Suomi

Linnalta luontopolulle: 5 x päivä Ahvenanmaalla

*Pressimatkat: Silja Line Suomi ja Viking Line

Linnut laulavat ja ruoho viheriöi – on siis täydellinen aika ryhtyä suunnittelemaan kesän matkoja. Todennäköisesti tänä kesänä ei vielä matkusteta kovin kauas, joten varman päälle elävät laativat matkasuunnitelmat kotimaahan. Suunnitelmien laatiminen onkin tässä vaiheessa ihan järkevää, sillä monet suositut paikat täyttyvät vauhdilla.

Jos etsii kotimaan matkailulta todellista eksotiikkaa, kannattaa kohteeksi valita Ahvenanmaa. Tässä saariryhmässä on paljon tuttua ja turvallista, mutta toisaalta kieli ja kulttuuri tekevät siitä juuri sopivasti erilaisen. Ahvenanmaalla pääsee todelliseen matkafiilikseen.

Ahvenanmaa

Tulevana kesänä Ahvenanmaalle on harvinaisen helppo matkustaa. Silja Line aloittaa heti juhannuksen jälkeen Helsingistä risteilyt, joilla vietetään mennen tullen yö laivalla ja niiden välissä pitkä päivä Ahvenanmaalla. Vähän kuin vanhat kunnon päivä Tukholmassa -risteilyt, mutta Ahvenanmaalle. Laivakin on monelle tuttu Silja Serenade.

Toisaalta Siljan kyydissä pääsee Ahvenanmaalle Turusta. Nämä viiden tunnin laivamatkat ovat ehkä nopein tapa päästä yli, ja näitä tekee myös Viking Line. Viking Line myös lanseerasi kesälle risteilyt, joilla piipahdetaan ensin Tukholmassa ja sen jälkeen pysähdytään Maarianhaminassa noin 3,5 tunnin ajan. Tuossakin ajassa ehtii nähdä jo jotain.

Ahvenanmaa

Jos taas aikaa on käytettäväksi enemmänkin, kannattaa katsoa täältä jutusta, miten Ahvenanmaalle pääsee saaristolautoilla. Tämä vaihtoehto vie hieman enemmän aikaa, mutta antaa toisaalta paljon laajemman kuvan saaristosta.

Koska tämän kesän uutuuksia ovat risteilyt, joilla vietetään Ahvenanmaalla noin kahdeksan tuntia, ajattelin koostaa tähän viisi ehdotusta siitä, kuinka voisi viettää tehokkaan päivän saariryhmällä. Etäisyydet siellä ovat lyhyet, minkä vuoksi ei kannata välttämättä jäädä tallailemaan keskustan polkuja, vaan lähteä rohkeasti tutkimaan Ahvenanmaata laajemminkin.

Ahvenanmaa

Minä olen vieraillut Ahvenanmaalla nyt kolme kertaa: ensimmäisen kerran oman perheen voimin syyslomalla, ja kaksi muuta kertaa laivayhtiöiden pressimatkoilla. Nämä vinkit on kerätty kaikilta kolmelta matkalta.

1. Monipuolinen päivä Maarianhaminassa

Ahvenanmaan pääkaupunki Maarianhamina on kompakti kokonaisuus, jota voi kiertää rauhassa kävellen. Kierroksen voi aloittaa heti sataman vieressä sijaitsevasta Merenkulkumuseosta, joka johdattelee kiinnostavasti ahvenanmaalaisen merenkulun historiaan ja vaiheisiin. Museo on hyvä paikka myös lasten kanssa, sillä sen meren alle ja päälle sijoittuva lastenosasto innosti ainakin meidän lapsia pitkän aikaa. Museon ulkopuolelta löytyy museolaiva Pommern, johon pääsee tutustumaan samalla lipulla.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Päivän voi aloittaa myös urheilemalla ja kiertää sataman tuntumassa olevan Maarianhaminan frisbeegolfradan. Frisbeegolf on ottanut valtaansa myös Ahvenanmaan, ja saariryhmälle onkin viime aikoina rakennettu useita laadukkaita ratoja. Tämä keskustarata on huippusuosittu, mutta keskellä päivää mukaan mahtuu varmasti ihan hyvin. Jos mukaan ei lähtenyt omia kiekkoja, niitä voi lainata esimerkiksi Visit Ålandin toimistolta.

Ahvenanmaa

Sataman tuntumasta kannattaa lähteä kävelemään pitkin Storagatanin ja Norra Esplanadgatanin välistä puistoa, jonka reunalta löytyvät Ahvenanmaan hallintorakennukset. Nämä betonilaatikot muistuttavat siitä, että myös täällä virastotalojen rakentamisen kulta-aika ajoittuu sinne 1970-luvulle, jolloin haluttu muotokieli oli hieman erilaista kuin tänä päivänä.

Puistokadun pohjoispuolelta löytyy Maarianhaminan varsinainen ydinkeskusta liikkeineen. Tämä keskusta kuitenkin eroaa monen muun suomalaisen kaupungin keskustasta siinä, että talojen joukossa on paljon matalia puutaloja, jotka yhtä lailla pitävät sisällään kauppoja ja ravintoloita. Maarianhaminan rakennuskanta onkin hyvin monimuotoista, joten ihailtavaa löytyy jokaisella kadunpätkällä.

Ydinkeskustasta kannattaa piipahtaa rantaan, josta löytyy Merikortteli. Tämä venevajoilla täytetty alue pitää sisällään ihania pikkuliikkeitä ja ihan oikeita työtiloja. Yhdestä vajasta löytyy purjelaiva Alanta, jota on rakennettu tämän kesän Tall Ships Racea varten. Merikortteli on myös oikea paikka kuvata Ahvenanmaalle tyypillisä venevajoja. Niitä löytyy rannasta pitkä rivi, ja rivin kruunaa sen päässä nököttävä valkoinen kappeli. Jos hyvin käy, saatat sattua paikalle häiden tai kastajaisten aikaan, sillä kappeli on aktiivisessa käytössä.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Jos vierailulle osuu kylmä ja sateinen päivä, sitä voi paeta Merikorttelin vieressä sijaitsevaan Mariebadiin. Tämä uimala sijaitsee aivan meren rannalla, ja sen ulkoaltaasta onkin ihana näkymä merelle. Uimala on muutenkin mukava paikka etenkin lasten kanssa, sillä se on kompakti, mutta sieltä löytyy esimerkiksi porealtaita.

Ahvenanmaa

Jos taas päivä on kaunis, voi suunnata Lilla Holmenin uimarannalle, jonne pääsee kävellen siltaa pitkin.

Maarianhaminassa kannattaa myös ehdottomasti pitää kunnon lounastauko. Kaupungista löytyy iso määrä laadukkaita ravintoloita, joissa voisi piipahtaa vaikka jokaisessa. Minä itse menisin seuraavaksi rannasta löytyvään Ångbåtsbrygganiin, jonka kuuluisaa äyriäislautasta haluaisin päästä kokeilemaan. Pizzan ystävien taas kannattaa suunnata Merikortteliin Pub Niskaan, josta löytyvät Micke Björklundin kuuluisat peltileivät.

Ahvenanmaa

.

2. Saariston lapset seikkailevat

Jos ajatus jäämisestä Maarianhaminaan ei houkuttele, voi alle ottaa vuokra-auton, ja lähteä sillä seikkailemaan pitkin saariryhmää. Yksi hyvä suunta lasten kanssa on läntisin saari Eckerö, jonka maisemissa on kuvattu legendaarinen Saariston lapset. Eckeröstä löytyykin kallioita ja rantaviivaa, jota voi lasten kanssa tutkia.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Eckerön kuuluisin yksittäinen vierailukohde on Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo, josta löytyy paljon katsottavaa ja kokeiltavaa myös lapsille. Aivan museon vieressä on idyllinen Bodegan, jossa voi pitää kätevästi vaikka lounastauon. Samalla kannattaa käydä katsomassa myös Eckerön posti- ja tullitaloa, joka nousee majesteettisena linnana maisemassa. Rakennus onkin C.L. Engelin käsialaa ja muistuttaa paljon Helsingin ydinkeskustan rakennuksia.

Ahvenanmaa

Kesäaikaan Eckerössä voi viettää aktiivisen päivän vaikka Smart Parkissa. Tämä liikkumiseen ja tutkimiseen innostava ulkopuisto on auki kesäkaudella. Läheltä metsästys- ja kalastusmuseota taas löytyy Viltsafari Käringsund, missä pääsee tutustumaan eläimiin traktorikyydistä käsin. Lisää tunnelmia Eckeröstä voit lukea tästä Lähtöportin jutusta.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Jos taas suunnitelmissa on urheilua, Käringsundin resortista voi vuokrata erilaisia välineitä, kuten kanootteja ja sup-lautoja. Käringsundin ranta on muutenkin kaunis paikka viettää rantapäivää, jos kelit sattuvat suosimaan.

Ahvenanmaa

.

3. Historian havinaa

Laivalla saapuessa on mukaan voinut ottaa myös oman auton, jolla kierteleminen on saariryhmällä vaivatonta. Maarianhaminasta lähtevät päätiet johdattavat kaikki eri puolille, mutta jokaisesta suunnasta löytyy mielenkiintoista katsottavaa.

Historiasta kiinnostuneiden suosittelen suuntaamaan itään kohti Vårdön saarta. Hummelvikin lauttasatamaan johtavan tien varrelta löytyvät Ahvenanmaan kaksi historiallista ylpeyttä Kastelholman linna ja Bomarsundin linnoitus.

Bomarsundin linnoitus rakennettiin Venäjän vallan aikana suojaamaan haurasta länsirajaa, mutta valtava rakennelma pommitettiin hajalle Oolannin sodassa vuonna 1854. Linnoituksesta on jäljellä erinäisiä raunioita.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Linnoituksen raunioita voi ihailla helposti päälinnalta, jonka viereen saa auton parkkiin. Päälinnan vieressä on pieni Bomarsundin museo, mutta läheisyyteen on rakenteilla paljon kattavampi vierailukeskus, jonka arvioidaan valmistuvan ensi vuonna.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Tarkemman kuvan linnoituksen koosta ja sijainnista taas saa kiertämällä noin neljän kilometrin mittaisen Bomarsundin luontopolun, jonka varrelta löytyvät useammankin tornin jäänteet. Luontopolulle kannattaa tosin suunnata, vaikkei olisi edes kovin kiinnostunut historiasta, sillä näkymät alas Djävulsbergetiltä ovat niin huikeat, että vetävät vertoja Kolin kaltaisille kansallismaisemille.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Aivan päälinnan vierestä lähtee myös noin 5 km pituinen Prästön kävelyreitti, joka kuljettaa läpi Ahvenanmaan kansainvälisen historian. Reitin varrelle nimittäin osuvat hautausmaat, joille on haudattu Bomarsundin linnoituksen rakentamiseen osallistuneita ihmisiä. Rakentajia saapui ympäri Eurooppaa, mutta monet heistä kuolivat varuskunnassa riehuneisiin epidemioihin, joten hautausmaita perustettiin tuolloin niin kreikkalaisortodokseille, muslimeille, luterilaisille, roomalaiskatolisille kuin juutalaisillekin.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Reippaan patikoinnin lomassa voi syödä eväitä luontopolun pöytäryhmien ääressä tai suunnata Kastelholman linnan kupeessa sijaitsevaan Smakbyhyn. Tämä Strömsö-kokki Mikael Björklundin ravintola on koko Ahvenanmaan ylpeys.

Kastelholman linnan historia ajoittuu 1300-luvun loppupuolelle Ruotsin vallan aikaan ja 1930-luvulla siitä tuli Suomen ensimmäinen kulttuurihistoriallinen museo. Linnan vierestä löytyy myös ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, jonka rakennukset vievät suoraan aikamatkalle Ahvenanmaan historiaan.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Jos taas kirkkohistoria kiinnostaa, niin Ahvenanmaalta löytyy eniten keskiaikaisia kivikirkkoja koko Suomessa. Hienoja kirkkoja ovat esimerkiksi Eckerön ja Jomalan kirkot. Lisää kirkoista voit lukea täältä.

4. Liikunnallinen päivä lähisaarilla

Jos mukaan ei lähtenyt omaa autoa, eikä auton vuokraaminen innosta, voi sen sijaan vuokrata käyttöönsä polkupyörät. Maarianhaminan ainoa pyörävuokraamo Ro-No löytyy heti satamaterminaalin vierestä, ja sen valikoimista löytyy niin tavallisia kuin sähköisiäkin pyöriä, samoin kuin kuljetuskärryjä.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaan tiet ovat polkupyöräilijälle helppoja. Suurin osa matkasta tehdään asfalttitien laitaa, mutta liikenteen määrä on niin vähäinen, että teillä on turvallista pyöräillä. Etenkin suuret rekat puuttuvat kokonaan, ja muut autoilijat osaavat väistää pyöräilijöitä.

Ahvenanmaa

Yksi hyvä kohde pyöräretkelle on Nåtön luontopolku Lemlandissa, jonne pyöräiltävää kertyy Maarianhaminasta noin 6 km. Tämä noin 3 km pituinen polku kiemurtelee kauniissa lehtomaisemassa, ja sen varrelta voi löytää loputtomat kukkameret ja erilaiset linnut. Me näimme jopa yhden peuran. Nåtö on ehdottomasti parhaimmillaan keväällä kukkien herätessä talviuniltaan, mutta meren rantaan kiemurtelevan reitin varrelta löytyy nähtävää jokaisena vuodenaikana. Reitti on helppo kulkea myös lasten kanssa, sillä se on aika tasaista polkua muutamaa kalliohyppelyä lukuun ottamatta.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Jos haluaa nauttia lounaansa luonnon helmassa, niin Nåtön reitin varrelta löytyy tulipaikka ja useampikin ruokailuryhmä. Tulipaikalle kannattaa kuitenkin varata omat puut tai hiilet mukaan, ja aina täytyy ottaa huomioon voimassa olevat rajoitukset. Ehkä kätevämpää olisikin napata mukaan trangia ja kokata lounas sillä.

Jos lounas luonnossa ei houkuttele, voi pyöräillä takaisin Maarianhaminaan syömään. Polkupyöräilyä tulee edes takaisin noin 12 km, jonka jälkeen ruoka varmasti maistuukin jo hyvin. Maarianhaminassa voi käydä vaikka kehutussa Kvarter5-ravintolassa tai Merenkulkumuseon Nauticalissa, jonka ikkunoista avautuvat upeat näkymät satamaan. Tai jos haluaa mahdollisimman epämuodollisen kokemuksen, niin uimala Mariebadin rakennuksessa sijaitseva thaimaalainen ravintola on oikein käyväksi todettu. Lisää ruoka- ja juomavinkkejä Ahvenanmaalle löydät täältä.

Ahvenanmaa

Jos taas tuntuu, että pyöräily Nåtöön ja takaisin ei riittänyt urheiluksi, matkalla voi pysähtyä Paddelbodenilla, josta saa vuokrata kanootteja ja sup-lautoja. Yritys järjestää paljon ryhmäretkiä, mutta heiltä voi myös ottaa kulkuvälineen ja käydä sen kanssa tutustumassa alueeseen mereltä käsin. Paddelbodenin laituri on suosittu paikka aloittaa melontaretki, koska alkumatkan pääsee melomaan pienten saarien suojassa ennen suurempaa vesistöä.

Ahvenanmaa

.

5. Metsässä

Vaikka Ahvenanmaa on mielikuvissa ennen kaikkea merellinen kohde rantakallioineen ja venevajoineen, on se myös erinomainen kohde patikointiin metsässä. Saariryhmältä löytyy yhteensä 33 erilaista merkittyä luontopolkua, jotka on hyvin merkitty ja koottu Visit Ålandin omaan karttaan.

Toisin kuin manner-Suomen kansallispuistoissa ja ulkoilualueilla näiden reittien varrella ei juuri ole laavuja, tulipaikkoja tai vessoja, mikä kannattaa ottaa huomioon. Pöytäryhmiä kyllä löytyy eväiden syömistä varten.

Siinä missä Bomarsundin reitti on täynnä historiaa ja Nåtön reitti saariryhmän kasvillisuutta, Borgbodan reitti vie korkealle maalaismaiseman ylle. Saltvikissa sijaitseva Borgboda on keskellä maatiloja ja sen ympärillä avautuvat laajat peltomaisemat. Borgboda on Ahvenanmaan suurin mäkilinna ja reitin varrelta löytyy useita puusta veistettyjä hahmoja muistuttamassa paikan viikinkihistoriasta.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Parasta Borgbodassa ovat paitsi mäeltä avautuvat maisemat, myös reitin lähtöpisteessä sijaitseva Pikku-Idan tupa, jossa saa vierailla vapaasti. Mökissä asui aikanaan kansanlaulaja ja viiden lapsen äiti Ida, ja hänen tavaransa ovat siellä edelleen.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Ahvenanmaalla riittäisi tekemistä vaikka viikoiksi, mutta jo risteilypäivän aikana on mahdollista saada käsitys saariryhmän tarjonnasta. Kaikkea ei kuitenkaan kannata ahnehtia yhteen reissuun, vaan kannattaa valita itselleen mielenkiintoisin teema.

Sesonki alkaa olla kohta kuumimmillaan, joten nyt kannattaa ehdottomasti suunnata kiikarit Ahvenanmaalle!

Ahvenanmaa

Lisää luettavaa Ahvenanmaasta löydät tämän linkin takaa.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  26 toukokuun, 2021 at 3:47 pm

  Tarkoitus olisi kesällä lähteä pyöräilemään Ahvenanmaalle. Yleensä museot eivät ole suurimman mielenkiinnonkohteena, mutta saapa nähdä. Eckerössä sen sijaan tulee oletettavasti käytyä ja niin ikään nuo Maarianhaminan Kastelholman linna ja Bomarsundin linnoitus, mukaan lukien sen luontopolku, ovat taatusti kohteita. Myös tuo Nåtö kiinnostaa myös.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   11 kesäkuun, 2021 at 4:30 am

   Minä taas kiertelen museoita, mihin ikinä menenkin 🙂 Mutta siis Ahvenanmaalla erityisesti luontokohteet ovat ihania. Eckerössä on jylhiä rantakallioita ja Nåtössä taas enemmänkin kukkalehtoja. Ulkokohteet on mun suosikkeja.

Leave a Reply