Yleinen

23 tavoitetta vuodelle 2023

Vanhan sanonnan mukaan haaveet kannattaa sanoa ääneen, koska silloin ne voivat jopa toteutua. Minä uskon vähän enemmän siihen, että kun ne sanoo ääneen, ne muuttuvat enemmän tavoitteiksi, jolloin niitä ryhtyy toteuttamaan ihan itse. Näin yleensä käy ainakin minulle: jos yritän haaveilla jostain, huomaan saman tien miettiväni tapoja toteuttaa se. Onkin siis paljon helpompaa heti kättelyssä listata itselleen tavoitteita kuin haaveita. Eihän niitä kaikkia ole pakko kuitenkaan toteuttaa.

Vuosi sitten kirjoitin 22 haavetta vuodelle 2022. Nyt sanoisin, että 14 niistä toteutui täysin ja viisi edes osittain. Osa toteutuksista on myös hieman tulkinnanvaraisia, mutta itsehän saan tulkita ne haluamallani tavalla.

Tämän vuoden tavoitteita lähdin miettimään taas yhtä laajalla kaarella ja miettimällä elämän kaikkia osa-alueita. Minun on vähän turha kirjata yksittäisiä matkakohteita, koska ne ovat aina kiinni sen hetken resursseista ja tähtien asennosta. On siis parempi miettiä vähän laajempia kokonaisuuksia, joita voi toteuttaa useammalla eri tavalla.

Tässä ovat Lähtöselvitetyn tavoitteet vuodelle 2023.

Mui Ne
1. Ole tyytyväinen tämän hetken reissukalenteriin ja nauti jokaisesta reissusta

Ennen koronaa matkakalenterini oli kuin koko ajan muotoaan muuttava ameeba: sinne ilmestyi matkoja tuon tuosta, eikä niissä ollut mitään rakennetta. Aivan yhtäkkiä matkoja saattoi olla varattuna niin monta, ettei kaikille olisi edes jaksanut lähteä. Tälle vuodelle on kalenterissa jo kolme ulkomaan matkaa ja yksi vielä syksylle suunnitteilla. Siinä on siis jo aika paljon pakattavaa ja purettavaa.

Ajattelinkin ottaa tavoitteeksi olla tyytyväinen tähän. En enää haikaile yhtään uutta matkaa, vaan keskityn nyt täysillä näihin ja nautin niistä täysillä. Lyhyitä kotimaan retkiä saan tietysti vielä suunnitella lisää, koska eihän niitä matkoiksi lasketa.

2. Muuta

Viimeisen kolmen vuoden aikana elämä on heitellyt erikoisiin asemiin, mutta nyt tilanne on se, että kahdeksanhenkinen uusperheemme asuu yhdessä kolmiossa. Toki kaikki eivät ole samaan aikaan paikalla, mutta kyllä täällä nytkin nukkuu seitsemän ihmistä ja koira.

Vuoden 2023 suurimpana tavoitteena on saada vaihdettua tämä kolmio yhtä makuuhuonetta isompaan versioon. Esteeksi tähän ovat muodostuneet lähinnä maailmantilanne ja naapurin setä. Arvokkaan keskustakolmion myyminen ei olekaan niin helppoa kuin ajattelin. Pankit ovat varovaisia ja ostajat ovat varovaisia. Ja vaikka ennakkoluuloton seikkailijatar olenkin, niin kotikulmia en halua vaihtaa.

Ja siinä vaiheessa, kun tällä asunnolla on ostaja ja me olemme uuden omistajia, alkaakin vasta se todellinen hauskuus. Voitte varmaan arvata, että täällä on aika paljon tavaraa, joka pitäisi jotenkin pakata.

3. Vietä laatuaikaa jokaisen lapsen kanssa

Tämä tavoite on aika suoraa jatkumoa edelliseen. Meillä on käynnissä jatkuva sirkus, jonka jokainen esiintyjä yrittää voittaa katsojan puolelleen. Minun tavoitteenani on saada annettua tarpeeksi aikaa kaikille lapsilleni – etenkin, kun vanhimmasta päästä he alkavat kohta jo jättää meidät. Tälle vuodelle minulla on varattuna kaksi futismatkaa keskimmäisen kanssa, partioleiri kuopuksen kanssa ja esikoiselle rippilahjaksi ostamani reissu New Yorkiin. Tietysti aikaa täytyy antaa myös arjessa, mutta kyllä se kaikkein helpointa on näillä yhteisillä matkoilla, joilla samalla kerätään yhteisiä kokemuksia.

New York
4. Junaile jossain uudessa maassa

Junamatkailu on aivan älyttömän kivaa. Viime vuonna junailin Italiassa Roomasta Napoliin ja Milanosta Garda-järvelle, sekä kahteen kertaa yöjunalla Thaimaassa. Tänä vuonna haluaisin matkustaa junalla jossain sellaisessa maassa, jossa en ole sitä aikaisemmin tehnyt. Yksi potentiaalinen vaihtoehto voisi olla Espanja, jossa olen liikkunut lähinnä vuokra-autolla.

Bangkok
5. Lähde kaupunkilomalle Lahteen

Tämä tavoite siirtyy hieman muokattuna viime vuoden listalta. Viime vuonna asetin haaveeksi lähteä kaupunkilomalle johonkin ihan uuteen kaupunkiin. Toteutus kuitenkin tyssäsi siihen, etten keksinyt kaupunkia, mihin olisin lähtenyt. Loppuvuodesta sain vinkin Lahdesta, joka on periaatteessa tuttu kaupunki, mutten ole koskaan yöpynyt siellä. Hyvän idean toteutus jäi silloin tekemättä, minkä vuoksi siirsin tavoitteen suoraan tälle vuodelle.

6. Käy vähintään viidessä museossa Helsingissä

Museot ovat jääneet taas viimeisen parin vuoden aikana hyvin vähälle. Aikoinaan kävimme niissä lasten kanssa paljonkin. Nyt otankin tavoitteeksi käydä ainakin viidessä Helsingin museossa, jotta saisin tästä tehtyä taas tavan itselleni.

7. Toteuta yksi lasten matkahaave

Myös lapset ovat hyviä haaveilemaan. He ilmaisevat hyvin spontaanisti halunsa ja sen, jos eteen tulee jotain todella kiinnostavaa. Näitä haaveita on ihana toteuttaa, mutta ihan liian vähän sitä tulee tehtyä. Viime aikoina meillä on haaveiltu ainakin asuntoautoilusta ja Lontoosta. Tämän vuoden tavoitteena onkin toteuttaa ainakin joku näistä.

Koli
8. Lisää telttailua

Viime vuodelle laitoin haaveeksi yhden telttayön. Lopulta niitä tuli muutama mökin pihassa ja yksi Grabbskogin uimarannalla Tammisaaressa. Tälle vuodelle otan tavoitteeksi hieman useamman. Jännityksellä odotan myös heinäkuun partioleiriä, koska en ole koskaan sellaisella ollut. Olen vähän liian vanha sudenpennuksi, mutta innokkuutta löytyy aivan yhtä paljon.

9. Lähde melontaretkelle yön yli

Viime kesänä sain toteutettua yhden haaveen, kun saimme vihdoin vuokrattua kanootit Repoveden kansallispuistossa. Teimme iltapäivän ja alkuillan mittaisen lenkin tuulisessa säässä, mutta tämä retki tuntui vasta koeajolta. Tänä vuonna haluaisinkin lähteä kanootilla jonnekin ihan yön yli. Pakata tavarat kanoottiin, meloa johonkin saareen tai kaukaisemmalle rannalle ja pystyttää teltta sinne. Hankalinta tässä olisi päättää reitti ja miettiä, mitä kaikkea mukaan oikein tarvitsee pakata. Kanoottiin ei myöskään mahdu loputtomasti tavaraa.

Repovesi
10. Opettele taas uusi taito

Tämä tavoite on suora kopio viime vuodelta. Viime vuonna opituksi taidoksi laskin hirsirakentamisen sekä opiskelun mukanaan tuomat taidot. Silti minusta tuntuu, että suurin osa vuodesta meni neulomista opetellessa. Neulominen innostaa edelleen, mutta haluaisin kyllä omaksua jonkun uuden taidon, jota voisin tehdä neulomisen tapaan illalla sohvalla. Vai olisiko tämä taito kuitenkin jotain liikuntaan liittyvää? On tässä onneksi vielä aikaa keksiä. Tämän jutun kansikuva muuten liittyy tähän haaveeseen. Viime vuoden lopulla opin myös kaivertamaan vihanneksia ja tätäkin taitoa pitäisi ehdottomasti pitää yllä.

11. Mene majakkasaarelle

Tämän tavoitteen kirjoitin ylös kaksi vuotta sitten kotimaan bucket listalleni, mutta toteuttamatta se on edelleen. En oikein tiedä, mikä ajatuksessa kiehtoo, mutta olisihan se hienoa olla yö pienellä majakkasaarella, jonka rantoja vihmovat ankara merituuli ja korkeat aallot.

12. Käy Patarein vankilassa

Jo vuosia olen seurannut keskustelua Tallinnassa sijaitsevan Patarein vankilan kohtalosta kauhunsekaisin tuntein. Ehdinköhän vierailla siellä ennen kuin paikka suljetaan kokonaan? Moneen kertaan olen surrut sitä, että en sitten ehtinyt käydä, kunnes kuulen paikan olevan taas auki. Silti en saa suunnattua kenkiäni sinne, vaan mieluummin voivottelen. Olisikohan tänä vuonna vihdoin aika lopettaa voivottelu?

13. Lue vähintään 23 kirjaa

Laitoin viime vuodelle kunnianhimoisen tavoitteen lukea 22 kirjaa ja saavutin juuri sen määrän. Tänä vuonna pistän tietysti yhtä paremmaksi ja yritän saada luettua 23 kirjaa. Ensimmäiset kaksi on jo luettu, joten ainakin olen vähän paremmassa vauhdissa kuin vuosi sitten tähän aikaan.

Kilpisjärvi
14. Kirjoita enemmän

Korona-aika ja erityisesti viime syksynä alkanut opiskelu ovat vieneet aikaa ja intoa blogin kirjoittamiselta. Aina välillä myös uskon niitä selvännäkijöitä, jotka sanovat, ettei blogeja enää kukaan lue, vaan nyt pitäisi tehdä videoita tiktokkiin. Kuitenkin aina ryhtyessäni kirjoittamaan juttua muistan, miksi olen tehnyt sitä näinkin pitkään: kirjoittaminen on ihanaa. Etenkin blogijuttujen kirjoittaminen, kun saa kirjoittaa ihan mitä haluaa. Lukee juttuja kukaan tai ei, aion ottaa tavoitteeksi kirjoittaa tänä vuonna enemmän.

15. Tee mökkivessa vihdoin valmiiksi

Mikähän vuosi se mahtoi olla, kun ajatus uudesta mökkivessasta laitettiin alulle? Joskus kauan ennen koronaa se oli joka tapauksessa. Viime kesänä tilanne näytti jo ihan hyvältä, kun saimme homman kunnolla alkuun, mutta sitten loppuivat aika, into ja puut. Puolivalmis kehikko jäi odottamaan uutta inspiraatiota. Uskon kuitenkin vakaasti, että tämä tulee olemaan se vuosi, kun uusi vessa on vihdoin valmis.

16. Ota kaverit mukaan karaokematkalle Tallinnaan

Viimeinen reissu ennen koronan iskemistä oli Outin kanssa tehty karaokereissu Tallinnaan. Alun perin ajatus oli ehkä sivistyneestä hemmotteluviikonlopusta, joka kuitenkin tiivistyi Helsinki Barin karaokeen ja mäkkäriin aamukolmelta. Hyvä niin, koska sitä reissua kelpasi muistella läpi koko ankean korona-ajan. Nyt olisi mielestäni kuitenkin aika ottaa uusinta. Helsinki Baria ei taida enää olla, mutta eiköhän me joku muu paikka löydetä. Nyt voisi taas heittää romukoppaan kaikki kauniit hotellikuvat ja seesteiset reelsit ja kaivaa skumppapullot ja mikrofonit naftaliinista.

17. Tee vapaaehtoistöitä

Moni minut tunteva varmasti miettii nyt, että enkö jo tee aika paljon. No teen, mutta haluan tehdä vielä enemmän. Vapaaehtoistöiden tekeminen on aina ollut unelma, joka oli katkolla todella pitkään lasten ollessa pieniä. Nyt kaistaa on tullut vähän enemmän, joten olen ollut vapaaehtoistöissä jo vaikka missä. Minulla on muutama luottopaikka, joissa käyn säännöllisesti, ja lisäksi teen erilaisia keikkoja erityisesti jalkapallojoukkueen hyväksi. Näiden töiden avulla olen päässyt mm. festareille, koripallomatseihin ja ensikotiin, ja kokemuksia on kertynyt laidasta laitaan. Vapaaehtoistyöt jos mitkä ovat hyviä paikkoja oppia uusia taitoja.

Tonle Sap
18. Vietä neulontaviikonloppuja

Mietimme viime marraskuussa Hannelin kanssa, että mitä tekisimme masentavan marraskuun retkellämme. Tärkeimmiksi elementeiksi nousivat saunominen ja neulominen, joten lopulta viikonloppu rakennettiin niiden ympärille. Näitä viikonloppuja haluaisin lisää tänä vuonna: syliin neuleet ja ympärille ystävät, joiden kanssa voi samalla jutustella ja nauttia vähän viiniä. Tai vaikka kuunnella jouluradiota, kuten me Hannelin kanssa teimme.

19. Koe ainakin yksi uusi kansallispuisto

En vieläkään tunnusta olevani kansallispuistobongari, mutta on niistä muutamassa tullut nyt viimeisten vuosien aikana käytyä. Jos oikein laskemaan ryhdytään, niin niitä on kertynyt yhteensä 19. Viime vuonna kävin ensimmäistä kertaa Tammisaaren saariston kansallispuistossa ja ajattelin yhden uuden käydä myös tänä vuonna. Eniten tietysti toivon, että se olisi vihdoin Itäisen Suomenlahden kansallispuisto, joka onneksi on myös Hannelin haavelistalla.

Valkmusa
20. Tee vihdoin se yksi tietty ristipistotyö

Näin joskus kauan kauan sitten kuvan sohvatyynystä, johon oli ristipistoilla kirjottu kuva Tuulen viemää -elokuvasta. Tiedättehän sen kuvan, jossa Rhett ja Scarlett suutelevat intohimoisesti ikkunan edessä? Siitä asti olen etsinyt tuota työtä tuloksetta. Nyt kuitenkin löysin netistä ohjelman, jonka avulla mistä vain kuvasta voi tehdä ristipistomallin. Tämä on selvästi merkki siitä, että on vihdoin aika toteuttaa tuo haave.

21. Laita kalenteriin kesäjuhlia – vaikka sitten töissä

Kesäjuhlat ovat ihania! Haaveilin monta vuotta festareista, lavatansseista ja vaikka mistä, mutten oikein koskaan käynyt missään. Viimeiset kesät olen kuitenkin vieraillut vaikka millä juhlilla, mutta yleensä töiden merkeissä. Olen myynyt vetyjä ja atomeja (tiedättehän ne lappeenrantalaiset lihapiirakat) Puumalan siltakemmakoissa, laskenut kaljaa keskiaikaisfestareilla ja siivonnut roskia Flowssa. Ja olen todennut, että juhlista voi nauttia ihan yhtä paljon myös siellä tiskin takana. Tälle vuodelle haluan siis ehdottomasti lisää tällaisia keikkoja. Saa tarjota!

22. Laita talous balanssiin matkoista huolimatta

Taloudellisesti nyt olisi juuri oikea hetki laittaa kaikki matkat tauolle ja kerätä pankkitileille tai rahastoihin mukavaa puskuria. Samaan aikaan takaraivossa kuitenkin jyskyttävät koronavuosien aikana syntynyt matkavaje, sekä tietoisuus siitä, että nämä ovat viimeisiä vuosia oikeasti matkustaa yhdessä lasten kanssa. En siis halua tunkea rinkkaa liian syvälle kaapin perälle, vaan haluan matkustaa. Haluan kuitenkin samaan aikaan pitää talouden balanssissa, joten tässä yhtälössä onkin ratkottavaa tulevalle vuodelle.

Unawatuna
23. Anna aikaa myös turhuudelle

Minulla on vähän paha taipumus tehdä kaikesta projekti. Aikoinaan tästä blogista piti heti tehdä vakavasti otettava hakukoneoptimointeineen ja kaupallisine yhteistöineen. Kun ryhdyn neulomaan, neulon tavoitteellisesti ja raportoin kaikki sosiaalisessa mediassa. Samoin teen luettuani kirjan. Kun opiskelen, niin tähtään heti tutkintoon. Teen hyvin vähän asioita ihan vain huvikseni.

Tästä syystä vuoden 2023 suurin tavoite on antaa aikaa myös turhuudelle. Tehdä asioita ihan vain siksi, kun haluan. Hyvää harjoitusta tähän ovat olleet palapelit, jotka vievät minulta ensin vuoden rakentaa, ja sitten kaksi minuuttia hajottaa takaisin laatikkoon. Suurin koetinkivi on nyt 1500 palan hevospalapeli (enkä edes tykkää pahemmin hevosista), joka alkoi olla taustaa vaille valmis. Ryhdyin sitten siirtämään sitä pöydältä matolle sillä seurauksella, että kaikki romahti. Nyt minun pitäisi päättää, että pystynkö oikeasti aloittamaan melkein alusta, vai luovutanko? Minä tunnen itseni sen verran hyvin, että taidan tietää jo vastauksen. Arvaatko sinä?

Huh, onhan näissä tekemistä. Onneksi vuosi on vielä aika alussa ja aikaa riittää. Ainakin kohta 14 on jo hyvällä alulla tämän tekstin myötä. Eiköhän ne loputkin sieltä toteudu tavalla tai toisella. Tai jos eivät toteudu, niin siirretään sitten taas ensi vuodelle.

Bangkok

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  2 helmikuun, 2023 at 6:50 am

  Jos 22 haaveesta / tavoitteesta toteutuu 14 täysin ja 5 osittain, on se erittäin hyvä saldo. Itse en ole päässyt edes niin pitkälle, että ylipäätään miettisin erityisiä haaveita/tavoitteita tulevalle vuodelle. Ehkä pitäisi. Ensimmäinen tavoitteesi on kyllä hyvä, meillä on yksi ulkomaanmatka lentoineen varattuna, ja toinen, joskin pidempi suunnitteilla. Siinä tulee olemaan todennäköisesti meidän yhteiset ulkomaanmatkat tänä vuonna. Patarein vankila muuten kiinnostaisi itseänikin! Laita halutessasi viestiä, kun olette reissaamassa Lahteen! 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   3 helmikuun, 2023 at 4:27 am

   Minä olen ihmisenä tavoitteiden asettaja ja niiden suorittaja, niin itse pidän 14 toteutunutta ihan ok tuloksena 😀 Ai te olette Lahdesta? Sittenhän tiedän, mistä kyselen ajankohtaisimmat vinkit.

 • Reply
  Outi / Nattura-blogi
  8 helmikuun, 2023 at 10:34 am

  Odotinkin löytäväni oman nimeni tästä listasta ja niinhän siinä kävi! Skumppa, karaoke ja Outi on lyömätön yhdistelmä, tiedäthän sinä sen 😄 , Mutta yhtä lailla mä olen aina valmis melomiselle, telttailulle, junamatkailulle, kansallispuistoille, Lahdelle ja neulontaretriitille. Että vaikka oletkin nyt tyytyväinen tämän vuoden matkasuunnitelmiin niin luulenpa, että joudut kyllä venyttämään kalenteriasi vielä retkisiskojen hupimatkoille.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   10 helmikuun, 2023 at 12:29 pm

   En kai nyt mitenkään pysty asettamaan vuodelle tavoitteita ilman sinua 😀 Ja eiköhän tuo kalenteri vielä taivu vaikka minkälaisiin asentoihin – kuten tähänkin asti. Tämä vaatii ehkä suunnittelupalaveria, jossa täytetään loputkin kalenterin tyhjistä aukoista 🙂

Leave a Reply