsingistä ei löydy mitään paikkaa, jossa tämän voisi tehdä tunnelmallisemmin. Etenkin viileämmällä ilmalla vedestä nouseva höyry saa Vanhan kauppahallin ja ankkurissa seisovat ruotsinlaivat peittymään kevyen usvan taakse. Helsinkiin tulee taikaa.

  1. Kauppatori (*)

Kauppatori on keskusta-alueen maamerkki: se yllättävänkin pieni maapala, jolle kerääntyvät niin turistit kuin entiset presidentitkin. Se on näinä päivinä täyttynyt matkamuistokojuista ja porontaljoista, mutta mahtuu mukaan myös perinteisiä kalatiskejä ja ennen kaikkea legendaarinen torikahvila. Sen lihapiirakalla saa päivän rasva-arvot kuntoon kertaheitolla.

Kauppatori on myös paikka, johon kokoonnutaan odottamaan Suomenlinnan lauttaa. Monille tuo odotus on pakollinen paha ennen kotiin pääsyä, mutta toisille se taas edustaa pientä seikkailua. Pienet purtavat ja pussikaljat kädessä roikkuen he odottavat lauttaa viemään heidät pois keskustan vilinästä Suomenlinnan täpötäysille nurmialueille. Ihan kuin lähtisi reissuun.

  1. Senaatintori (*)

Senaatintori edustaa vanhaa valtaa. Keskellä toria seisoo Aleksanteri II:n patsas, ja sitä ympäröivät tärkeät rakennukset: Tuomiokirkko, Helsingin yliopiston päärakennus ja Valtioneuvoston linna. Näissä maisemissa on juonittu Suomen itsenäisyyttä, ja täältä kenraalikuvernööri Bobrikov kannettiin kuolleena pois.

Kun maisemaa katselee vaikkapa Tuomiokirkon rappusilta, ymmärtää koko Suomen ongelman: vaikka ollaan koko maan paraatipaikalla, se loppuu kuin seinään. Tässä tapauksessa se loppuu vastapäisen talon seinään, joka peittää näkymät Kauppatorille ja merelle. Monien suurkaupunkien piazzat ovat isoja ja majesteettisia, mutta jopa Senaatintori näyttää kutistetulta parkkipaikalta. Suomessa on vaikea olla suureellinen.

Helsingin 50 parasta

  1. Cafe Esplanad

Kun nuorena kotkalaisena kävimme ystävieni kanssa Helsingissä, suuntasimme aina Cafe Esplanadiin. Se oli paikka, mihin tutut paikalliset veivät meidät aina salaatille tai kahville, ja missä kuului näyttäytyä. Minun mieleeni jäivät erityisesti valtavat korvapuustit, jollaisia en ollut nähnyt koskaan ennen.

Nyt en edes muista, koska olisin viimeksi käynyt Cafe Esplanadissa. Harvoin edes kävelen Espaa pitkin. Mutta silti aina nähdessäni kahvilan mieleen tulevat ne monet kerrat, kun saavuimme pienestä kaupungista pääkaupunkiin, josta löytyi mitä vain. Myös ne maailman suurimmat korvapuustit.

  1. Santa Fé

Myös ravintola Santa Fé kuuluu minun varhaisiin muistoihini Helsingistä. Tämä Mikonpihalla sijaitseva texmex-ravintola on paikka, johon parkkeerasimme ystävien kanssa monta kertaa syömään nachoja, jotka vielä silloin olivat aivan ihmeellinen ilmestys. Siellä olen myös monta kertaa tuijotellut vastarakastuneena silmiin, kun päädyimme sinne helpon ruoan ja hämyisän tunnelman perässä.

Santa Fé’ssä käyn edelleen tasaisin väliajoin. Edelleen syön siellä samat Muchos nachosit, vaikka parempia annoksia saa monesta muusta ravintolasta. Santa Fé’ssä on kuitenkin jotain niin tuttua, että on kuin kotiin menisi.

  1. Tervasaari (*)

Itäisen kantakaupungin asukkaalle Tervasaari on tuulahdus eksotiikkaa. Tämä yhdellä sillalla mantereeseen sidottu saari on kierretty kymmenessä minuutissa, mutta siellä on vietetty monen monituista hauskaa tuntia. Sen rannoille on ollut aina hyvä leiriytyä parhaiden ystävien kanssa istumaan iltaa.

Pienestä koostaan huolimatta – tai ehkä juuri siksi – Tervasaari ei ole massatapahtumien paikka. Se on pieni pläntti, jolle kokoonnutaan maltillisella porukalla viettämään aikaa ja ihailemaan vastarannalle pysäköityjä jäänmurtajia.

  1. Suomenlinna (* tietyin varauksin)

Helsinkiin ei voi jakaa vinkkejä mainitsematta Suomenlinnaa. Tämä koko kaupungin syntyyn vaikuttanut linnoitus on paitsi historiallinen muistomerkki, myös hyvä esimerkki muuttuvasta kaupungista. Se on käynyt läpi monia vaiheita varuskunnasta eläväksi kaupunginosaksi, ja nyt yhtäkkiä koko Suomen suosituimmaksi vierailukohteeksi.

Suomenlinnaa ei oikein edes kehtaisi suositella kenellekään, mutta suosittelen kuitenkin. Kehotan kuitenkin vierailemaan siellä sen merkitys tiukasti mielessä: se on paitsi historian näyttämö ja monien ihmisten koti, myös luontokohde, johon voi sukeltaa. Sitä ei kannata alistaa pelkäksi kiinteäksi ruotsinlaivaksi, jolle mennään tekemään asioita, joista ei voi kotona puhua. Se ansaitsee muutakin kuin tyhjiä oluttölkkejä ja kohti rantaa vaeltavia ihmismassoja.

Lisää Suomenlinnasta ja luontoretkestä sinne.

Helsingin 50 parasta

  1. Uimastadion

Kuumien kesien pelastus on uimastadion, joka houkuttelee syleilyynsä raikasta pulahdusta kaipaavat. Kun kaupungin uimahallit sulkevat ovensa, uimastadionista tulee paikka, mihin kokoonnutaan saunomaan, uimaan ja vetämään leukoja rautatangolla.

Monille uimastadion on näyttäytymispaikka, mutta itse olen nauttinut siitä eniten lasten kanssa. Edullinen sisäänpääsymaksu ja monet ulkoaltaat ovat houkutelleet meitä luokseen monesti. Uimastadion on myös mutkaton: siellä voi istua vaatteet päällä lasten polskiessa altaassa, ja oman viltin voi levittää eväshetkiä varten. Ympärillä on puita ja luontoa, eikä mitään ole puunattu kiiltäväksi.

Helsingin 50 parasta

  1. Uutela (*)

Jos taas Helsingissä haluaa päästä luontoon, yksi hyvä vaihtoehto on Uutela aivan Vuosaaren kupeessa. Uutelassa pääsee kävelemään metsäpolkuja, ja ihailemaan maisemia rantakalliolla. Hienoimpina viikonloppuina polut ja kalliot kyllä tulvivat porukkaa, mutta usein sieltä jonkun neliön löytää itselleenkin.

Parasta Uutelassa on se, että sinne pääsee kätevästi metrolla. Vuosaaren metroasemalta on lyhyt matka rantaan, josta johtaa silta Uutelan puolelle. Kantakaupungin asukkaalle tällainen mahdollisuus lähteä luontoon metrolla on houkutteleva ajatus. Siinä yhdistyvät kaupunki ja metsä juuri meille suomalaisille sopivalla tavalla.

Helsingin 50 parasta

  1. Metrolla päästä päähän (* tietyin varauksin)

Pari vuotta sitten avautui myös uudenlainen mahdollisuus jännittävälle retkelle, kun länsimetro jatkoi yksitoikkoista metrolinjaa kauas Espooseen asti. Vanhojen tuttujen asemien lisäksi nyt voi jäädä pois vaikka Keilaniemessä tai Otaniemessä, ja lähteä katsomaan, miltä siellä näyttää. Tapiolaan voi sujahtaa vaikka teatteriin tai nykytaiteen museoon.

Tähän seikkailuun kannustaa myös HSL:n lippu-uudistus, jonka ansiosta metrolinjan voi mennä päästä päähän samalla AB-vyöhykkeen lipulla. Enää ei siis kannata maksaa kertalippua päästäkseen Hakaniemestä keskustaan, vaan samalla rahalla kannattaa matkustaa aina Matinkylään asti.

  1. Kumpulan siirtolapuutarha

Jos haluaa löytää Helsingistä kaukaista idylliä, kannattaa hankkiutua vieraaksi johonkin siirtolapuutarhaan. Toki siirtolapuutarhojen portit ovat päiväsaikaan avoinna muutenkin, mutten ehkä lähtisi suurin joukoin maleksimaan toisten mökkien nurkille.

Minun suosikkini on Kumpulan siirtolapuutarha, joka on aivan Käpylän kupeessa ja vilkkaan Mäkelänkadun vieressä. Sinne pääsee kätevästi busseilla ja raitiovaunuilla, mutta siellä istuessa on olo kuin jossain maaseudulla. Minä myös ihailen valtavasti sitä kekseliäisyyttä, jolla ihmiset ovat muokanneet mökkejään tilaihmeiksi. Itse en valita meidän pienestä saunamökistämme enää koskaan.

  1. Mustikkamaa (*)

Yksi viimeisimpiä löytöjäni on Mustikkamaa, jonne pääsee nykyään Kalasatamasta siltaa pitkin. Jo silta itsessään on vaikuttava, mutta heti sen idänpuoleisesta päästä avautuvat reitit niin Korkeasaareen kuin Mustikkamaallekin.

Mustikkamaalta löytyy niin ravintoloita, pelikenttiä, kiipeilypuisto kuin uimarantakin, mutta minuun ovat suurimman vaikutuksen tehneet rantakalliot. Ne eivät ole valtavia, mutta niiltä löytyy mukavia pieniä sopukoita, joissa voi istuskella hyvässä seurassa. Näkymät kohti Herttoniemenrantaa kuitenkin muistuttavat koko ajan siitä, että ollaan aivan kaupungin ytimessä.

Helsingin 50 parasta

  1. Siltasaarenportti (*)

Itäisen kantakaupungin uusin nähtävyys löytyy aivan minun kotikulmiltani. Siltasaarenportiksi kutsutut kaupungin virastotalot saivat purkutuomion joitakin vuosia sitten, ja tämän vuoden alusta rakennukset alkoivat murentua suurten kauhojen hampaissa. Yhtäkkiä maisemasta ovat hävinneet korkeat talot, ja maisemat avautuvat pitkin Siltasaarenkatua.

Vielä tämän vuoden paikalla voi ihailla suuria kuoppia, joista kuljetetaan pois purkujätettä. Ensi vuoden puolella tilalle alkaa kohota Lyyra, jonka pitäisi olla hienointa, mitä Pitkänsillan tällä puolella on nähty. Hotelli, ravintoloita, toimistotiloja, kaikkea kivaa.

Siltasaarenportti on osoitus siitä, kuinka kaupunkikuva muuttuu Helsingissä koko ajan. Monet tämän listan kohteista ovat olleet paikallaan jo pitkään, kun taas toiset ovat hyvinkin uusia tulokkaita. On siis mahdoton sanoa, kuinka moni näistä on vielä olemassa jonkin ajan kuluttua.

Mutta sehän Helsingissä onkin niin hienoa: vanhat jätemaat muuttuvat viihtyisiksi kaupunkitiloiksi, ja nuutuneiden ravintoloiden tilalle avataan uusia ja elinvoimaisia. Helsinki ei koskaan lopeta kehittymästä – ja hyvä niin.

You Might Also Like...

6 Comments

  • Reply
    Unnaleks
    19 toukokuun, 2020 at 10:33 am

    Kiitos kivoista vinkeistä! Olen syksyllä muuttamassa ekaa kertaa Helsinkiin ja hauskaa lukea paikoista, joissa voi sitten käydä nuuskimassa. Pistin sivun talteen, että voin syksyllä palata sitten vinkkeihisi.

    Mukavaa kesää!

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      26 toukokuun, 2020 at 6:54 am

      Kiva, että löysit mielenkiintoisia kohteita. Noita oli kiva miettiä itsekin, koska sitä huomaa sokeutuvansa nopeasti niille omien lähikulmien kivoille paikoille. Olen kuitenkin jo pitkään suositellut aina kaikkia poistumaan ihan keskustasta, koska ne kivoimmat jutut löytyvät ihan muualta.

      Hauskaa kesää ja tervetuloa Helsinkiin!

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    19 toukokuun, 2020 at 11:58 am

    Kiva lista. Aika usein tulee käytyä Helsingissä erinäisten asioiden vuoksi, niin tästä saa hyvää ideaa kivoista asioista, mitä muuten arkiseen matkaan voi yhdistää.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      26 toukokuun, 2020 at 6:56 am

      Hyvä, jos löytyi uusia paikkoja. Helsinki alkaa olla tulvillaan kaikkea kivaa, kunhan niihin löytää. Suurin osa ei ole siellä ihan ydinkeskustassa, missä helposti tulee pyörittyä. Toivottavasti tämä lista auttaa löytämään edes jotain niistä.

  • Reply
    Hanneli / toisiinmaisemiin
    22 toukokuun, 2020 at 8:24 am

    Ihana Helsinki ❤️. Mä kirjoitin viime keväänä Helsingistä ja kas kummaa, juttuun mahtui monta samaa kohdetta. Musta on ihana mennä keskustaan turistifiiliksellä, jolloin sen saa helposti tuntumaan oikelta matkalta.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      26 toukokuun, 2020 at 6:59 am

      Jotenkin en yhtään ihmettele, että meillä on paljon samoja kohteita 🙂 Keskustaan voi todellakin mennä turistina, ja usein se onkin hauskinta, jos mukana on joku oikea vierailija. Muuten voi koluta näitä hieman syrjäisempiä kulmia, joista löytyy kaikkea yllättävää kivaa. Mutta Helsinki on kyllä ihana.

Leave a Reply