Billund
Eurooppa Tanska

Billundin ympäristö haltuun viikonlopussa

*Kaupallinen yhteistyö: Legoland Billund

Finnairin kone lentää suoraan Billundiin joka päivä. Vaikka suomalaiset rakastavatkin Legolandia, ei lentojen suosio selity pelkästään huvipuistovierailla. Alueella on pakko olla muitakin syitä matkustaa sinne.

Billundin alue on jo alunperin kehittynyt leluteollisuuden ympärille. Lego Groupin myöhemmin perustanut Ole Kirk Christiansen saapui alueelle vuonna 1916 ostettuaan huonekalutehtaan, joka myöhemmin ryhtyi valmistamaan myös kotitaloustarvikkeita, ja vihdoin myös leluja.

Toisen maailmansodan miehityksen aikaan alkuperäinen tehdas tuhoutui tulipalossa, mutta tilalle rakennettiin nopeasti uusi tehdas, jossa ensimmäiset Lego-palikat tehtiin vuonna 1949. 1950-luvulla lama vielä koetteli aluetta, mutta 1960-luvulta lähtien Billundin seutu alkoi kukoistaa – viimeistään Legolandin avautumisen myötä vuonna 1968. Lentokenttä avattiin vuonna 1964 ensin Lego Groupin yksityiseksi kentäksi, mutta tänä päivänä se on Tanskan toiseksi suurin kansainvälinen lentokenttä.

Billund

Billund

Me otimme auton alle heti Billundin lentokentältä, ja yritimme hahmottaa aluetta pitkän viikonlopun aikana. Matkaohjelmassa olivat Billundin omien nähtävyyksien lisäksi Fredericia, Vejle ja Jelling. Paljon muitakin kohteita olisi ollut tarjolla, mutta meidän aikamme riitti vain näihin. Esimerkiksi länsirannikon pitkät hiekkarannat ja majakat olisivat houkutelleet luokseen, mutta jouduimme jättämään ne seuraavaa vierailua varten.

Legoland ansaitsee vähintään yhden päivän

Billundin – ja koko Tanskan – suosituin kohde Legoland on huvipuisto, jonka aina ajattelee kävelevänsä läpi muutamassa tunnissa. Eihän se nyt kuitenkaan ole kuin huvipuisto. Meidän perheemme kokemus on kuitenkin aivan toinen: vielä kolmen vierailukerran jälkeenkään emme ole nähneet kaikkea – puisto kun kasvaa ja muuttuu vuosi vuodelta. Toki nyt tuli jo hieman sellainen olo, että tietyt rakennelmat on  nähty vähän turhankin monta kertaa, mutta toisaalta taas jäi jotain näkemättäkin.

Legoland

Legoland

Me jaksamme harvoin käyttää Legolandissa valtavasti aikaa laitteisiin. Toki ne houkuttelevat, mutta ovat lopulta kuitenkin aika tavallisia laitteita. Jopa tunnin jonotus laitteeseen, joka ei juuri aiheuta jännitystä, on vähän liikaa huvipuistopäivässä. Mieluummin kävelemme ympäri aluetta ja käymme muutamassa ei-niin-suositussa laitteessa kuin seisomme jonoissa tuntikausia. Myös esitykset ovat hauskaa ajanvietettä vaikka tällä kertaa uimahypyt osasi jo aavistaa etukäteen.

Legoland

Legoland

Legolandissa kannattaa ehdottomasti käyttää päivä, mutta kannattaa harkita, mitä juuri sen päivän aikana haluaa tehdä. Meidän perheemme suosikkeja ovat kerta toisensa jälkeen Miniland, sekä Star Wars -elokuvien kohtauksista tehdyt Lego-mallit. Laitteista suosikkeja ovat Ninjagon The Ride, sekä Indiana Jones -henkinen The Temple. Tällä kertaa testasimme myös X-treme Racers -vuoristoradan, joka kyllä laittoi vatsan kutkuttelemaan, mutta silti Linnanmäen uusi Taiga on moninkertaisesti hurjempi kokemus.

Lalandian viihdekeskus hämmentää

Aivan Legolandin kyljessä sijaitseva Lalandia on viihdekeskus, jollaiseen ei ihan joka päivä törmää. Suuren rakennuksen sisältä löytyvät esimerkiksi vesipuisto Aquadome, luisteluareena, keilahalli, minigolf-rata ja pelihalli, sekä iso valikoima kauppoja ja ravintoloita. Suuresta valikoimasta huolimatta tarjonta tosin oli aika yksipuolista, ja hinnoissa jyräsi selvästi monopoli.

Lalandia on kuin nykypäivän ostoskeskus, mutta rakennettu ikään kuin kaupungin muotoon. Kaupat ja ravintolat sijaitsevat kivijäljitelmästä tehdyissä rakennuksissa, ja sisäkatto on kuin öinen taivas. Kaikesta tulee mieleen joku pieni italialainen kaupunki – paitsi, että pikkukaupungin rauha on korvattu kovalla hälinällä ja ihmispaljoudella.

Lalandia

Lalandia

Lalandia on kuitenkin helppo valinta lapsiperheille, jotka tarvitsevat vielä vähän toimintaa, ja illan päätteeksi ruokaa. Kovin myöhäiseen syömistä ei kuitenkaan kannata jättää, sillä vain pari ravintolaa on auki enää kahdeksan jälkeen. Lalandian supermarketti sen sijaan oli positiivinen yllätys: minun mielikuvissani kauppa oli pieni turistikioski, mutta todellisuudessa eteen avautui ihan täysikokoinen ruokakauppa.

Lego Housen vierailuun voi yhdistää käyskentelyä Billundissa

Legoland ja sen hotellit ovat oma pieni kuplansa, johon on helppo sujahtaa vierailun ajaksi. Hotellien alueelta löytyy kaikki oleellinen, eikä ole tarvetta lähteä kauemmas.

Pieni piipahdus Billundin keskustassa tekee kuitenkin hyvää: siellä käyskentelevät ihmiset, jotka oikeasti asuvat tämän Lego-ihmemaan vieressä. Sieltä löytyy Bellinin ravintola, jonka ahkerat kuljettavat kuskaavat pizzaa ja pastaa hotellien asiakkaille, jotka eivät jaksa enää buffet-ruokailuja. Sieltä löytyvät kaupat, kahvilat ja huoltoasemat, jotka myyvät muutakin kuin Lego-tuotteita. Aika monen paikallisen perheestä tosin ainakin joku on töissä Legolandissa.

Lego House

Lego House

Piipahdus Billundin keskustassa on erityisen kätevää silloin, kun kohteena on Lego House. Tämä vuonna 2017 avattu talo on kuin Legoland sisätiloissa – paitsi ilman laitteita. Lego House ei perustu laitteisiin, eikä edes valmiiksi rakennettuihin kokonaisuuksiin, vaan siellä vierailijat pääsevät rakentamaan itse. Talo on jaettu huoneisiin, joilla jokaisella on oma teemansa: yhdessä rakennetaan kaupunkia, toisessa kisataan itse tehdyillä ötököillä tai laitetaan kalat uimaan seinällä.

Lego Housen tavoitteena on olla viihdyttävyyden lisäksi myös opettavainen. Kaikkiin teemoihin liittyy opetusta, jonka tosin voi myös ohittaa halutessaan. Jokaisesta huoneesta löytyy isoja altaita täynnä eri kokoisia Legoja, joista voi rakentaa ihan mitä mieli tekee.

Lego House

Lego House

Ympäröivä seutu esittelee historiallista Tanskaa

Tanskan historia ei ala Lego-palikoiden keksimisestä 1940-luvulla, vaikka Billundissa siltä usein tuntuukin, vaan se on ollut mahtimaa jo pitkään. Ajanlaskumme ensimmäisellä vuosituhannella Tanskaa asuttivat viikingit, ja kristinuskon saatua sijaa valtaan astui kuninkaallinen perhe.

Me vierailimme Jellingin kaupungissa, joka on tunnettu viikinkikeskuksesta. Kongernes Jelling on maksuton näyttely, joka esittelee viikinkien historiaa Tanskassa erityisesti kahden viikinkikuninkaan Harald Sinihampaan ja Gorm Vanhan kautta. Interaktiivisessa näyttelyssä voi tutustua vanhaan viikinkien esineistöön, kulkea heidän kanssaan askel askeleelta kohti Valhallaa ja harjoitella kirjoittamaan riimukirjaimilla.

Keskus on rakennettu paikalle, josta on löydetty vanhoja viikinkihautoja. Ulkopuolella kohoaakin kaksi korkeaa hautakukkulaa, joiden päältä avautuvat upeat näkymät ympäristöön. Kukkuloiden juurella voi myös tutustua alkuperäisiin riimukiviin ja kiertää valkoisilla paaluilla merkityn reitin, jota pitkin on viikinkien aikaan mennyt paalutus.

Jelling

Jelling

Jelling

Hieman tuoreempaa historiaa edustavat Frederician linnoitukset, jotka ovat myös suosittu vierailukohde. 1650-luvulla rakennettu linnoitus on suojellut Frederician kaupunkia ja koko Tanskaa 30-vuotisen sodan aikana.

Linnoitus itsessään muistuttaa hyvin paljon Suomenlinnaa, mutta muurien sisäpuolella avautuu kaunis pieni kaupunki. Frederician kaltaisissa kaupungeissa voisi Tanskassa viihtyä pitkäänkin, mutta valitettavasti meidän vierailumme aikana satoi vettä sen verran runsaasti, että kävelykierros jäi hyvin lyhyeksi.

Fredericia

Fredericia

Suomalaisille tutuin kaupunki Billundin lisäksi lienee Vejle, jossa monet yöpyvät huvipuistovierailunsa aikana. Noin 50 000 asukkaan Vejle sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Billundista, ja antaa sopivan tuulahduksen tavallista elämää Lego-kuplan ulkopuolella.

Meille Vejle on jäänyt hieman vieraaksi paikaksi, emmekä ehtineet käyskentelemään kaupungille tälläkään kertaa. Sen sijaan kävimme piipahtamassa Vejlen ulkoilualueella, jossa oli lauantaipäivänä runsaasti ulkoilijoita. Me suuntasimme suoraan keskelle metsää kiipeilemään vaijereilla, jotka kohosivat lähes puiden latvoihin saakka. Vaijerikiipeilyihin olemme törmänneet nyt monessa paikassa, ja se on selvästi tämän päivän suosituimpia tapoja viettää leppoisaa päivää. Myös Gorilla Parkissa oli ihmisiä lähes ruuhkaksi asti, kun kiipeilijät liukuivat ilman halki vaijereita pitkin.

Vejle

Vejle

Meille kiipeilypaikat ovat haastava kohde, sillä lapset tarvitsevat vielä koko ajan apua. Erityisesti nuorimmaisen kanssa täytyy mennä koko ajan, koska jo lukitussysteemi on hänelle haastava. Minun kenkäni eivät kohonneetkaan maanpinnan yläpuolelle kertaakaan, mutta patsastelin silti tehokkaan näköisenä valjaissani.

Parasta Gorilla Parkissa oli sen sijainti keskellä metsää. Suomalaisiin koivuihin tottuneelle silmälle korkeat lehtipuut muodostivat lähes maagisen maiseman, jonka läpi vesisade ei päässyt, ja valokin vain kapeina viiruina. Metsässä olisin mielelläni viettänyt pidemmänkin ajan – vaikka vain nuotiolla istuskellen.

Vejle

Meidän kolme tehopäiväämme Billundin seudulla olivat täynnä ohjelmaa ja uusia elämyksiä. Pääosaa näyttelivät taas kerran legot, mutta lähiseudut antoivat kuitenkin viitteen siitä, että nähtävää riittää Billundin ulkopuolellakin. Erityisesti maan historia viikinkeineen ja kuninkaallisineen alkoi kiinnostaa yhä enemmän, ja seuraavilla matkoilla voisimmekin keskittyä niihin.

Vaikka eihän legoja sovi unohtaa, jos vain siinä osassa Tanskaa liikkuu. Kyllä Lego-palikka lienee se merkittävin asia, joka Tanskassa on keksitty, sillä harva asia on yhtä universaali lasten keskuudessa. Jokaiselle legoilla leikkineelle lapselle – ja aikuisellekin – tulee hymy huulille, kun vieressä istuu legoista tehty kuorsaava ukko, tai kun ranskalaiset ovat legojen muotoisia.

Legond

Matka toteutettiin kaupallisessa yhteistyössä Legoland Billundin kanssa.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply