Eurooppa Italia

Viisi vinkkiä Venetsiaan

Oi Venetsia: kanaalien ja gondolien kaupunki, joka lumoaa kävijät romanttisilla silloillaan ja koristeellisilla palatseillaan. Jo yksin kanaalien varsia kävelemiseen saa kulumaan päiväkausia, koska mitkään kaksi pätkää eivät ole samanlaisia.

Kääntöpuolena kaupungissa ovat ruuhkat: kadut pursuavat ihmisiä, jotka joko juoksevat kovaa vauhtia muun ryhmän mukana – tai sitten pysähtelevät metrin välein ihailemaan kauppojen näyteikkunoita tai näkymiä sillalta. Jo huhtikuussa oli vaikeaa päästä joissakin kohdissa eteenpäin, joten voin vain kuvitella tilannetta heinäkuun helteissä.

Venetsian turistimäärät ovatkin kasvaneet vuosi vuodelta, ja kaupunki on ryhtynyt rajoittamaan turistien käytöstä. Esimerkiksi Pyhän Markuksen aukiolla ei saa istua maassa tai jalustoilla. Myös alkoholin juontia kaduilla on rajoitettu viime vuosina. Vain viikko meidän lähtömme jälkeen rautatieaseman ja Piazzale Roman läheisille silloille asennettiin portit, jotka suljetaan tarvittaessa.

Venetsia

Ruuhkista huolimatta Venetsia on ihana matkakohde. Kaunis kaupunki, jossa autot eivät pääse Piazzale Romaa pidemmälle, on tehty maleksimiseen ja harhailuun. Venetsiassa ei ole järkeä juosta postikorttimaisemasta toiseen ja suorittaa kohteita, vaan kaupunki avautuu vasta, kun etenee päämäärättömästi.

Kokosin tähän kuitenkin viisi vinkkiä, joiden avulla voit tehdä Venetsian vierailustasi astetta miellyttävämpää.

1. Käy San Marcon aukiolla – mutta älä jää sinne

San Marcon – eli suomalaisittain Pyhän Markuksen – aukio on Venetsian ikonisin nähtävyys. Iso aukio ja sen laidalla kohoava kirkko vetävät puoleensa turisteja vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta, ja ruuhkiin voi varautua. Myös kellotorni Campanile di San Marco, sekä Dogen palatsi houkuttelevat puoleensa vierailijoita, joten aukiolla risteilee monia eri rakennuksiin suuntaavia jonoja.

Venetsia

Venetsia

San Marcon aukiota ei kuitenkaan kannata jättää kokonaan väliin, sillä kapeiden kujien kaupungissa iso aukio ja avarat näkymät Canal Grandelle ovat vaikuttava näky. Erityisen kaunis aukio on ilta-aikaan, kun suurimmat ruuhkat ovat hellittäneet, ja aukio on valaistu.

Vierailua Venetsiassa ei kuitenkaan kannata rakentaa vain San Marcon aukion varaan. Suuret ihmisvirrat vaeltavat kohti aukiota kaupungin jokaisesta suunnasta, mutta nähtyäsi aukion ja vierailtuasi niissä rakennuksissa, jotka itseäsi kiinnostavat, voit valita sen hiljaisimman kujan poispäin. Heti aukion takaakin nimittäin lähtee kujia, joilla ei liiku ketään. Ne johdattavat useimmiten itään kohti Arsenalea ja suurta puistoa, jossa esimerkiksi Venetsian biennaali järjestetään vuosittain. Koska lopultakin San Marco on sitä tylsintä Venetsiaa.

https://www.flickr.com/photos/140320964@N06/39956605600/in/dateposted/

Venetsia

2. Käänny kulmassa aina eri suuntaan kuin muut

Vaikka Venetsiasta löytyy lukematon määrä kujia ja siltoja, suuret turistivirrat liikkuvat hyvin pitkälti samoilla reiteillä. Samat hieman leveämmät kadut on merkitty hyvin, ja niissä on selkeät opasteet joko San Marcon aukiolle tai Rialton sillalle päin. Pääkatuja kulkiessaan ei tosin tarvitse opasteita, kun vain kävelee muiden perässä.

Näiden katujen varrelta myös löytyvät ne turistimyymälät, jotka kaikki myyvät samoja esineitä samaan hintaan – samoin kuin ne ravintolat, joiden ruoka maistuu samalta kuin Rossossa. Pizza on käväissyt jossain uunia muistuttavassa, ja olut maksaa vähintään saman verran kuin Helsingin keskustassa.

Venetsia

Kun sitten jossain kulmassa kääntyykin eri suuntaan kuin muut, saattaa päätyä pienelle aukiolle, jonka laidan kahvilassa ei ole kuin muutama muu asiakas. Venetsian klassikkojuoman Spritz Aperolin saa viiden euron sijaan kahdella eurolla, ja pienet suupalat cicchettit maksavat eurosta kahteen. Kujia ja siltoja saa vaellella täysin omassa rauhassa, ja äänimaisemana toimivat vain moottoriveneiden ääni ja jostain kaukaa kantautuva gondolieerien huutelu.

Venetsia

Toisaalta kulman takana saattaa odottaa myös umpikuja: monet kadut päättyvät suoraan kanaaliin ilman mahdollisuutta päästä sen yli. Menetys ei kuitenkaan ole suuri, sillä etäisyydet Venetsiassa ovat hyvin maltilliset. Jos reitti osoittautuu mahdottomaksi, voi aina palata takaisin viisi tai kymmenen metriä, ja uusi reitti löytyy varmasti.

Venetsiassa eksyminen ei ole vaarallista, sillä välimatkat ovat lyhyitä, ja jossain vaiheessa aina päätyy suuren veden ääreen. Joko Canal Grande tai pohjoisranta tulevat väistämättä vastaan, eikä niitä ylitetä noin vain. Esimerkiksi Canal Granden yli menee vain neljä siltaa, joten sen yli ei vahingossa mennä. Kiemurtelevien katujen ja kanaalien vuoksi Venetsiassa suuntavaisto häviää helposti, mutta kaupunki on parhaimmillaan silloin, kun sinne eksyy.

Venetsia

3. Matkusta vesibussilla – mutta vain yhtenä päivänä

Koska Venetsiassa autot eivät pääse Piazzale Romaa lähemmäs keskustaa, vesibussit eli vaporettot ovat käytännössä ainoa julkisen liikenteen muoto. Kuuluisimmat reitit 1 ja 2 kulkevat Canal Granden päästä päähän, ja numero 1 jatkaa aina läheiselle Lidon saarelle asti. Vesibussin kyydissä pääsee katsomaan Venetsiaa vedestä käsin, ja erityisesti Canal Granden elämää on kiehtovaa seurata veden tasalta.

Vesibussit ovat toisaalta myös äärimmäisen hidas ja kallis tapa liikkua. Yhdensuuntainen matka maksaa 7,5 euroa, mikä on lyhyiden välimatkojen kaupungissa suuri hinta. Erityisesti Canal Grandea kulkevat vesibussit ovat myös aina täynnä, joten reilun puolen tunnin keinutuksen vaikkapa rautatieasemalta San Marcon aukiolle saa takuuvarmasti seistä kylki jonkun toisen kyljessä kiinni. Saman matkan olisi kävellyt samassa ajassa, ja lyhyemmillä matkoilla käveleminen on aina nopeampaa.

Venetsia

Me ratkaisimme asian ostamalla yhdelle päivälle koko päivän liput. Niiden hinta on 20 euroa henkilöltä (myös yli 5-vuotiailta lapsilta), ja niillä saa kulkea julkisilla kulkuvälineillä rajattomasti. Me ajelimme ensin läheiselle Muranon saarelle ja takaisin, ja vielä sen jälkeen menimme Canal Granden päästä päähän. Toki siinä tuli vesibussiajelua koko päiväksi, mutta toisaalta tuolla yhdellä päivälipulla näimme ne kohteet, jotka vesibussin kyydistä halusimme nähdä. Samalla myös pääsimme itse toteamaan ruuhkat, ja seuraamaan paikallisen koululaisryhmän toimimista vesibussiin ja sieltä pois astuessa, kun suuret matkalaukut olivat täyttäneet kulkureitit. Täytyy ihailla paikallisten taitoa luovia turistimassojen keskellä.

Venetsia

4. Jaksa mennä kauemmas

Monesta saaresta koostuvan Venetsian mieltää helposti vain San Marcon saareksi, joka alkaa Rialton sillalta ja päättyy Pyhän Markuksen aukiolle. Näinhän ei tietenkään ole, vaan kaupungin yli sadalla saarella on jokaisella omat erityispiirteensä. Esimerkiksi Dorsoduro on museoiden ja yliopiston kaupunginosa, kun taas Castellon alueelta löytyy suuri puisto.

Venetsia

Me majoituimme tällä kertaa Cannaregiossa lähellä rautatieasemaa. Vaikka Cannaregio on suosittu turistien keskuudessa, löytyy sieltä myös paikallisia ihmisiä viettämässä aikaa. Keskiviikkoiltana parikymppiset olivat valloittaneet kanaalin rannan penkereet ja ravintolat, kun taas perjantai-iltana terasseilla istuivat lapsiperheet. Venetsiassakin ollaan ulkona pitkään koko perheen voimin.

Kauemmas suurimmista turistivirroista voi lähteä viereisille saarille, kuten Muranolle tai Lidolle. Murano on kuuluisa lasistaan, jota valmistetaan edelleen monissa pajoissa. Näihin pajoihin on vierailijoilla mahdollisuus päästä katsomaan lasinvalmistusta, ja saari pursuaakin kauppoja, jotka myyvät lasiesineitä.

Venetsia

Vaikkei lasi varsinaisesti kiinnostaisikaan, kannattaa Muranossa käydä pyörähtämässä. Saari on kuin rauhallinen paratiisi ruuhkaisan Venetsian jälkeen. Toki Muranollakin liikkuu paljon turisteja, mutta siellä rauhalliset kujat alkavat heti pääkanaalien takaa. Ei tarvitse kuin mennä kulman taakse päästäkseen osaksi muranolaista elämänmenoa aukiokahveineen ja pyykkipäivineen.

Venetsia

Muranoon pääsee helpolla Vaporetto-yhteydellä ainakin rautatieaseman edestä, ja Muranossa on useampi pysäkki, jossa voi jäädä pois. Lidoon päästäkseen taas täytyy lähteä päinvastaiseen suuntaan eli alas Canal Grandea. Monet kokeneet Venetsian kävijät majoittuvat Lidossa, missä – toisin kuin Venetsiassa – saa ajaa polkupyörällä, ja saarelta löytyy myös pitkä hiekkaranta.

Lähisaarille kannattaa lähteä jo ihan sen vuoksi, että turistivirrat tasoittuvat alueiden kesken edes hieman. Samalla vierailijat tuovat edes pienen osan rahoistaan myös näiden saarten yrittäjille, jotka useimmat ovat paikallista väkeä.

Venetsia

5. Katso, kenen seuraan istuudut

Kun on kävellyt monta tuntia kuumassa ja ruuhkaisessa Venetsiassa, tekee mieli istahtaa hetkeksi alas ja ottaa lasillinen, tai jopa syödä ateria. Vaihtoehtoja on edessä miljoona: jokaisessa kadunkulmassa on jonkinlainen ravitsemusliike, ja joillakin kadunpätkillä niitä on aivan vieri vieressä. Menu turisticot ovat täysin samanhintaisia ja näyttävät koostuvan samoista vaihtoehdoista. Tarjoilija toisensa jälkeen yrittää houkutella omaan ravintolaansa. Kuinka ihmeessä osaa valita oikean paikan?

Minä käytän taktiikkana sitä, että katson tarkasti muita asiakkaita. Jos paikassa on edes muutama paikallisen näköinen asiakas, on paikka luultavasti kokeilemisen arvoinen. Jos taas terassin ovat kansoittaneet muut turistit, joiden ympärillä tarjoilijat hyörivät kertomassa vitsejä, ei paikka varmaankaan ole minua varten.

Venetsia

Tämä sääntö ei tietenkään aina päde: päädyimme Venetsiassa esimerkiksi huippukivaan paikkaan, jossa ei ennen meitä ollut yhtään asiakasta. Tarkoituksenamme oli pitää vain lyhyt tauko, niin jäimme ensimmäiseen, missä oli varjossa tilaa. Paikka osoittautui mukavaksi – ja erittäin edulliseksi – korttelikapakaksi, jonka cicchettit olivat huippuhyviä. Seuraavan kerran paikan ohi kulkiessamme se olikin ääriään myöten täynnä paikallisia.

Toisella kerralla emme menneet ravintolaan, jonka sisäänheittäjä ja kuvitetut ruokalistat eivät tehneet vaikutusta. Sen sijaan kiersimme korttelin ympäri ja löysimme terassin, jolla ruokaili kaksi paikallisen näköisen perhettä vauvasta vaariin. Siinä vaiheessa, kun istuimme tyytyväisinä alas, totesimme olevamme sen ohittamamme ravintolan takaosassa, ja muut asiakkaat olivat itse asiassa ranskalainen ja espanjalainen turistiperhe. Siinä vaiheessa ei enää voinut perääntyä.

Venetsia

Vaikka olenkin jo käyttänyt kaikki viisi vihjettäni, en malta olla antamatta vielä sitä tärkeintä: älä lähde Venetsiaan päiväksi. Kaupunki ansaitsee paljon enemmän kuin päivävierailun, jonka aikana kulutetaan infrastruktuuria ja jätetään jälkeen jätteitä, muttei juuri rahaa. Venetsia ansaitsee ainakin pari päivää – miksei enemmänkin. Vasta siinä vaiheessa on mahdollista ehtiä myös niille sivukujille ja alkaa nähdä, mistä kaikesta kanaalien kaupunki koostuu.

Venetsia

Ja jätä hyvä ihminen se vetolaukku kotiin! Venetsiassa on jo vuodesta 2014 rajoitettu vetolaukkujen käyttöä, mutta käytännössä vetolaukut ja niiden pärinä täyttävät kadut ja kujat edelleen. Piazzale Romalta ja rautatieasemalta löytyy kantajia, jotka kuljettavat matkatavaroita hotelleille maksua vastaan, mutta muuten tavarat täytyy viedä pieniä kujia pitkin. Venetsiassa ei voi hypätä taksin kyytiin ja hurauttaa sillä perille, vaan perille kävellään kaikkien muiden ihmisten seassa.

Vetolaukku ei ole myöskään kätevin kuljetettava, sillä pelkästään kilometrin matkalla saattaa olla viisi tai kuusi siltaa, joiden yli kiivetään portaita pitkin. Itse olin niiden kohdalla erittäin tyytyväinen selkärepusta.

Venetsia

Venetsiaan kuitenkin kannattaa ehdottomasti matkustaa, jos ei siellä ole ennen käynyt. Toista samanlaista kaupunkia ei ole ainakaan minun matkoillani vielä vastaan tullut. Kannattaa kuitenkin muistaa nämä vihjeet, ja valita ajankohta, jolloin turistisesonki ei ole kiivaimmillaan. Älä siis ihmeessä lähde Venetsiaan heinäkuussa, jolloin kuumuus ja turistimassat vievät kaupungista pois sen rennon tunnelman.

Lähde Venetsiaan mieluiten aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Varaa matkaan muutama päivä, majoitu vähän kauemmas ja tutki kaupungin kaikkia kolkkia. Anna mahdollisuus niille syrjäisemmille seuduille ja pienemmille kujille, sillä Venetsiassa nekin on helppo saavuttaa. Välimatkat eivät ole pitkiä.

Ennen kaikkea antaudu tunnelmalle: katsele ympärillesi, pysähtele ja ihaile. Ja eksy rohkeasti.

Venetsia

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    auringonpaistetta
    5 toukokuun, 2018 at 12:23 pm

    Itsellä haaveena matkustaa lokakuussa Italiaan ja yhdistää matkaan myös Venetsia, joten kiitos hyvistä vinkeistä 🙂 Vinkkiä numero kaksi toteutan lähes joka matkalla 😀

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      5 toukokuun, 2018 at 11:16 pm

      Lokakuu on varmasti täydellinen aika matkustaa myös Venetsiaan. Pahin turistisesonki on jo kaukana takana, ja kaupungista pääsee nauttimaan hieman rauhallisempana. Muutenkin lokakuu on hyvää aikaa Italian matkalle. Ja vihje numero kaksi on myös minun suosikkini – toimii oikeastaan paikassa kuin paikassa. Joissakin paikoissa tosin eksymisriski on huomattavasti suurempi kuin Venetsiassa, minkä vuoksi Venetsiassa voi arempikin lähteä omille reiteilleen. Siellä eksyminen tarkoittaa korkeintaan muutaman minuutin kiertoreittiä tai paluuta lähtöpisteeseen. Kovin kauas ei pääse koskaan harhailemaan.

Leave a Reply