In English Suomi

Suomi-kohde numero 35: Raaseporin linna

Voi voi, kun ei tätä ole kunnostettu tätä paremmin. Tällaisen palautteen kuulin eräältä rouvalta pari kesää sitten Raaseporin linnassa.

Raaseporin linna on keskiajalta peräisin oleva linna, joka sijaitsee Raaseporin Snappertunassa. Se mainitaan historiallisissa dokumenteissa ensimmäisen kerran 1300-luvulla, mutta on hylätty jo 1500-luvulla Helsingin perustamisen jälkeen. Linna on aikojen saatossa raunioitunut pahasti, vaikka sitä on restauroitu 1800-luvun lopulta lähtien.

Raaseporin linna

Raaseporin linna ei siis ole samanlainen kuin vaikka Turun vastaava: sitä ei ole rakennettu aikojen saatossa moniin kerroksiin, eikä siellä ole ollut toimintaa vuosisatojen ajan. Sen sijaan se on ollut toiminnassa vain hyvin lyhyen ajan, ja selvästi pidempään tyhjillään.

Tästä syystä Raaseporin linna ei ole samanlaisessa kunnossa kuin Turun linna, vaikka osa vierailijoista niin kovasti toivoisikin. Turun linna on kautta aikojen säästynyt suuremmilta tuhoilta, ja sitä on pystytty entisöimään hyvinkin tarkasti. Raaseporin linna sen sijaan on romahtanut kasaan lähes täysin, mistä syystä ei ole mitään järkeä lähteä rakentamaan sitä uudelleen. Rikkaruohot ja korkeat heinät ovat jo vallanneet linnan.

Silti Raaseporin linna on vierailemisen arvoinen kohde: jykevät rauniot kohoavat matalan mäen päällä. Linnan ympärillä rehottaa heinä, jonka paikalla on joskus virrannut vesi. Raaseporin linna onkin alun perin rakennettu saarelle, mutta maankohoamisen myötä se on jäänyt täysin sisämaahan. Myös vieressä virtaava Raaseporinjoki on kuivunut paljon.

Raaseporin linna

Linnaan johtaa uusittu kävelysilta, jota pitkin pääsee paksujen muurien sisäpuolelle. Siellä avautuvat jäljet seinistä, yksittäisistä huoneista ja jopa uuneista. Linna on alunperinkin ollut täysin eri kokoluokkaa kuin Turun linna. Yläkertaan pääsee uusia portaita pitkin, ja kävelylavoilta avautuvat hienot näkymät yli maiseman, ja toisaalta linnan raunioiden suuntaan.

Meidän lapsemme innostuivat Raaseporin linnasta jopa hienosti entisöityä Turun linnaa enemmän. Raunioissa he saivat juoksennella ja tutkia rauhassa, eikä seinänpätkien taakse päässyt katoamaan. Selvästi rauniot myös innoittivat mielikuvituksellisempiin leikkeihin, kun linnan asukkaat kirmasivat portaita ylös ja alas. Leikkejä oli jopa harmi keskeyttää, kun tuli aika jatkaa matkaa.

Raaseporin linna

Raaseporin linna ei siis ole museo eikä historianäyttely. Vaikka sieltä löytyy opastauluja, ei esillä ole vanhaa esineistöä eikä havainnekuvia entisestä loistosta. Sen sijaan linnan rauniot paljastavat paksut seinät, korkealla olevat tähystysaukot, sekä kokoluokan, joka ei huuda kovaan ääneen suuruutta ja loistoa, vaan pientä kotoisuutta.

Raaseporiin on turha matkustaa laajan historiaoppitunnin takia, vaan sen sijaan sinne kannattaa mennä harhailemaan, tutkimaan ja haistelemaan, sillä tunnelma on jotain ihan muuta kuin museoiksi muutetuissa linnoissa. Opastettuja kierroksia ei tarvita, eikä kukaan kysynyt pääsylippujakaan. Sellaiset toki ostimme vieressä olevasta kahvilasta.

Raaseporin linna

Suomi ei ole koskaan ollut suurten ja prameiden asioiden kotimaa – ei edes linnojen. Sen sijaan pienelle maallemme sopivat paremmin nämä pienet linnat, jotka eivät varmaan koskaan ole kylpeneet loistossa, vaan sen sijaan vain ovat tarjonneet sen suojan, jonka ovat pystyneet. Ja se riitti silloinkin.


 

Oh dear, why haven’t they restored this more. This is a feedback that I overheard a couple of summers ago at the Raseborg Castle Ruins.

The Raseborg Castle was a castle in the middle ages, and it’s located in Snappertuna in southwest Finland. It’s mentioned in the historical documents already in the 14th century, but it was deserted already in the 16th century after Helsinki was founded. It has fallen into ruins over the centuries, even though restorations have been going on since the 19th century.

As you can tell by the name, Raseborg Castle Ruins is not a destination similar to Turku Castle. It was not built over many decades or centuries, and was never populated for a long time. It was in real action only for a short while, and has been empty for a lot longer time.

That is why it’s not in a same kind of condition as Turku Castle, even though some visitors would like it to be. Turku Castle has been saved from a lot of demolition, where as Raseborg Castle has gone to ruins almost completely, and there is no use in restoring it completely. The weeds and the high grass have taken over the castle a long time ago.

But still the Raseborg Castle Ruins are worth visiting: the strong ruins rise high on top of a hill. The long grass has taken over the space where there used to be water. The castle was first built on an island, but has been inland for a long time already. Also the Raseborg river right next to the castle has dried a lot.

There is a new bridge that leads to the castle. There you can still see the remains of the thick walls, the individual rooms and even the ovens. Even when it was still in one piece, it was completely different size than Turku Castle. You can climb upstairs and admire the view, and also get a better perspective of the ruins.

Our kids got excited about the ruins even more than they did about the nicely restored Turku Castle. They could run between the ruins, and explore freely without being able to disappear between the walls. It also seemed that the ruins inspired them to play with a lot more imagination, as the castle people ran up and down the stairs. It was a pity having to stop that, when it was time to head forward.

So Raseborg Castle Ruins are not a museum nor a historic exhibition. Even though there are some signs explaining parts of the castle, there are no old artifacts or illustrations demonstrating the old times. Instead there are the ruins, that show you the thick walls, the small loopholes and the size, that doesn’t scream greatness, but something much smaller.

There’s no use in visiting Raseborg for a history lecture, but instead you should go there to wander, to explore and to feel the atmosphere, because it’s something completely different from the castles that are turned into museums. There’s no need for guided tours, and no one even wanted to see our tickets. We did buy them from the coffee shop close-by.

Finland has never been about big and flashy things – not even castles. Instead we are more familiar with small things such as this castle, that has never been about glory, but have just provided the shelter that was needed. And that was good enough.

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Jenni / Unelmatrippi
    17 marraskuun, 2017 at 7:50 pm

    Mä kävin tuolla menneenä kesänä ja yllätyin siitä, miten hyvässä kuosissa linna on ja miten paljon siitä on jäljellä – paikkaa kun “mainostettiin” raunioina, mistä jäi kuva, että siellä olisi vastassa vain joku kuppainen kivikasa, jota ei enää linnaksi edes tunnistaisi. 😀 Vierailemisen arvoinen paikka siis myös mun mielestä!

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      20 marraskuun, 2017 at 11:15 pm

      Hauskasti englanniksi paikan nimi on Raseborg Castle Ruins, kun taas suomeksi nimi on vain Raaseporin linna. Mun mielestä suomenkielinen nimi kuvastaa vastassa olevaa rakennelmaa vähän paremmin – varsinkin, kun ei odota Turun linnan kaltaista museota. Aloituskuvasta myös näkee, kuinka paljon tästä raunio-maineestaan huolimatta linnaa on todellisuudessa jäljellä. Ehdottomasti käymisen arvoinen!

Leave a Reply